Ero sivun ”Konstruktivismi” versioiden välillä
Rivi 17: | Rivi 17: | ||
Moraalin ja arvoteorian alueilla konstruktivismi olettaa, että | Moraalin ja arvoteorian alueilla konstruktivismi olettaa, että arvotodellisuutta ei ole olemassa, joten sanan varsinaisessa mielessä ei ole olemassa tietoa arvoista, ainoastaan tietoa ihmisten arvostuksista. [[Aksiologinen argumentti | Aksiologisen argumentin]] mukaan naturalistinen lähtökohta johtaa arvokonstruktivismiin, koska naturalistisista lähtökohdista on vaikea tai mahdoton oikeuttaa uskoa objektiivisiin arvoihin. | ||
== Teologinen konstruktivismi == | == Teologinen konstruktivismi == |
Versio 8. heinäkuuta 2010 kello 18.06
Konstruktivismi, sanasta konstruoida, rakentaa.
Konstruktivistinen ontologia
Ontologisen realismin vastakohtana konstruktivistinen ontologia tarkoittaa näkemystä, jonka mukaan todellisuus riippuu ratkaisevasti ihmisen tavasta käsitteellistää tai konstruoida todellisuutta, hänen käyttämästään kielestä tai teoreettisesta viitekehyksestä. Michael C. Rean argumentin mukaan naturalistinen tutkimusohjelma johtaa konstruktivistiseen ontologiaan.
Konstruktivistinen tietoteoria
Konstruktivistinen tietoteoria olettaa, että ihminen ei voi saada tietoa siitä, millainen maailma on todella. Ihminen voi tuntea maailman vain sellaisena kuin hän on sen konstruoinut, koska ihmisen tajunnasta riippumaton todellisuus on ihmisen tavoittamattomissa. Alvin Plantingan evoluutioteoreettisen argumentin mukaan naturalistinen maailmankatsomus johtaa tietoteoreettiseen konstruktivismiin, koska naturalistista lähtökohdista ei ole mahdollista perustella uskoa älyllisten kykyjen kuten havainnon ja järjen luotettavuuteen.
Moraalikonstruktivismi ja arvokonstruktivismi
Moraalin ja arvoteorian alueilla konstruktivismi olettaa, että arvotodellisuutta ei ole olemassa, joten sanan varsinaisessa mielessä ei ole olemassa tietoa arvoista, ainoastaan tietoa ihmisten arvostuksista. Aksiologisen argumentin mukaan naturalistinen lähtökohta johtaa arvokonstruktivismiin, koska naturalistisista lähtökohdista on vaikea tai mahdoton oikeuttaa uskoa objektiivisiin arvoihin.
Teologinen konstruktivismi
Teologian alueella konstruktivismi tarkoittaa käsitystä, jonka mukaan todellisuuden perimmäisestä olemuksesta ei ole mahdollista saada tietoa. 'Jumala' on pelkkä ihmismielen konstruktio, mieltä ylentävä symboli tai puhetapa. Teologinen konstruktivismi on teologisella kielellä ilmaistua ateismia tai agnostismia.
Konstruktivistinen oppimisteoria
Konstruktivistinen oppimisteoria korostaa sitä, että yksilö rakentaa aktiivisesti tiedollisia käsityksiään, sen sijaan että hän vastaanottaisi ne todellisuudesta tai opettajalta.
Konstruktivistinen opetuksen teoria
Konstruktivistinen opetuksen teoria korostaa lähestymistapaa, jossa oppijat itse aktiivisesti etsivät tietoa, sen sijaan että opettaja tarjoaisi heille valmiita tietopaketteja.
Konstruktivismin eri muunnelmien suhde
Konstruktivismin eri muunnelmat eivät välttämättä ole loogisesti riippuvaisia toisistaan. On mahdollista olla esimerkiksi oppimisteoreettinen konstruktivisti ja teologinen realisti.