Opettaako 1. Moos. 30:39 taikagenetiikkaa?
”Jaakob otti tuoreita valkopoppelin, mantelipuun ja plataanin oksia ja kuori niihin raitoja niin, että valkoinen puu paljastui. Kun naaraat olivat kiimassa, hän pani kuorimansa oksat niiden eteen juottoruuhiin, vesialtaisiin, joista ne kävivät juomassa. Eläimet, jotka olivat pariutuneet oksien edessä, synnyttivät juovikkaita, täplikkäitä ja kirjavia karitsoita.”
Veljellensä kuuluneen esikoisen siunauksen viekkaudella itselleen hankkinut Jaakob lähti veljeään pakoon enonsa Labanin luo. Labanin luona Jaakob hoiti hänen karjaansa ja useiden vuosien palvelun jälkeen hän aikoi palata sieltä takaisin omaan maahansa. Lähtöä valmistellessaan Laban ja Jaakob tekevät sopimuksen, että kaikki juovikkaat, täplikkäät ja kirjavat karitsat kuuluvat Jaakobille palkaksi hänen Labanille tekemästään työstä. Loput karitsat jäävät siten Labanille. Tätä kuvataan mielenkiintoisessa kertomuksessa 1. Moos. 30:25-31:13, jossa huomaamme, että Jaakob käyttää kuorittuja oksia hallitakseen millaisia jälkeläisiä hänen laumansa saa. Skeptikot argumentoivat tässä tieteellisyyden puutteesta – ja jossain määrin he ovatkin oikeassa. Se mitä Jaakob teki on ilmeisesti jäljittelevän magian tyyppi – hän laittaa juovikkaita esineitä lauman eteen niin että niiden jälkeläisistä tulee ylt'ympäri juovikkaita jne. Siitä, että Jaakob harrasti humpuukia, ei ole epäilystäkään.
On kuitenkin suuri ero, kuvaako Raamattu humpuukin harjoitusta, vai väittääkö se humpuukia todeksi. Raamatun mukaan Jaakob suoritti taikansa ja sai haluamiaan tuloksia, mutta teksti ei väitä, että minkäänlainen syy ja seuraus -suhde olisi olemassa. Teksti jättää kyllä lukijan mietittäväksi onko sellainen olemassa, mutta paljastaa asian oikean laidan kertomuksen kohokohdassa jakeissa 1. Moos. 31:10-13. Niissä Jumala kertoo unessa Jaakobille, että Laaban oli tahallaan huijannut häntä:
”Lampaiden ja vuohien kiima-aikana minä näin unessa juovikkaiden, täplikkäiden ja laikukkaiden urosten astuvan lampaita ja vuohia. Jumalan enkeli sanoi minulle siinä unessa: 'Jaakob!' Ja minä sanoin: 'Tässä olen.' Hän sanoi: 'Näetkö, kaikki urokset, jotka astuvat lampaita ja vuohia, ovat juovikkaita, täplikkäitä ja laikukkaita, sillä minä olen nähnyt, miten Laban sinua kohtelee. Minä olen Jumala, joka ilmestyin sinulle Betelissä, missä sinä voitelit öljyllä patsaan ja teit minulle uhrilupauksen. Lähde nyt pois tästä maasta ja palaa synnyinseudullesi.'"
Toisin sanoen lukijalle kerrotaan nyt, että Jumala vaikutti tapahtumiin tasoittaakseen todennäköisyydet, jotka Laaban oli kasannut Jaakobia vastaan. Jaakob ilmeisesti ajatteli aluksi, että oksat olivat syy hänen menestykseensä mutta luvussa 31 näytetään kuinka Jumala vapautti hänet tästä harhakäsityksestä.
Raamattu vetää meitä toisinaan nenästä – ja kuten Jaakobin kohdalla, se pakottaa meidät aina silloin tällöin katsomaan peiliin.1
Viitteet[muokkaa]
- ^ Does Genesis teach odd genetics? Viitattu 1.1.2023.