Keskustelu:Kristinuskon perustelut

ApoWikistä
Versio hetkellä 5. joulukuuta 2022 kello 16.23 – tehnyt Samuli Koivisto (keskustelu | muokkaukset) (→‎Modaalinen perustelu: +kommentti)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

"Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta jotkut eläimet ovat vielä tasa-arvoisempia kuin toiset eläimet." – No niin, tuo (likimääräinen) Orwell-sitaatti vain tuli jotenkin etsimättä mieleeni huomatessani, ettei tämän sivun lähdekoodia käynytkään muokkaaminen. – Olin kyllä välistä törmännyt ilmiöön aiemminkin mutta silloin ajatellut, että riittäähän tällä "vapaatakin riistaa". Nyt taas tuumailin, että ehkä suoraan etusivulta viitattujen artikkelien viimeistelyyn kannattaisi kiinnittää erityishuomiota. – Kommentteja? --Apollos 8. helmikuuta 2010 kello 20.55 (UTC)

Modaalinen perustelu[muokkaa]

Sarjassamme järjellisiä uskonpuolustuksia

En osaa itse kunnolla editoida sivustoa, mutta ehdottaisin, että joku lisäisi filosofisiin perusteluihin kanditutkielmassani lanseeraamani ja gradussani toistamani *modaalisen argumentin*. Mielestäni kyseessä on erittäin tärkeä perustelu, vaikka sekään ei ole varsinainen "jumalatodistus" vaan pikemminkin järjellinen uskonpuolustus. Kaikessa lyhykäisyydessään:

Filosofiset perustelut[muokkaa]

8. Modaalinen argumentti[muokkaa]

James Hirvisaari: Modaalinen argumentti Järjellinen uskonpuolustus, uskomisen älyllinen oikeutus

LUOJAN OLEMASSAOLO ON VARMASTI MAHDOLLINEN. => USKOMINEN ON ÄLYLLISESTI OIKEUTETTUA.

Tuossa lyhyessä argumentissa ei todisteta Luojan olemassaoloa, mutta siinä todistetaan uskomisen älyllinen oikeutus, eli uskominen ei ole typerää. Universumin mysteeri huutaa selitystä, ja Luoja on takuuvarmasti tälle kaikelle olemassaolollemme yksi mahdollinen ja relevantti selitys.

Modaalisuuteen on uskonnonfilosofiassa toki vedottu aiemminkin, muun muassa Alvin Plantinga (The Nature of Necessity 1974), mutta aiemmin esitetyt modaaliontologiset argumentit eivät ole samansisältöisiä kuin tämä esittämäni, vaan ne ovat pikemminkin sukua Anselmin ja Tuomaksen ja Petruksen (mielestäni alkeellisille, spekulatiivisille ja lapsellisille) jumalatodistuksille.

Modaalinen argumenttini vahvistaa apologiaa merkittävästi ja antaa tärkeää voitelua uskonnonfilosofisille ajatusrattaille.

James Hirvisaari

Teologian maisteri

Mielellään lähdeviitteisiin kanditutkielmani: James Hirvisaari, kandidaatintutkielma 2018, s.11 https://bitti.kapsi.fi/kanditutkielma.pdf --James Hirvisaari 21. marraskuuta 2022 kello 21:23

Tervetuloa Apowikiin! Se, että ei osaa editoida sivustoa kunnolla, ei ole mitenkään vaarallista tai ongelmallista. Sivuston tekninen ylläpito ja muotoseikkojen korjaaminen on verrattain vaivatonta sen jälkeen kun ne on opetellut, kun taas sisällön tuottamisessa ei vaiva vähene, vaan pitkälti kasvaa vain sitä myöten kun itsekritiikkikin. Lisäksi olet selvinnyt koetuksesta, josta viime aikoina harva on selvinnyt, eli olet saanut luotua tänne käyttäjätunnuksenkin!
Mitä mainitsemaasi modaaliseen argumenttiin tulee, niin maininta siitä sopii kristinuskon perustelut-artikkeliin, mutta laajemmin sitä voisi käsitellä Jumalan olemassaolo -artikkelissa. Ja jos oikein laajasti käsittelee, niin sitten omassa artikkelissaan. Mutta rohkeasti vaan tekemään muokkauksia, siinä sitä oppii ja jos näyttääkin rumalta, niin esim. minä voin ulkoasua korjata. --Samuli Koivisto (keskustelu) 25. marraskuuta 2022 kello 21.48 (EET)

_ _ _

Kiitos vastauksesta. Ehkä jossakin vaiheessa perehdyn tähän järjestelmään syvemmin ja yritän laatia ehdottamani asian julkaisukelpoiseksi. -James Hirvisaari --James Hirvisaari 28. marraskuuta 2022 kello 17:36

Joo, työläintä on sisällön tuottaminen. Ei tosiaan haittaa mitään, vaikka sisällön tyylit menisivät miten sattuu, ne saan kyllä kohdilleen helposti. Ei muuta kuin rohkeasti vaan muokkauksia itse artikkeliin, samaan tapaan se menee kuin tämä kommentointi täälläkin :) --Samuli Koivisto (keskustelu) 5. joulukuuta 2022 kello 18.23 (EET)