Lori Borgman: Maalaisjärjen kuolema

Kolme metriä mustaa kangasta on tietokonepäätteeni yllä. Suren vanhan ystäväni maalaisjärjen kuolemaa. Hänen kuolinilmoituksessaan lukee seuraavaa: Maalaisjärki, eli MJ, eli pitkän elämän, mutta kuoli sydänhalvaukseen vuosituhannen vaihteen lähestyessä. Kukaan ei todella tiedä, kuinka vanha hän oli, hänen syntymätodistuksensa on hävinnyt jo kauan sitten byrokraattiseen pykäläviidakkoon. Terveen järjen ja arvostelukyvyin läheisenä ystävänä, hän epäitsekkäästi omisti itsensä elääkseen apuna kodeissa, kouluissa, sairaaloissa ja toimistoissa auttaen ihmisiä tekemään työnsä ilman suuria eleitä, huutoa ja karjumista.

Ohjeilla, säännöillä ja vähäisillä, joutavilla oikeusjutuilla ei ollut MJ:ä voittavaa voimaa. Luotettavana tietäjänä hän sai kiitosta viljellessään kykyä tietää milloin tulla sisälle sateesta, löytöä, että aikainen lintu nappaa madon ja kuinka meidän on otettava huonot asiat siinä missä hyvätkin.

MJ myös kehitti terveitä talousperiaatteita (ei kuluteta enempää kuin tienataan), luotettavia lastenkasvatusstrategioita (aikuinen on vastuussa, ei lapsi) ja taloudellisia ruokavaliosuunnitelmia (kananmunia ja pekonia kuitujen ja appelsiinimehun kera).

Teollisen vallankumouksen, suuren laman, teknologisen vallankumouksen ja tupakoinninvastaisen ristiretken veteraanina MJ selvisi monenlaisista kulttuuri- ja kasvatussuuntauksista, kuten diskosta, miesliikkeestä, lävistyksistä, uudesta kielestä ja uudesta matematiikasta. MJ:n terveys alkoi heiketä 60-luvun lopulla, kun se sairastui ”jos-se-tuntuu-hyvältä, tee-se” -virukseen.

Seuraavien vuosikymmenten aikana hänen heikentynyt voimansa ei vetänyt vertoja valtioiden murskaavien säädöksien, lakien ja raskaiden verolakien tuhotyölle. MJ:n voimat olivat heikentyneet, ja halu elää kymmenen käskyn mukaisesti tuli kielletyksi, rikolliset saivat osakseen parempaa kohtelua kuin uhrit, ja tuomarit työnsivät nenänsä kaikkeen partiolaisista ammattilaisbaseballiin ja golfiin.

Hänen rappionsa kiihtyi, kun koulut ottivat nollatoleranssiperiaatteet käyttöön. Raportit 6-vuotiaiden poikien seksuaalisesta häirinnästä saamista syytteistä, koska he olivat pussanneet luokkatovereita; teini-ikäisestä, joka on riippuvainen alkoholipitoisen suuveden ryyppäämisestä lounaan jälkeen; tytöt, jotka ovat Midol-riippuvaisia ja kunniaoppilaan erottaminen siksi, että hänellä oli pöytäveitsi koululounaalla mukana, oli enemmän kuin mitä MJ:n sydän saattoi kestää.

Lopun lähestyessä lääkärit sanoivat MJ:n ajautuneen lyhytaikaiseen logiikkaan, mutta hänelle kerrottiin uusimmista tapahtumista koskien sääntöjä vähemmän vettä kuluttavista WC-pytyistä ja pakollisista turvatyynyistä. Lopulta kuulleessaan valtion suunnitelmista kieltää astmapiiput 14 miljoonalta astmaatikolta ympäristölle mahdollisesti haitallisten myrkkyjäämien takia, MJ henkäisi viimeisen kerran.

Hautaus on Kuiskaavien mäntyjen hautausmaalla. MJ:n saattoi kuolemaan hänen vaimonsa Tahdikkuus, tyttärensä Vastuullisuus, ja poikansa Järki. Hän on selvinnyt kahdesta velipuolestaan, Typeryydestä ja Hölmöydestä.

Muistokirjoitukset voi lähettää Rationaalisen ajattelun instituuttiin (the Institute for Rational Thought), Jäähyväiset, Maalaisjärki. Toivon, että MJ lepää rauhassa.