The Fall of Man and the Foundations of Science (kirja)
Peter Harrison osoittaa kirjassaan, että modernin luonnontieteellisen menetelmän kehittämistä ohjasi alun perin kristillinen ihmiskäsitys, jonka pohjana ovat opit luomisesta, syntiinlankeemuksesta ja lunastuksesta.
1500- ja 1600-luvuilla länsimaisessa kulttuurissa käytiin intensiivistä keskustelua siitä, missä määrin syntiinlankeemus oli vaurioittanut ihmisen älyllisten kykyjen toimintaa ja siten heikentänyt ihmisen mahdollisuuksia saada luotettavaa tietoa. Koska luomisopin valossa näitä vaurioita ei pidetty luontaisesti ihmisyyteen kuuluvina, niitä ja niiden seurauksia pyrittiin korjaamaan kehittämällä luonnontieteen tutkimusmenetelmiä.
Moderni luonnontiede toimi kolme sataa vuotta sen vakaumuksen varassa, että Jumala on luonut maailmankaikkeuden, luonut ihmisen kuvakseen ja että ihmisen varsinainen ongelma tiedon hankkimisen näkökulmasta johtuu syntiinlankeemuksesta. Jeesuksen Kristuksen toteuttaman lunastuksen pohjalta ihmisten ponnistukset synnin aiheuttamien vaurioiden korjaamiseksi ovat mielekkäitä. Niin kauan kuin tällainen itsekriittinen näkökulma ohjaa tieteellistä tutkimusta ja tieteellisten menetelmien kehittämistä ja soveltamista, tieteellä on edellytyksiä tuottaa kohtuullisen luotettavaa tietoa.