Raamatun ristiriidat

ApoWikistä
Versio hetkellä 11. maaliskuuta 2017 kello 01.43 – tehnyt Samuli Koivisto (keskustelu | muokkaukset) (→‎Internet: linkkifix)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Raamatussa havaitaan joitain kohtia jotka eivät näytä sopivan hyvin yhteen jonkun toisen kohdan kanssa. Ristiriidat voivat olla joko todellisia tai näennäisiä. Mikäli ristiriita on todellinen, se kertoisi joko tekstin kulkeutumisessa tapahtuneesta virheessä tai jopa virheestä alkuperäisessä tekstissä, joka olisi raamatun erehtymättömyydelle hankala asia. Mikäli taas ristiriita osoittautuu näennäiseksi (tai se voidaan tulkita sellaiseksi), eli sille löydetään hyvä selitys, siitä tulee vahva todiste raamatun luotettavuuden puolesta. Tämä siksi, että näennäinen ristiriita kertoo siitä, että kirjoittaja on rehellisesti kertonut näkemästään/kuulemastaan, muuttamatta tekstiä muiden tekstien mukaan. On sanottu, että raamatussa ei ole osoitettu yhtäkään todellista ristiriitaa, esitetyt ristiriidat voidaan sovittaa yhteen.?

Ristiriitoihin voidaan suhtautua usealla tavalla:

  1. Minimalistinen historia. Tässä tavassa ei sallita sitä, että taustalle oletetaan lisätapahtumia, joilla ristiriita voidaan selittää. Selitysyrityksiä pidetään teennäisinä.
  2. Monimutkainen historia. Tässä tavassa ristiriita voidaan selittää monimutkaisellakin tapahtumalla, joka sitten sopii molempiin tekstin kohtiin. Selitys ei välttämättä ole monimutkainen, mutta näin on joissain kohdissa.

Näistä vaihtoehto 2. on monesti realistisempi siksi, että historia on todellisuudessa monimutkaista. Vaihtoehto 2 on myös käytännössä välttämätön esim. oikeusistuimessa, koska silminnäkijöiden todistukset jättävät yleensä suuren osan henkilöistä ja tapahtumista mainitsematta.

Hyvä esimerkki tästä ovat ruokkimisihmeet. Markuksen evankeliumista näemme, että Jeesus teki tämän ihmeen kaksi kertaa, ruokkiakseen eri kokoisen väkijoukon eri tilanteessa. Mikäli Markus olisi jättänyt toisen ihmeen mainitsematta (kuten muut evankelistat tekivät), ruokkimisihmeitä pidettäisiin ristiriitaisina evankeliumien välillä. Todellisuus on siis yleensä monimutkaisempi kuin mitä olettaisimme ja ristiriidat yleensä näennäisiä.

Aiheesta muualla[muokkaa]

ApologetiikkaWiki[muokkaa]

Ristiriitoja[muokkaa]

Kummallisuuksia ja primitiivisyyksiä[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]

Kirjallisuutta[muokkaa]

G. Archer, Encyclopedia of Bible Difficulties, 1982.

Internet[muokkaa]