Kristinuskon perustelut

Versio hetkellä 17. lokakuuta 2008 kello 21.23 – tehnyt Fyysikko (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: Kristinuskolle on useita perusteluja. Alla lueteltuina näistä useita. Sitä ennen on kuitenkin hyvä tehdä ero perusteiden ja perusteluiden välille. Perustelu on väitelausein esi...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Kristinuskolle on useita perusteluja. Alla lueteltuina näistä useita. Sitä ennen on kuitenkin hyvä tehdä ero perusteiden ja perusteluiden välille. Perustelu on väitelausein esitetty argumentti uskon puolesta. Peruste on taas on laajempi käsite, johon kuuluu esimerkiksi sisäinen vakuuttuminen esimerkiksi välittömän kokemuksen pohjalta tai siksi että usko on oikea perususkomus. Henkilön usko siis olla täysin oikeutettua vaikkei hänellä olisikaan väitelauseiksi puettuja perusteluita uskolleen: Hänellä voi olla välitön kokemus Jumalasta ja Jumalan toiminnasta hänen elämässään. Samoin esimerkiksi usko havaintojen luotettavuuteen tai muiden tajunnan ulkopuolisten asioiden olemassaoloon on perusteltua, vaikke tietoteoriassa kyetetäkään esittämään väitelausein perusteluja miksi niihin kannattaisi uskoa koska nuo asiat voidaan nähdä oikeina perususkomuksina, jotka eivät tarvitse perusteluita.

Kuten professori Tapio Puolimatka on useissa kirjoissaan todennut, älyllisesti aivan oikeutettu syy uskoon on omakohtainen kokemus Jumalasta ja Pyhän Hengen välittämä raamatun sisäinen todistus. Jumala ei ole elitisti eikä uskoon päätymiseen vaadita filosofista tai länsimaista tieteellistä osaamista, sehän olisi aivan liian epätasa-arvoista. Ja näinhän me uskomme kanssaihmistenkin olemassaoloon; oman kokemuksemme perusteella. Ja jos teen kokemukseni perusteella väitteitä henkilöstä, jota ystäväni ei tunne, on hänen silti järkevää ottaa todistukseni vakavasti. Itse asiassa luonnontiedekin perustuu siihen että uskomme toisten ihmisten todistukseen siitä mitä he väittävät mitanneensa. Muitakin uskomuksia löytyy luonnontieteen taustalta.

Mutta perustelutkin ovat tärkeitä, vaikkeivät siis välttämättömiä uskolle.


 1. Filosofiset perustelut
  1. Ontologinen argumentti
  2. Kontingenssiin perustuva argumentti
  3. Moraalin olemassaoloon perustuva argumentti
 1. Historialliset perustelut
  1. Jeesuksen ylösnousemuksen historialliset todisteet
  2. Arkeologiset todisteet
  3. Profetiat raamatussa
 1. Luonnontieteelliset perustelut
  1. Kosminen hienosäätö
  2. Suunnittelusignaalit biologiassa