Keskustelu:Tapio Puolimatka: Onko tiede kumonnut Jumalan?

ApoWikistä
Versio hetkellä 30. elokuuta 2009 kello 21.43 – tehnyt Otvari (keskustelu | muokkaukset) (siirsi sivun Keskustelu:Onko tiede kumonnut Jumalan? uudelle nimelle Keskustelu:Tapio Puolimatka: Onko tiede kumonnut Jumalan?)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Erinomainen artikkeli, mutta tämä kohta oudoksuttaa:

  • Jo Max Weber puhui ivallisesti niistä, jotka uskovat Jumalaan, ja katsoi heidän joutuvan "uhraamaan järkensä" ihmiselle, joka ei kestä aikakauden kohtaloa kuten mies. On sanottava:- Palatkoon hän vaieten takaisin kirkkojen käsivarsille, jotka ovat säälivästi ojennetut häntä kohti.

Jonkun ehkä pitäisi konsultoida asiasta Puolimatkaa, mutta oma järkeni – sikäli kuin sitä vielä on jäljellä – tuntuisi sanovan, että ymmärrettävämpi olisi vaikkapa seuraavanlainen ajatus:

  • Jo Max Weber puhui ivallisesti niistä, jotka uskovat Jumalaan, ja katsoi heidän joutuvan "uhraamaan järkensä". Ihmiselle, joka ei kestä aikakauden kohtaloa kuten mies, on sanottava: - Palatkoon hän vaieten takaisin kirkkojen käsivarsille, jotka ovat säälivästi ojennetut häntä kohti.

Silti tämäkin on vähän outoa, kun tätä "ihmistä, joka ei kestä aikakauden kohtaloa kuten mies", jostain syystä puhutellaan kolmannessa persoonassa, mutta tuntuisi kuitenkin alkuperäismuotoa tolkullisemmalta. Vai enkö vain tajunnut jotakin olennaista?

No, tulkoon vielä kirjatuksi tämäkin ehdotelma:

  • Jo Max Weber puhui ivallisesti niistä, jotka uskovat Jumalaan, ja katsoi heidän joutuvan "uhraamaan järkensä": "Ihmiselle, joka ei kestä aikakauden kohtaloa kuten mies, on sanottava, että palatkoon hän vaieten takaisin kirkkojen käsivarsille, jotka ovat säälivästi ojennetut häntä kohti."

--Apollos 10. tammikuuta 2009 kello 22.58 (EET)