ApoWiki:Kahvihuone/Käyttöongelmat
- Tuki: Täällä saat apua ja vastauksia ApologetiikkaWikin liittyviin kysymyksiin
- Kehitys: ApoWikin kehitykseen liittyvää keskustelua
- Käytännöt: Keskustelua ApologetiikkaWikin käytännöistä
- Tekniikka: Teknisiin yksityiskohtiin liittyvää keskustelua
- Sekalaista: Tänne kaikki, mikä ei sovi yläpuolella oleviin kategorioihin
- Medianäkyvyys: Uutisia ApologetiikkaWikin näkymisestä mediassa
- Käyttöongelmat: ApologetiikkaWikin bugzilla
Minkä takia Satunnainen sivu saattaa viedä metasivullekin? Ei varmaan toivottavaa? --Otto Pellinen 23. tammikuuta 2009 kello 00.17 (EET)
- Ei ole toivottavaa. Pääsin salakavalasti vaimokkeen koneelle ja korjasin ongelman. Ei pitäis enää tulla metasivuja, kun randomisoidaan sivuja. --Tom Himanen (Itkumuuri) 25. tammikuuta 2009 kello 00.15 (EET)
- Saisikohan metasivujen nimiavaruutta tjsp. muokattua siten, ettei niitä laskettaisi artikkelisivuiksi? --Darter 25. tammikuuta 2009 kello 00.19 (EET)
- Mun käsittääkseni artikkelisivuiks lasketaan ainoastaan ne sivut, jotka on perus-nimiavaruudessa. Noissa metasivuissa on joku bugi, jota en todellakaan käsitä. Kun nehän on ikäänku olemassaolemattomia, ei niitä oo. Ja jostain syystä rakas randomaiserimme tykkää arpoa niitä aika riemullisen useasti. En osaa ainakaan nyt muuta ku nostaa kädet pystyyn. Palaan astialle, jos koen voivani laskea käteni. --Tom Himanen (Itkumuuri) 31. tammikuuta 2009 kello 23.59 (EET)
- Saisikohan metasivujen nimiavaruutta tjsp. muokattua siten, ettei niitä laskettaisi artikkelisivuiksi? --Darter 25. tammikuuta 2009 kello 00.19 (EET)
Huuhaa 2008 ja Google[muokkaa]
Olisi tarjolla sekä hyviä että huonoja uutisia:
- Hyvä uutinen: "huuhaa 2008" -aiheinen Google-haku ehdottaa näköjään ApoWikin ao. sivua viidentenä vaihtoehtonaan.
- Huono uutinen: kun kyseistä linkkiä klikkaa, ei pääsekään ko. sivulle vaan sivulle, jossa olevaa linkkiä klikkaamalla pääsee ko. sivulle. Useimmat luultavasti osaavat klikata ko. linkkiä, mutta olisikohan mitään mahdollisuutta tämän välisivun ohittamiseen? Vaikuttaisi siltä, että nykyisellään kyseessä on kaksinkertainen uudelleenohjaus. Ehkä sellaisia kannattaisi tästä(kin) syystä pyrkiä yleensäkin välttämään?
--Apollos 7. helmikuuta 2009 kello 19.49 (EET)
- Joo, probleema on täysin siinä kaksinkertasessa redarissa, jonka fiksauksen jälkeen Googlen hakutulosta klikkaamalla pääsee nyt suoraan ko. artsuun. --Tom Himanen (Itkumuuri) 7. helmikuuta 2009 kello 20.05 (EET)
Tuo edellisongelma siis korjattiin rivakasti. Entäpä nykytilanne: "huuhaa 2008" tuottaa 20 ensimmäisen löydöksensä joukossa vain yhden ApoWikiin osoittavan (sain sen sijoitukseksi 18.), sekin osoittaa ko. artikkelin sijasta sen keskustelusivulle, eikä linkki edes toimi, vaan Safari-selain tuottaa seuraavanlaisen virheilmoituksen: "Safari ei voi avata sivua 'http://apologetiikkawiki.fikeskustelu:Huuhaa-palkinto_2008/?title=Keskustelu:Huuhaa-palkinto_2008', koska se ei löydä palvelinta 'apologetiikkawiki.fikeskustelu'." - Eipä sinänsä ihme, ellei tuonnimistä palvelinta löydykään, mutta olisiko asialle jotakin tehtävissä? --Apollos 7. maaliskuuta 2009 kello 19.28 (UTC)
- Apologetiikkawiki.org on laitettu ohjaamaan osoitteeseen apologetiikkawiki.fi ja siinä ohjauksessa on jotain silmällään. Luulisin, että asialle ois tehtävissä jotain, jos palvelimelle kehitetään php-kikkare, joka hoitaa uudelleenohjauksen halutulla tavalla. Koitan keksiä jotain ellei joku muu kerkeä ensin. Ilmottelen edistymisestä. --Himanm`k 8. maaliskuuta 2009 kello 00.00 (UTC)
- Ongelma ohi: ApoWiki on kuudentena ja linkki toimii moitteettomasti. --Apollos 20. maaliskuuta 2009 kello 07.58 (UTC)
align:center[muokkaa]
Hm... onko jotain .css- tiedostoa säädetty viime aikoina, kun huomasin, että esim sitaatti-mallineissa tuo center-argumentti ei toimi, jolloin sitaatti kohdistuu vasempaan reunaan... --Darter 24. helmikuuta 2009 kello 10.07 (EET)
Outo tilaongelma[muokkaa]
Abiogeneesi-artikkelin muokkaukseen liittyvien esikatseluiden yhteydessä tulee tällaista viestiä:
- "Fatal error: Allowed memory size of 33554432 bytes exhausted (tried to allocate 1966080 bytes) in /var/lib/mediawiki/extensions/CheckUser/CheckUser.i18n.php on line 4943".
Kouluaritmetiikan pohjalta minusta vaikuttaa melko haasteelliselta yrittää todistaa, että 1966080 bytes olisi liian paljon mahtuakseen tilaan, jota siis luvataan olevan 33554432 bytes. Jotain kuitenkin ilmeisesti menee pieleen, mutta mitä? – Sellaisenkin yksityiskohdan voisi tässä vielä mainita, että ensi kerralla ongelma oli siinä mielessä ohimenevä, että toisella yrittämällä esikatselu onnistui normaalisti, mutta lisäeditoinnin jälkeen systeemi teki tenän toistuvista yrityksistä huolimatta. – Jonkin ajan kuluttua sitten taas onnistui. Siis kaiken kaikkiaan outo juttu mielestäni. Vaikkei ongelma nyt juuri tällä erää olekaan akuutti, merkitsen sen tänne tiedoksi. --Apollos 25. maaliskuuta 2010 kello 18.52 (UTC)
- bugin liittyvä laajennos on nyt toistaiseksi kytketty pois eli homman pitäisi nyt pelittää
- --Darter 25. maaliskuuta 2010 kello 21.33 (UTC)
- Tiedoksi, että tuli taas tällainen virheilmoitus:
- "Fatal error: Allowed memory size of 33554432 bytes exhausted (tried to allocate 1966080 bytes) in /var/lib/mediawiki/extensions/CheckUser/CheckUser.i18n.php on line 4943".
- Tällä kertaa kontekstina oli Suunnitteluteoria-artikkeli, mutta itse virheilmoitus siis on suorastaan "aavemaisen yhdenmukainen" aina talletusyrityksen kokoa myöten. --Apollos 15. huhtikuuta 2010 kello 09.10 (UTC)
- Sama ongelma näyttää ilmenevän myös artikkeleiden Tieteellinen maailmankatsomus, Messias-ennustukset ja Usko, tiede ja evoluutio (kirja) kanssa. --Otto Pellinen 23. huhtikuuta 2010 kello 12.49 (UTC)
Palvelin torkahtelee?[muokkaa]
Kreationismi-artikkelin esikatseluyritysten yhteydessä on nyt ilmennyt sellaista, että eteen tulee vain tyhjä ruutu. Kun yrittää päivittää sivun, saa varoituksen tietojen uudelleenlähetyksestä, ja sen hyväksyttyä joko onnistuu saamaan tarkoitetun esikatselusivun eteensä tai sitten ei. Samaa uudelleenlähettämistä voi sitten viimemainitussa tapauksessa toistella onnistumisen toivossa. Jokin lokitiedosto ehkä antaisi valaistusta palvelinpuolen tapahtumainkulkuun. (Saa nyt sitten nähdä, onnistuuko tämänkään viestin jättö ensi yrittämällä.) --Apollos 16. syyskuuta 2010 kello 11.11 (UTC)
Voiko päivityksiä ylipäänsä enää tehdä?[muokkaa]
Olin pitkästä aikaa tekemässä jotain tämän projektin hyväksi, mutta yrittäessäni viedä päivitystä William Lane Craig -sivulle, systeemi vaatii toistuvia todisteita inhimillisyydestäni (ikään kuin neljä-vastaus olisi ollut virheellinen Joonan kirjan lukujen kirjaimin kirjoitettua lukumäärää koskeneeseen kysymykseen) eikä suostu tekemään itse asian "hyväksi" muuta kuin hävittämään jo kirjoitetun yhteenvedon ja vaatimaan uutta. Onko tämä wiki ylipäänsä sellaisessa tilassa, että sen kehittämisen katsotaan olevan tässä vaiheessa mahdollista tai suotavaa? --Apollos (keskustelu) 23. tammikuuta 2016 kello 14.08 (EET)
- Lisätyn ulkoisen linkin toimimattomaksi editoinnin jälkeen muiden muutosten tallennus osoittautui mahdolliseksi (kuten tämän sivun päivityskin oli sitä ennen osoittautunut). Hyvä näinkin; mutta ulkoisia linkkejäkin olisi kyllä mukava pystyä käyttämään. --Apollos (keskustelu) 23. tammikuuta 2016 kello 22.25 (EET)
- Wiki on päässyt rapistumaan huollon puutteessa, mutta sen kehittäminen on toki suotavaa. Lisäsin sinulle ylläpitäjän oikeudet toistaiseksi, jotta bugiset muokkausmuurit eivät koituisi esteeksi. --Darter (keskustelu) 24. tammikuuta 2016 kello 02.04 (EET)
- Outoa, itse en ole kohdannut mainittavia ongelmia varmennuskysymysten enkä muutenkaan ApoWikin tekniikan kanssa. Lisäksi Samuli Koivisto on viime aikoina huolehtinut wikin päivittämisestä, joten mielestäni ei voida sanoa, että ApoWiki olisi päässyt rapistumaan. --Tieto (keskustelu) 24. tammikuuta 2016 kello 12.48 (EET)
- Aiheellinen valitus Apollos, ja minun vikani tämä harmi on, sillä ongelma on ollut tiedossa jo kesäkuusta lähtien, mutta en ole edelleenkään korjannut sitä. Ongelma syntyy siitä, että botteja on estettävä luomasta käyttäjätunnuksia, ja sitä tarkoitusta varten olen laatinut kymmenen kysymystä, joista yksi tosiaan on Joonan kirjan lukujen lukumäärä. Tämä on toiminut moitteetta, eikä bottien luomia roskatunnuksia ole wikiin enää tullut. Samainen kysymyksiä käyttäjätunnuksen luontia varten vaativa ohjelma vaatii vastauksia kysymyksiin myös silloin, kun joku muu käyttäjä kuin ylläpitäjä yrittää esimerkiksi lisätä ulkoista linkkiä wikiin. Tämä jälkimmäinen ominaisuus on kuitenkin tarpeeton, ja sen voisi hyvin ottaa pois käytöstä, mutta en ole toistaiseksi selvittänyt, miten se onnistuu. --Samuli Koivisto (keskustelu) 24. tammikuuta 2016 kello 13.57 (EET)
- Kiitoksia (sekä "ylennyksestä" että eritoten asian ripeästä käsittelystä ja vastauksista sinänsä)!
Tarkentaisin vielä, että ongelmana ei siis ollut vain se, että kysymys esitettiin, vaan lähinnä se, että mielestäni oikea vastaus ei kelvannutkaan. Onko tätä toimintoa joskus kokeiltu ja saatu onnistumaan?
Toinen seikka: seuraava varmennuskysymys, johon en sitten enää yrittänytkään vastata, koski erään raamatunluvun viimeistä sanaa; tässä tapauksessa olisi mielestäni aiheellista täsmentää, minkä käännöksen luvunlopetusta oltiin hakemassa. --Apollos (keskustelu) 24. tammikuuta 2016 kello 14.16 (EET)- Toimintoa on kokeiltu siten, että käyttäjätunnuksia ovat ihmiset pystyneet luomaan wikiin, niitä on tehty kesäkuun jälkeen noin 5. Tarpeettoman kysymyksen kysyminen on käyttökokemusongelma ja jos oikea vastaus ei vielä kelpaa, niin sitten kyse on vakavasta ongelmasta. Joonan kirjan lukujen määrässäkin oikea vastaus on "neljä", mutta merkistökoodauksessa on ilmeisesti jossain kohdin virhe niin, etteivät ääkköset toimi oikein. Poistin kysymyksen listasta. Kysymyksiin saa oikeat vastaukset vuoden 1992 käännöksestä, ja tämä kerrottiin sivulla Toiminnot:Ihmiskäyttäjävarmistus/help, mutta maininta on poistunut wikin ohjelmistopäivitysten myötä. --Samuli Koivisto (keskustelu) 24. tammikuuta 2016 kello 14:43 (EET)
- Kiitos tiedoista ja toimenpiteistä.
Vielä olisi kysymys: Onko editoidun tekstin "julkaiseminen" jotenkin eri asia kuin "sivun tallentaminen"? Tänään nimittäin kävi niin, että julkaise-painike näytti johtavan toisenlaiseen tulokseen kuin tallenna sivu -painike. --Apollos (keskustelu) 24. tammikuuta 2016 kello 18.17 (EET)- Julkaise-painike on tekstieditorin painike, kun taas "Tallenna sivu" on Mediawikin painike. Olen itse aina käyttänyt "Tallenna sivu"-painiketta, joten en osaa sanoa, onko näillä kahdella painikkeella eroa. Sitä voisi toki kokeilla. --Samuli Koivisto (keskustelu) 26. maaliskuuta 2016 kello 14.54 (EET)
- Kiitos tiedoista ja toimenpiteistä.
- Toimintoa on kokeiltu siten, että käyttäjätunnuksia ovat ihmiset pystyneet luomaan wikiin, niitä on tehty kesäkuun jälkeen noin 5. Tarpeettoman kysymyksen kysyminen on käyttökokemusongelma ja jos oikea vastaus ei vielä kelpaa, niin sitten kyse on vakavasta ongelmasta. Joonan kirjan lukujen määrässäkin oikea vastaus on "neljä", mutta merkistökoodauksessa on ilmeisesti jossain kohdin virhe niin, etteivät ääkköset toimi oikein. Poistin kysymyksen listasta. Kysymyksiin saa oikeat vastaukset vuoden 1992 käännöksestä, ja tämä kerrottiin sivulla Toiminnot:Ihmiskäyttäjävarmistus/help, mutta maininta on poistunut wikin ohjelmistopäivitysten myötä. --Samuli Koivisto (keskustelu) 24. tammikuuta 2016 kello 14:43 (EET)
- Kiitoksia (sekä "ylennyksestä" että eritoten asian ripeästä käsittelystä ja vastauksista sinänsä)!
- Aiheellinen valitus Apollos, ja minun vikani tämä harmi on, sillä ongelma on ollut tiedossa jo kesäkuusta lähtien, mutta en ole edelleenkään korjannut sitä. Ongelma syntyy siitä, että botteja on estettävä luomasta käyttäjätunnuksia, ja sitä tarkoitusta varten olen laatinut kymmenen kysymystä, joista yksi tosiaan on Joonan kirjan lukujen lukumäärä. Tämä on toiminut moitteetta, eikä bottien luomia roskatunnuksia ole wikiin enää tullut. Samainen kysymyksiä käyttäjätunnuksen luontia varten vaativa ohjelma vaatii vastauksia kysymyksiin myös silloin, kun joku muu käyttäjä kuin ylläpitäjä yrittää esimerkiksi lisätä ulkoista linkkiä wikiin. Tämä jälkimmäinen ominaisuus on kuitenkin tarpeeton, ja sen voisi hyvin ottaa pois käytöstä, mutta en ole toistaiseksi selvittänyt, miten se onnistuu. --Samuli Koivisto (keskustelu) 24. tammikuuta 2016 kello 13.57 (EET)
- Outoa, itse en ole kohdannut mainittavia ongelmia varmennuskysymysten enkä muutenkaan ApoWikin tekniikan kanssa. Lisäksi Samuli Koivisto on viime aikoina huolehtinut wikin päivittämisestä, joten mielestäni ei voida sanoa, että ApoWiki olisi päässyt rapistumaan. --Tieto (keskustelu) 24. tammikuuta 2016 kello 12.48 (EET)
- Wiki on päässyt rapistumaan huollon puutteessa, mutta sen kehittäminen on toki suotavaa. Lisäsin sinulle ylläpitäjän oikeudet toistaiseksi, jotta bugiset muokkausmuurit eivät koituisi esteeksi. --Darter (keskustelu) 24. tammikuuta 2016 kello 02.04 (EET)
Muokkausmuurien asetukset säädetty käyttäjäystävällisemmiksi[muokkaa]
Muutin Mediawikin ConfirmEdit-lisäosan asetuksia niin, ettei artikkeliin linkkiä lisättäessä kysytä vahvistuskysymystä. Näin Wikin muokkaaminen onnistuu ilman hermojen menetystä myös niiltä, joilla ei ylläpitäjän oikeuksia ole. --Samuli Koivisto (keskustelu) 26. maaliskuuta 2016 kello 15.29 (EET)