Maailman ikä

ApoWikistä

Maailman ja maapallon iästä ja 1. Mooseksen kirjan alkulukujen tulkinnasta on kristittyjen keskuudessa useita käsityksiä. Osa kristityistä tulkitsee raamatun alkulukuja siten, että päivät tarkoittavat 24 tunnin päiviä, osa siten, että kyseessä on pitempi ajanjakso, jossa merkityksessä hebrean sanaa "päivä" (yom, יוֹם) myös joskus käytetään. Raamatun tekstiin liittyviä tulkintatapoja on käsitelty sivulla Maailman ikä – teologinen näkökulma. Tieteellistä näyttöä maailman iästä on käsitelty sivulla Maailman ikä - tieteellinen näkökulma.

Kysymys maapallon iästä ei ilmeisesti minkään kirkkokunnan mukaan ole pelastuskysymys, vaan Jeesukseen vapahtajanaan uskova saa syntinsä anteeksi ja pääsee taivaaseen riippumatta käsityksistä maailman ikää koskien. Toisaalta kysymys maailman iästä on tärkeä Raamatun luotettavuuden ja Raamatun Jumalallisen inspiraation kannalta.

Maailman ikä -kysymys muodostaa ongelman Raamatun luotettavuudelle (ja siten Jumalalliselle inspiraatiolle) vain, mikäli

  1. Raamatun ainoa oikea tulkinta on, että maailma on nuori. (Tekstin tulkinta vanhan iän kannalta ei olisi mahdollinen.)
    Ja
  2. Tieteellisen näytön perusteella maailma on varmasti vanha.

Tästä seuraisi, että raamattu on virheellinen. Molempia väittämiä kuulee väitettävän, mutta molemmat ovat kyseenalaisia:

  1. On olemassa useita mahdollisia tulkintatapoja, joihin maailman vanha ikä sopii. Luontevin tulkinta näyttäisi kylläkin olevan, että maapallo on nuori.
  2. Myös nuoren maailman kreationisteilla on hyviä tieteellisiä argumentteja. Tämä siitä huolimatta, että heillä ei ole lainkaan tutkimusrahoitusta julkisista varoista.

Mikäli maailma siis todella on vanha, tämä alentaa Raamatun luotettavuuden todennäköisyyttä melko vähän koska on useita mahdollisia vanhan iän tulkintoja.

Kysymys maailman iästä voidaan siis myös jättää todennäköisyyksien tasolle ja toistaiseksi auki koska kyseessä ei ole pelastuskysymys, eli ei ole suurta riskiä mikäli päätöstä ei tehdä välittömästi. Raamattu antaa meille ”kaiken mitä elämään ja jumalisuuteen tarvitaan”, ei kaikkea tietoa.

Katso myös[muokkaa]

Internet[muokkaa]