Koulumassamurhat

ApoWikistä
Versio hetkellä 17. joulukuuta 2008 kello 09.06 – tehnyt Erkkimon (keskustelu | muokkaukset) (Lisää juttua aiheesta)

Kouluammuskeluilla tarkoitetaan suomalaisessa kontekstissa lähinnä Jokelan ja Kauhajoen kouluissa tapahtuneita massamurhia. Kouluammuskeluilla voidaan myös tarkoittaa mm. USA:ssa tapahtuneita massamurhia. Kouluammuskeluille on kiistatta tyypillistä useiden ihmisten murhaaminen, jonka jälkeen murhaaja ampuu itsensä. Syiksi tapahtumille on ehdotettu mm. mielenterveysongelmia,1 yksinäisyyttä,1 vihaa,1 nettiväkivallan lisääntymistä,1 ateismia,2 julkisuuden tavoittelua,3 ja luokatonta lukiota.4

Kouluammuskeluiden analyysi

Suomessa vahvasti tapetilla olleet Kauhajoen ja Jokelan kouluammuskelut olivat lähes identtisiä.5 Molemmat ampujat olivat ateisteja.6 Auvinen ei missään jättämässään dokumentissa suoraan kerro olevansa ateisti, mutta hänen jälkeensä jättämät dokumentit kokonaisuutena suorastaan julistavat ateismia. Sitä vastoin nimimerkillä Wumpscut esiintynyt Matti Saari ilmoittaa mm. Myspace-profiilissaan uskonnokseen ateismin.7 Jan Nummensalon mukaan eräs merkittävä tekijä massamurhien takana on yhteiskunta, joka välittää materialistis-evolutionistista maailmankuvaa, jossa kelpoisin selviää.8 Hän pitää kyynistä hedonismia tärkeänä tekijänä koulumassamurhaajan ajattelussa, joka on looginen seuraus ateismista.9 Himanen kohdistaa kritiikkinsä suomalaiseen koulujärjestelmään, joka "valikoimalla tarjoamaansa tietoa koululaitoksemme tukee oppilaan päätymistä tulokseen, ettei Jumalaa ole", joka joissakin olosuhteissa synnyttää uskon tarkoituksettomuuteen, josta sopivissa olosuhteissa voi seurata mm. koulumassamurhia.10

Jokelan massamurha

Ennen kuin syvennymme aiheeseen, lienee parasta briiffata verenpunaisen päivän tapahtumat. 7.11.2007 noin klo 11.40-12.00 Pekka-Eric Auvinen tappoi ampumalla 8 henkilöä Jokelan koulukeskuksessa. 11 henkilöä loukkaantui paetessaan paikalta. Klo 13.54 Karhuryhmä löysi Auvisen tajuttomana sisätiloista. Hän oli ampunut itseään päähän, ja kuoli myöhemmin itse aiheuttamiinsa vammoihin Töölön sairaalassa.11 Hän ei murhien aikana ollut huumeiden, lääkkeiden ja alkoholin vaikutuksen alaisena.12 Itsemurha ei mitä ilmeisimmin ollut harkitsematon ratkaisu, koska Auvinen oli lähtiessään jättänyt vanhemmilleen viestin, jossa luki: “Kun luette tätä viestiä, olen luultavasti jo kuollut.”13

Pekka-Eric Auvinen tappoi 8 henkilöä 20 minuutissa. Miksi? Hän oli jättämänsä Luonnollisen Valitsijan Manifestin mukaan täynnä vihaa: "- - se, kuinka paljon tiedostan asioita, on tehnyt minut onnettomaksi, turhautuneeksi ja vihaiseksi." Mitä hän tiedosti? Mikä teki hänet onnettomaksi? "Elämä on vain tarkoituksetonta sattumaa… pitkän evolutiivisen kehityksen ja monien eri syiden ja tekijöiden tulosta." Hänen mukaansa “ihmiset ovat vain laji muiden eläinten joukossa”, joten hän päätti toimia luonnollisena valitsijana siinä missä leijonakin: "Minä, luonnollisena valitsijana, eliminoinen kaikki jotka näen epäsopiviksi - -".

Tom Himasen mukaan Jokelan massamurhaa selittäviä tekijöitä ovatkin ateismi, evolutionismi ja viha; teon mahdollisti ateismi, idean antoi evolutionismi ja motiivi oli viha.14

Lainauksia Luonnollisen Valitsijan Manifestista

 • "Viha, se on ainoa asia jota olen täynnä ja rakastan sitä."
 • "- - se, kuinka paljon tiedostan asioita, on tehnyt minut onnettomaksi, turhautuneeksi ja vihaiseksi."
 • "Elämä on vain tarkoituksetonta sattumaa… pitkän evolutiivisen kehityksen ja monien eri syiden ja tekijöiden tulosta.”
 • "Minä, luonnollisena valitsijana, eliminoinen kaikki jotka näen epäsopiviksi - -"
 • "- - totuus on että olen vain eläin, ihminen, yksilö, toisinajattelija."

Aiheesta muualla

Internet

Viitteet

 1. > 1,0 1,1 1,2 1,3 Leisola, Matti: Troijan puuhevonen ja elämän tarkoitus. Etelä-Suomen Sanomat, 4.10.2008, s. 16. Artikkelin verkkoversio (viitattu 6.11.2008). (Julkisuudessa on pohdittu melko pinnallisia syitä tapahtuneisiin hirmutekoihin. Puhutaan mielenterveysongelmista, yksinäisyydestä, vihasta ja nettiväkivallan lisääntymisestä.)
 2. ^ Leisola, Matti: Troijan puuhevonen ja elämän tarkoitus. Etelä-Suomen Sanomat, 4.10.2008, s. 16. Artikkelin verkkoversio (viitattu 6.11.2008). (On erikoista, että esimerkiksi Jokelan ampujan omaa selitystä teolleen ei osata lukea oikein. Hänen ajattelunsa perustui darwinistiseen luonnonvalinnan oppiin ja ateistiseen nietzcheläiseen tarkoituksettomuuden filosofiaan.)
 3. ^ Ylä-Tuuhonen, Meeri: Keskisuomalainen 27.9.2008. Viitattu 17.12.2008.(Jos esimerkiksi tekijän nimeä ei mainita, hän ei saavuta tavoittelemaansa kuuluisuutta - -)
 4. ^ Parkkari, Jani: Luokaton lukio = virhe? (Jörn Donner: koulujärjestelmä suoraan DDR:stä) 26.11.2007. Ilta-Sanomat. Viitattu 17.12.2008. (Jokelan tragedia on herättänyt arvostelua lukion luokattomuutta kohtaan.)
 5. ^ Himanen, Tom: Mahdollisuuksien maailmankuva. Keskilaakso, 25.9.2008, s. 4. Artikkelin verkkoversio (viitattu 17.12.2008). (Se [Kauhajoen massamurha] on kuitenkin lähes identtinen Jokelan massamurhan kanssa - -)
 6. ^ Himanen, Tom: Mahdollisuuksien maailmankuva. Keskilaakso, 25.9.2008, s. 4. Artikkelin verkkoversio (viitattu 17.12.2008). (He molemmat siis olivat ateisteja; on mahdotonta välttyä ajatukselta, että ateismilla ja itsemurhaan päättyvillä massamurhilla olisi yhteys.)
 7. ^ Kuvakaappaus Saaren Myspace-profiilista 23.9.2008 klo 17.39
 8. ^ Nummensalo, Jan: Jokelan joukkosurmaajan ajattelusta. Suomen Viikkolehti, 2007, nro 47. (On syytä pelätä, että postmodernin yhteiskuntamme välittämä materialistinen, evolutiivinen, olemassaolon taistelua ja kelpoisimman selviytymistä välittävä maailmankuva on omiaan vahvistamaan yksilössä rujoa ajattelua ihmisarvosta ja elämästä.)
 9. ^ Nummensalo, Jan: Ateismi yhdistää tappajia. Suomen Viikkolehti, 8.10.2008. Artikkelin verkkoversio (viitattu 17.12.2008). (Monille nuorille ateismin looginen johtopäätös on, ettei elämällä ole mitään syvällisempää tarkoitusta ja tällöin tuloksena on helposti kyyninen hedonismi.)
 10. ^ Himanen, Tom: Mahdollisuuksien maailmankuva. Keskilaakso, 25.9.2008, s. 4. Artikkelin verkkoversio (viitattu 17.12.2008). (Valikoimalla tarjoamaansa tietoa koululaitoksemme tukee oppilaan päätymistä tulokseen, ettei Jumalaa ole. Näin ateistisen maailmankuvan luomista tuetaan ja kohta meillä on lisää auvisia.)
 11. ^ Jokelan ampuja kuoli sairaalassa, kuolleiden joukossa myös terveydenhoitaja 7.11.2007. Helsingin Sanomat. Viitattu 17.12.2008. (Poliisin mukaan Auvinen ampui itseään päähän ammuttuaan uhrinsa. - - Pekka-Eric Auvinen - - kuoli saamiinsa vammoihin kello 22.14 Töölön sairaalan teho-osastolla.)
 12. ^ Sipilä, Jarkko; Punkari, Anu: Poliisi paljastaa Jokelan joukkosurman syyt 13.12.2007. MTV3. Viitattu 17.12.2008. (Surmaaja ei toiminut huumausaineiden alaisena - - Auvinen ei ollut lääkkeiden eikä alkoholin vaikutuksen alainen.)
 13. ^ Mäkinen, Rami: Auvinen jätti useita itsemurhaviestejä 17.4.2008. Ilta-Sanomat. Viitattu 17.12.2008. (Viestissä Auvinen kertoi perheelleen mm. seuraavaa: "Kun luette tätä viestiä, olen luultavasti jo kuollut.")
 14. ^ Himanen, Tom: Mahdollisuuksien maailmankuva. Keskilaakso, 25.9.2008, s. 4. (Täysin huomiotta on jäänyt ateismi. Ei, en väitä ateismin olleen motiivi, vaan maailmankuva, jonka puitteissa Auvisen toiminta oli rationaalista. Motiivi oli viha.)