Ero sivun ”ApoWiki:UKK” versioiden välillä
(Lukusuosituksiin) |
(→Apologetiikkaan liittyvät kysymykset: == Eikö ole epätieteellistä käsitellä asioita kristillisestä näkökulmasta? ==) |
||
Rivi 55: | Rivi 55: | ||
Evoluutiota voidaan testata milloin vain esimerkiksi jalostamalla koiria, mutta evoluutioteorian testattavuus on huomattavasti alhaisempaa. | Evoluutiota voidaan testata milloin vain esimerkiksi jalostamalla koiria, mutta evoluutioteorian testattavuus on huomattavasti alhaisempaa. | ||
== Eikö ole epätieteellistä käsitellä asioita kristillisestä näkökulmasta? == | |||
Ei ole. Tieteellinenkin teksti kirjoitetaan aina jostain näkökulmasta, vaikka näkökulman tarkoituksena olisi olla neutraali. | |||
Useimpien tieteellisten ja puolitieteellisten tietolähteiden ongelma on se, että kristillinen näkökulma ei saa palstatilaa tarpeeksi tai lainkaan. Niinpä ApologetiikkaWikissä halutaan nostaa esille juuri kristillinen näkökulma. Kristillisvastaisen näkökulman kyllä löytää lähes mistä tahansa lähteestä. | |||
[[Luokka:ApologetiikkaWiki]][[Luokka:Lukusuositukset]] | [[Luokka:ApologetiikkaWiki]][[Luokka:Lukusuositukset]] |
Versio 11. marraskuuta 2011 kello 11.45
ApologetiikkaWikin usein kysytyt kysymykset
ApologetiikkaWikiin liittyvät kysymykset
Miksi ApologetiikkaWiki on olemassa?
Ensinnäkin useat ei-kristityt ovat siinä luulossa, että tiede olisi todistanut, ettei Jumalaa ole olemassa, tai ettei Jeesusta koskaan ole ollut olemassa. Tämä käsitys horjuttaa myös useiden kristittyjen uskoa. Televisio pursuaa "tieteellisiä dokumentteja". Kirjakauppojen hyllyiltä katoaa eniten Da Vinci -koodin tyylisiä kirjoja, joiden varaan useat rakentavat maailmankuvansa, vaikka ne ovat viihdettä siinä missä Seitsemän päivääkin; tylsä ja vakuuttava tiede ei myy, ja raha puhuu. Tällä hetkellä kristinuskon moukuttaminen on muodissa ja siksi ApologetiikkaWiki yrittää murtaa kristinuskon vastaisia myyttejä.
Toisekseen apologeettista tietoa on paljon englanniksi. Sen lisäksi tieto on usein kirjoissa, jotka maksavat ja siten päätyvät yleensä vain alan harrastajien ostoskoriin. ApologetiikkaWiki pyrkii tarjoamaan apologeettista tietoa saataville helposti, ilmaiseksi ja suomenkielellä.
Kolmanneksi apologeettinen tieto on äärimmäisen teknistä ja sen lisäksi se on – kuten jo mainittu – englanninkielistä. Tästä syystä ApologetiikkaWiki pyrkii tarjoamaan tietoa, joka on jokaisen ymmärrettävissä, mutta pitää kutinsa myös asiantuntijan silmissä. Tähän uskomme pääsevämme, kun asiantuntijat ja maallikot tekevät yhteistyötä keskinäisessä vuorovaikutuksessa.
Mikä on wiki?
Wiki on joukko verkkosivuja, joita kuka tahansa kirjautunut voi käydä lukemassa ja muuttamassa milloin tahansa. Ward Cunningham keksi ajatuksen ja teki ensimmäisen ohjelmiston. Kirjautuneena voit muokata myös tätä sivua napsauttamalla "muokkaa"-linkkiä. Jos sinulla ei ole lisättävää tai korjattavaa, voit kokeilla muokkaamista vapaasti sille varatulla sivulla.
Miten voin rekisteröityä?
Klikkaa tästä tai oikeassa yläkulmassa olevaa linkkiä "Kirjaudu sisään tai luo tunnus" ja avautuvalta sivulta pääset linkin kautta luomaan tunnuksen.
Miksi rekisteröityisin?
Rekisteröityneenä voit muokata ApologetiikkaWikiä. Sen lisäksi voit lisätä JavaScript-tiedostoon skriptejä, joilla voit esimerkiksi lisätä muokkaukseen käytettävien nappuloiden valikkoon omia nappuloita. CSS-tiedostoasi muokkaamalla voit muuttaa wikin ulkonäköä ja valita tunnuksellesi teeman. Voit myös lisätä haluamiasi sivuja omalle tarkkailulistalle, jolle tulee aina ilmoitus, kun tarkkailulistallasi olevia sivuja muokataan.
Mikä takaa ApologetiikkaWikin artikkelien virheettömyyden?
ApologetiikkaWikin artikkeleiden tiedot tulisi lähteistää sen ollessa tarpeellista. On kuitenkin mahdollista, että ApologetiikkaWikissä on myös virheellistä, vanhentunutta tai tahallisesti vääristeltyä tietoa. Tilannetta korjaa se, että lukuisat käyttäjät lukevat artikkeleita ja seuraavat tuoreita muutoksia; virheet ja vandalismi korjataan tavallisesti erittäin nopeasti.
Vandalismia epäiltäessä suosittelemme artikkelihistorian käyttämistä, sillä sieltä voidaan löytää kaikki artikkelin versiot, joista tuorein vandalisoimaton on mitä luultavimmin käyttökelpoinen.
Onko ApologetiikkaWiki Conservapedian suomenkielinen tytärprojekti? Kilpailetteko Wikipedian kanssa?
Ei ole, emmekä kilpaile. Itse asiassa ApologetiikkaWikin perustajajäsenistä kukaan ei ole koskaan ollut yhteydessä yhteenkään Conservapedian perustajista. Myöskään perimmäinen idea ei ole peräisin Conservapediasta. Lähtökohtamme ovat aivan erilaiset.
Conservapedia kilpailee Wikipedian kanssa eli se kirjoittaa samoista aiheista kuitenkin rajaten näkökulmansa (konservatiiviseen) kristillisyyteen. ApologetiikkaWikissä ei kirjoiteta kaikista asioista maan ja taivaan välillä. ApologetiikkaWikissä käsitellään vain apologetiikkaan liittyviä aiheita.
ApologetiikkaWikin ja Conservapedian suhtautumistavat Wikipediaa kohtaan ovat aivan erilaiset. Conservapedia suhtautuu kriittisesti Wikipediaan toisin kuin ApologetiikkaWiki, jonka lähtökohtainen asenne Wikipediaa kohtaan on myönteinen. ApologetiikkaWikissä viitataan runsaasti Wikipediaan wikilinkkien avulla, sillä Wikipediassa oleva tieto on mielestämme melko luotettavaa.
Wikipedialla, Conservapedialla ja ApologetiikkaWikillä on myös päällekkäisiä artikkelin aiheita; ApologetiikkaWiki jäisi vähän suppeaksi, jos siellä ei käsiteltä aiheita, joista on jo tehty artikkelit Wikipediaan. Jos ApologetiikkaWikissä on päällekkäinen artikkeli Wikipedian kanssa, kyseessä on useimmiten aihe, jota haluamme käsitellä kristillisestä näkökulmasta laajemmin kuin Wikipedian käyttäjäyhteisö antaa periksi.
Apologetiikkaan liittyvät kysymykset
Onko apologetiikka kreationismia?
Ei ole. Useat apologeetat silti ovat kreationisteja. Kristinuskon mukaan Jumala loi, mutta kristinuskon sisällä on runsaasti erilaisia käsityksiä siitä, miten Jumala loi.
Onko suunnitteluteoria kreationismia?
Suunnitteluteoria ei ole kreationismia, sillä kreationismi argumentoi jumalallisen ilmoitustekstin pohjalta, että eliöt ovat luotuja. Kreationismi ottaa samalla myös kantaa luomisen ajankohtaan ja luojan identiteettiin. Suunnitteluteoria puolestaan argumentoi eliöiden ominaisuuksista tehtyjen empiiristen havaintojen pohjalta, että jonkinlainen älyllinen suunnittelija on paras selitys selittämään havaittujen rakenteiden ja informaation syntymisen. (katso myös Onko suunnitteluteoria uusi kreationismin muoto?) Suunnitteluteoria ei ota kantaa suunnittelijan identiteettiin ihan siitä yksinkertaisesta syystä, ettei suunnittelijan voida mitenkään todistaa olevan Raamatun Jumala. Kreationismin katsotaan yleensä mahtuvan suunnitteluteorian käsitteeseen, mutta suunnitteluteorian ei yleensä katsota mahtuvan kreationismin käsitteeseen. Oli miten oli, ne ovat kaksi eri asiaa – aivan kuten kristinusko ja katolisuus.
Onko evoluutioteoria väärässä?
Varmaa vastausta on mahdotonta antaa. Täysin selvää lienee kuitenkin se, että evoluutioteoria on todellakin vain teoria. Evoluutio eli lajien muuttuminen puolestaan on ilmiö, jota on vaikeaa käydä kiistämään. Polveutumisopin myöntävät ja kieltävät osapuolet myöntävät evoluution.
Evoluutiota voidaan testata milloin vain esimerkiksi jalostamalla koiria, mutta evoluutioteorian testattavuus on huomattavasti alhaisempaa.
Eikö ole epätieteellistä käsitellä asioita kristillisestä näkökulmasta?
Ei ole. Tieteellinenkin teksti kirjoitetaan aina jostain näkökulmasta, vaikka näkökulman tarkoituksena olisi olla neutraali.
Useimpien tieteellisten ja puolitieteellisten tietolähteiden ongelma on se, että kristillinen näkökulma ei saa palstatilaa tarpeeksi tai lainkaan. Niinpä ApologetiikkaWikissä halutaan nostaa esille juuri kristillinen näkökulma. Kristillisvastaisen näkökulman kyllä löytää lähes mistä tahansa lähteestä.