Raamattu
Raamattu (kreik. grammata, kirjoitukset) on kristillisen teismin keskeisin kirja, sillä kristillis-teistit uskovat sen olevan tavalla tai toisella Jumalan ilmoitus. Usein ilmenee väärinkäsityksiä, joiden mukaan olisi olemassa jokin "alkuperäinen Raamattu". Todellisuudessa alkuperäistä Raamattua ei ole, vaan olemassa olevista pyhiksi katsotuista kirjoituksista on koottu erilaisia kokoelmia eli kaanoneita. Raamatun tekstisisältö vastaa aina jotakin kaanonia. Tästä syystä esimerkiksi katolisilla ja protestanteilla on hieman erilainen Raamattu – tästä syystä katolisilla on pari kirjaa enemmän kuin evankelis-luterilaisilla.
Raamatun kulttuurihistoriallinen vaikutus on ollut äärimmisen merkittävää. Tarve saada Raamatun sanoma kansan ymmärtämään muotoon on ollut ratkaiseva tekijä esimerkiksi suomen kirjakielen synnyssä. Nykyäänkin Raamattua aletaan kääntää uudelle kielelle n. joka viides päivä,1 ja tämä työ alkaa yleensä kyseisen kirjakielen rakentamisella.2 Jotta kansalle olisi hyötyä käännetystä Raamatusta, heitä opetetaan myös lukemaan, ja näin lukutaidon edistäminen kulkee käsi kädessä Raamatunkääntämisen kanssa.2 Raamattu on käännetty kokonaisuudessaan 438 kielelle. Lisäksi Vanha tai Uusi testamentti on luettavissa 1 168 kielellä ja vähintään yksi Raamatun kirja on käännetty 2 454 kielelle.3 Raamattu on myös maailman eniten myyty kirja.4
Raamattua voidaan tulkita monin tavoin. Jotkut pitävät sitä symbolisena, jotkut taas sanatarkkana ohjekirjana. Jotkut puolestaan pitävät sitä plagiaattina muista uskonnoista, eikä millään tavalla pyhänä kirjana. Oli niin tai näin, niin Raamattu on joka tapauksessa vähintäänkin ihmeellinen kirja.
Katso myös
ApologetiikkaWiki
- Arkeologia ja Raamattu
- Evankeliumi
- Kaanon
- Raamatun historiallinen luotettavuus
- Raamatun ristiriidat
- Vanhan testamentin käännösvirheistä (kirja)
Internet
- Jimmy Williams: Onko Raamattu luotettava?
- Raamattuhaku useilla kielillä ja käännöksillä
- Wycliffe Raamatunkääntäjät ry
- Suomen Pipliaseura (kansainvälisen United Bible Societies -järjestön jäsenseura)
Viitteet
- ^ http://www.uusitie.com/fin/etusivu/uusin_lehti/?id=20&selectedNumber=212&selNews=1076
- > 2,0 2,1 http://www.wycliffe.fi/wycliffe_jarjestona/raamatunkaannostyo/
- ^ Kuula, Nissinen & Riekkinen 2008, s. 303
- ^ Ash, Russell (2001). Top 10 of Everything 2002. Dorling Kindersley. ISBN 0789480433. katso myös Google linkki