Lentävä spagettihirviö

ApoWikistä
(Ohjattu sivulta Lentävä spaghettihirviö)

Lentävä spagettihirviö on erityisesti suunnitteluteoriaa (intelligent design, ID) vastaan usein esitetty parodia. Sen mukaan suunnittelija, jonka identiteettiä ei luonnontieteellisen aineiston avulla voi osoittaa, voisi olla vaikka lentävä spagettihirviö. Tämän 'argumentin' ajatellaan todistavan ID vääräksi, tai vähintäänkin absurdiksi. Todellisuudessa vastaavanlainen naurettava alihypoteesi voidaan esittää mille tahansa tieteelliselle teorialle koska tieteellinen teoria jättää aina avoimeksi jatkokysymyksiä, joihin pahantahtoinen kriitikko voi halutessaan sijoittaa jotain naurettavaa ja leikkiä, että näin alkuperäinen teoria on kumottu.

Samalla tavoin 'perustellen' kvarkkien olemassaolo voitaisiin osoittaa vääräksi seuraavasti: "Kvarkit voivat koostua vaikka lentävistä materialistisista teekupeista. Tämä on naurettavaa, joten kvarkkeja ei ole olemassa."

Lentävä spagettihirviö on siis yksi monista ja valitettavan yleisistä älyllisesti epärehellisistä keinoista, joilla suunnitteluteoriaa kritisoidaan. Nämä argumentit osoittavat valitettavasti vain sen, kuinka vähän kiihkeimmillä evoluutioteorian auktoriteettiuskoisilla puolustajilla on itsekritiikkiä.

Suunnittelijan identiteetti[muokkaa]

Ensimmäisenä parodian esitti Bobby Henderson vuonna 2005.1 Henderson lähetti Kansasin osavaltion opetuslautakunnalle avoimen kirjeen, jossa hän vaati, että kouluissa opetettaisiin biologian tunnilla tasapuolisuuden nimissä evoluutioteorian rinnalla kahta vaihtoehtoa: älykästä suunnittelua, sekä pastafarianismia. Henderson kertoi olevansa pastafarianismin kannattaja, ja uskovansa että maailman on luonut spagetista ja kahdesta lihapullasta koostuva lentävä spagettihirviö. Spaghettihirviö on vain luonut maailman niin, että elämä näyttää syntyneen evoluutioteorian mukaisesti, koetellakseen pastafarianistien uskoa.

Koko parodian suurin ongelma on siinä, että pastafarianismi on suunnitteluteorian alainen hypoteesi, joskin harvinaisen absurdi sellainen. Pastafarianismi ei siis ole yleisen suunnitteluteorian vaihtoehto, vaan ainoastaan eräs suunnitteluteorian muunnelma. Pastafarianismin absurdius ei siksi osoita suunnitteluteoriaa absurdiksi. Lentävä spaghettihirviö on tosin hyvä keino osoittaa, ettei tieteellisen todistusaineiston perusteella voida todeta suunnittelijan identiteettiä, eli vaikka voisimme olla varmoja että suunnitteluteoria on oikeassa, emme voisi silti vielä päätellä tästä, että suunnittelija olisi juuri kristinuskon tai jonkun muun uskonnon jumala. Voisimme ainoastaan päätellä tästä sen, että joskus on ainakin ollut joku suunnittelija, joka on ollut riittävän kyvykäs tuottaakseen paitsi elämän, myös koko maailmankaikkeuden.

Katso myös[muokkaa]

ApologetiikkaWiki[muokkaa]

Internet[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]