Kosmologinen argumentti

ApoWikistä

Kosmologinen argumentti on Immanuel Kantin määritelmän mukaan sellainen Jumalan olemassaolon puolesta esitetty argumentti, jonka lähtökohta on olemassaolon kokemus yleensä. Voimme sanoa tarkemmin, että se on argumentti jostain äärellisestä objektista (mistä tahansa muusta kuin Jumalasta, joka on ääretön objekti) Jumalaan1. Usein tämä äärellinen objekti määritellään kuitenkin tarkemmin, esimerkiksi maailmankaikkeudeksi eli kosmokseksi, jolloin kosmologinen argumentti on argumentti kosmoksen olemassaolosta sen ulkopuoliseen Ensimmäiseen Syyhyn tai Välttämättömään Olentoon, joka on maailmankaikkeuden olemassaolon ultimaalinen selitys.

Kosmologisella argumentilla on pitkä ja maineikas historia. Argumenttia ovat jossain muodossa puolustaneet Platon, Aristoteles, Maimonides, Anselm, Tuomas Akvinolainen, Descartes, Spinoza, Leibniz, Locke ja nykyisin esimerkiksi Alexander Pruss, Robert C. Koons, Timothy O´Connor, Richard Swinburne sekä William Lane Craig.

Kosmologinen argumentti on itse asiassa perhe erilaisia argumentteja. Sen alalajeja ovat:

1. tomistiset kosmologiset argumentit, jotka hakevat maailmalle tai sen erityisille piirteille, kuten liikkeelle, kausaatiolle tai kontingenssille, sen ylläpitävää olemisen perustaa tai Ensimmäistä Liikuttajaa, joka on Puhdasta Aktuaalisuutta;

2. leibnizilaiset kosmologiset argumentit, jotka etsivät riittävän syyn periaatteen kautta riittävää syytä sille, miksi jotain on olemassa sen sijaan, ettei olisi olemassa mitään; ja

3. kalam-argumentti, joka on argumentti universumin alusta sen Ensimmäiseen Syyhyn.2

Edellä mainitut alalajit ovat tunnetuimmat, mutta niiden lisäksi on mahdollista eritellä vielä

4. induktiivinen kosmologinen argumentti (Richard Swinburnen The Existence of God -teoksesta), jonka mukaan universumin monimutkaisuus antaa induktiivista tukea yksinkertaisen Jumalan olemassaolon puolesta.

Katso myös[muokkaa]

Internet[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

  1. ^ Richard Swinburne, The Existence of God, 2004, s.133
  2. ^ Craig ja Sinclair, ’The Kalam Cosmological Argument’ kirjassa Blackwell Companion to Natural Theology, 2009, s.101