Mormonismi

Mormonismi eli myöhempien aikojen pyhien liike (engl. The Latter Day Saints Movement) on yleisnimitys Joseph Smithin vuonna 1830 Yhdysvalloissa perustaman Kristuksen kirkosta syntyneille ryhmille. Joseph Smithin perustamasta kirkosta on saanut alkunsa joukko erilaisia kirkkoja ja uskonnollisia yhteisöjä. Niille yhteistä on se, että ne kaikki tunnustavat Smithin Jumalan profeetaksi ja Mormonin kirjan olevan jumalallista alkuperää. Samoin niiden kaikkien uskontulkinta rakentuu ainakin osittain Smithin kirkon alkuaikoinansa saamille ilmoituksille ja profetioille. Suomessa mormonikirkkoon kuului vuodenvaihteessa 2013–2014 3 282 jäsentä.1 Suomen väkiluku oli tuolloin 5 451 270 henkeä2 mikä tekee mormonien prosentuaalisesta osuudesta varsin alhaisen, noin 0,06 %.

Mitä mormonit opettavat

Mormonit uskovat, että Jeesus on Jumalan poika,3 Vanhan testamentin Jehova ja Uuden testamentin messias.4 Heidän mukaansa Jeesus loi maailman Isänsä johdolla.4 Toisin kuin Jehovan todistajat mormonit uskovat, että Jeesus naulittiin ristille.5 Hän kuoli sovittaakseen ihmiskunnan synnit5 Apostolien todistuksen mukaan "Hänen [Jeesuksen] tie on se polku, joka johtaa onneen tässä elämässä ja iankaikkiseen elämään tulevassa maailmassa".6 Mormoneihin lukeutuu myös ns. fundamentalistimormoneja, jotka eivät tunnusta aidoksi vuoden 1890 Manifestia, jolla MAP-kirkko luopui moniavioisuuden harjoittamisesta. Tämän takia nämä ryhmät jatkavat moniavioisten liittojen solmimista kielloista huolimatta.

Mormonin kirja

Aiheeseen liittyvää

Apologetiikkawiki

Internet

Viitteet

  1. ^ Tilastokeskus: Rekisteröityjen uskonnollisten yhdyskuntien jäsenmäärät,
  2. ^ Tilastokeskus: Suomen väestö 2013-2014
  3. ^ (- - apostoleinaan me todistamme, että Jeesus on elävä Kristus, Jumalan kuolematon Poika.)
  4. > 4,0 4,1 (Jeesus Kristus oli Vanhan testamentin suuri Jehova, Uuden testamentin Messias. Isänsä johdolla Hän oli maan Luoja.)
  5. > 5,0 5,1 (Hänet vangittiin ja Häntä syytettiin valheellisesti, Hänet tuomittiin syylliseksi - - ja tuomittiin kuolemaan Golgatan ristillä. Hän antoi henkensä sovittaakseen koko ihmiskunnan synnit.)
  6. ^ (Hänen [Jeesuksen] tie on se polku, joka johtaa onneen tässä elämässä ja iankaikkiseen elämään tulevassa maailmassa.)