Peliteoria apologeettisesta näkökulmasta

Versio hetkellä 3. elokuuta 2010 kello 14.40 – tehnyt Erkkimon (keskustelu | muokkaukset) (peliteoriaa kansankielisesti; popularisointi on vaikea osa-alue, ja matskussa voi olla virheitä, mutta jalostakaa ja korjailkaa niitä virheitä jos bongaatte)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Peliteoria on matematiikan osa-alue, joka etsii propabilistisesti optimaalisia ratkaisuja tiettyjen agenttien näkökulmasta. Käytännössä se vastaa kysymykseen: "Mikä on todennäköisesti edullisinta?" Peliteoriaa voidaan soveltaa useisiin apologetiikkaan liittyviin kysymyksiin. Esimerkiksi moraalilta pohjan vievä fatalismilta sekä ateismi voidaan joidenkin näkemysten mukaan jättää huomiotta peliteoreettisin perustein.

Fatalismi vai vapaa tahto?

Peliteoriaa voidaan soveltaa erityisen hyvin kysymykseen fatalismista ja vapaasta tahdosta, koska vaihtoehdot ovat määritelmällisesti toistensa negaatioita.

Jos uskot vapaaseen tahtoon, ja olet oikeassa, olet oikeassa oman valintasi takia. Jos uskot vapaaseen tahtoon ja olet väärässä, olet väärässä joko kausaalisen välttämättömyyden, tai valintojesi satunnaisuuden takia, eikä väärässä olemisesi ole silloin sinun vikasi. Et siis olisi edes voinut valita oikein.

Jos taas et usko vapaaseen tahtoon, ja olet oikeassa, oikeassaolemisesi ei ole omaa ansiotasi, vaan tapahtuu täysin sinusta riippumatta. Et siis olisi edes voinut valita väärin. Jos taas et usko vapaaseen tahtoon, ja vapaa tahto onkin totta, olet väärässä oman valintasi seurauksena, ja sinua voidaan pitää siitä vastuullisena.

Siispä on syytä uskoa, että ihmisillä on vapaa tahto. Lisäksi vapaan tahdon olemassaolo on myös intuitiomme mukaista, joten siihen uskominen ei ole myöskään erityisen vaikeata.