Malline:Etusivun artikkeli

ApoWikistä
Versio hetkellä 29. kesäkuuta 2011 kello 22.45 – tehnyt Erkkimon (keskustelu | muokkaukset) (Nopea pikatallennus, että etusivulla on shittiä)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

<random>

"Suunnittelija on epätodennäköinen"

Jumalharha-kirjassaan evoluutiobiologi Richard Dawkins esittää pääargumenttinaan Jumalan olemassaoloa vastaan väitteen, jonka mukaan Jumala on epätodennäköinen.

Dawkinsin argumentti on yksi muunnos klassisesta "kuka sitten suunnitteli suunnittelijan" -argumentista. Argumentti ei kuitenkaan ole järkevä, kun sitä sovelletaan tyypillisesti havaittavaan suunnitteluun. Esimerkiksi Dawkinsin kirjoja voidaan pitää suunniteltuina, vaikka Dawkins itse onkin kirjojaan monimutkaisempi.

Dawkins yrittää käytännössä sanoa, että suunnittelijan sattumalta syntymisen todennäköisyys on pienempi kuin suunnittelijan suunnittelemien asioiden sattumalta syntymisen todennäköisyys. Niinpä hän vetää johtopäätöksen, että Jumalaa (suunnittelijaa) ei miltei varmasti ole, koska suunnittelijan olemassaolo on epätodennäköisempää kuin minkä tahansa kaikkeudessamme olevan sattumalta syntymisen todennäköisyys.

Itse asiassa pätee, että mitä epätodennäköisempää jonkin (havaitun) asian sattumalta syntyminen on, sitä todennäköisempää sen suunnittelu on. Ja jos jokin asia on aktuaalisesti suunniteltu, sen suunnittelijan olemassaolon todennäköisyys suunnittelun hetkellä on 100 %. </random>