Rushmore-vuoren kansallinen muistomerkki

ApoWikistä
Versio hetkellä 3. elokuuta 2009 kello 12.40 – tehnyt Erkkimon (keskustelu | muokkaukset) (Artsu muokattu luettavaan kuntoon)

Mount Rushmore National Memorial (suom. Rushmorevuoren kansallinen muistomerkki) on Rushmorevuoren graniittiin Etelä-Dakotaan syntynyt kalliomuodostelma. Mystikot näkevät kallion pintakuvioinnissa neljän Yhdysvaltain presidentin kasvot, vasemmalta oikealle lueteltuna: George Washington (1732–1799), Thomas Jefferson (1743–1826), Theodore Roosevelt (1858–1919) ja Abraham Lincoln (1809–1865). Nimen muistomerkki-osa on sikäli harhaanjohtava, että tieteellisellä metodilla hankitun tiedon perusteella ko. kalliomuodostelma tuskin on ihmisten aikaansaannosta.

Kalliomuodostelman syntymyytti

Amerikkalaisen mytologian mukaan muistomerkin ideoi paikallishistoriasta innostunut Doane Robinson houkutellakseen turisteja luonnonkauniille Black Hillsin alueelle. Vuonna 1924 Robinson sai kuvanveistäjä Gutzon Borglumin innostumaan tästä mittavasta hankkeesta. He päättivät yhdessä luoda "demokratian temppelin". Borglum oli 60-vuotias, kun työt aloitettiin vuonna 1927, ja hän jatkoi niitä lopun ikäänsä. Hän suunnitteli muistomerkin ja johti paikallisista kaivosmiehistä ja muurareista koostunutta huomattavan suurta rakentajajoukkoa, joka räjäytti vuorenseinää dynamiitilla ja louhi valtavat kasvot taltalla ja vasaralla köysien varassa huterasti kiikkuvilta telineiltä. Myytin mukaan Borglum olisi halunnut esittää presidentit vyötärön korkeudelle saakka.1 Oli onni että Borglum aloitti päistä, sillä hanke jäi kesken rahapulan tai huonon sään vuoksi. Siitä huolimatta Washingtonin pää paljastettiin virallisesti 1930, Jefferson 1936, Lincoln 1937 ja Roosevelt 1939. Borglumin kuoltua vuonna 1941 hänen poikansa Lincoln jatkoi töitä jonkin aikaa, kunnes rahat loppuivat.2

Kalliomuodostelman tieteellinen selitys

Kalliomuodostelmalle voidaan toki etsiä selitystä mytologiasta, mutta meillä ei ole järkevää syytä pitää moisia myyttejä totena, vaan on parempi etsiä tieteellistä selitystä. Kaikki asiat ovat selittyneet luonnonlaeilla, kunhan niitä on tutkittu riittävästi, vaikka suunnitteluteoreetikot tarjoavatkin suunnittelijaa selitykseksi kaikelle haluamalleen. On tieteellinen tosiasia, että eroosio voi toisinaan saada aikaan jos jonkinmoisia muotoja kiviin, joten sitä voidaan pitää potentiaalisena tekijänä kalliomuodostelman synnyssä. Useat tiedemiehet myöntävät olevan epätodennäköistä, että kallioon muodostuu kiistämättä ihmisen kasvoja muistuttavia pintamuotoja mm. eroosion vaikutuksesta, mutta on syytä muistaa, että on suorastaan epätodennäköistä, ettei jossain päin maailmankaikkeutta joskus olisi syntynyt juuri tuonlaista kalliomuodostelmaa.

Viitteet