Ero sivun ”Käyttäjä:Samuli Koivisto” versioiden välillä

p (artikkeli siirretty, vanha linkki siis pois)
(Välivarasto: loppusijoituspaikka hakusessa)
Rivi 1: Rivi 1:
 +
== Argumentti: Kristityt ovat huumorintajuttomia ==
 +
{{viestipohja| sisältö = Tässä osiossa on jo yksi lause!<ref>Viittaus tänne: http://www.apologetiikkawiki.fi/wiki/Ateismi#Ateismi_ja_metaetiikka</ref>}}
  
 +
Voi myös esiintyä esim. muodossa: kristinusko on elämävastainen oppi, joka tuhoaa kaiken kivan elämästä.
 +
 +
== Hesekielin ennustus Tyyroksesta ==
 +
{{viestipohja| kuva = [[Kuva:UTR-kansi.jpg|35px]]
 +
|sisältö = Tämän osion pohjana on käytetty [[Tapio Puolimatka]]n kirjan ''Usko, tiede ja Raamattu'' sisältöä ilman tekijän lupaa.<ref>Tämä ei kuitenkaan ole mikään ongelma, sillä sisältöä ei ole plagioitu</ref>}}
 +
 +
Hesekielin kirjan 26. luvusta<ref>{{rp|Hes. 26}}</ref> on luettavissa Tyyroksen kaupunkia koskeva ennustus. Se on kirjoitettu vuosina 592-570 eKr.
 +
 +
Ennustuksesta löytyy ainakin viisi selkeää ennustusta:
 +
 +
#”Sinun tyttäresi, mantereen kylät, kaatuvat miekkaan.” ({{rp|Hes. 26:8}}) Eli Nebukadnessar ({{rp|Hes. 26:7}}) tuhoaa Tyyroksesta sen, mitä maalla on.
 +
#”Minä nostan kansat sinua vastaan, niin kuin meri nostattaa aallot.” ({{rp|Hes. 26:3}}) Eli useat kansakunnan nousevat Tyyrosta vastaan.
 +
#”minä pyyhkäisen mullatkin pois – vain paljas kallio jää” ({{rp|Hes. 26:4}}) Eli Tyyroksesta jää jäljelle vain paljas kallion laki
 +
#”...heittävät kivet, palkit ja mullan syvälle mereen” ({{rp|Hes. 26:12}})
 +
#”...luoto,jolla kuivataan verkkoja.” ({{rp|Hes. 26:5}}) Tyyroksen paikalla kuivataan lopulta verkkoja.
 +
 +
Luvun ennustuksessa on kolme osaa:
 +
 +
#Jakeissa 2-6 käsitellään yleisesti Tyyroksen historiaa
 +
#Jakeissa 7-11 käsitellään Nebukadnessarin tuottamaa hävitystä, ja hävittäjään viitataan hän-pronominilla.
 +
#Jakeissa 12-14 viitataan useisiin Tyyrosta vastaan hyökkääviin kansoihin.
 +
 +
=== Ennustuksen toteutuminen ===
 +
 +
#Nebukadnessar hyökkäsi hyvin pian ennustuksen jälkeen Tyyrosta vastaan ja piiritti sitä vuodet 585-573 eKr. eli yhteensä kolmetoista vuotta. Tänä aikana suurin osa kaupunkilaisista oli paennut parin kilometrin päässä rannikosta sijainneelle saarelle, jonne heidän rakentamansa kaupunki oli vielä satojen vuosien ajan mahtava kaupunki. Mantereelliset osat tuhottiin 573 eKr.
 +
#Nebukadnessarin jälkeen Aleksanteri Suuri tuhosi saarelle linnoitetun Tyyroksen kaupungin vuonna 332 eKr. Tyyros rakennetaan sen jälkeen uudelleen. 18 vuotta tämän jälkeen Antigonus piirittää kaupunkia 15 kuukautta ja valloittaa sen vuonna 314. Kauppareittien siirryttyä kulkemaan Aleksandrian kautta, Tyyros köytyi 200-luvulla eKr. Viimeisen kerran Egyptin mamelukit tuhosivat kaupungin vuonna 1291 jKr.
 +
#ja myös neljäs ennustus samalla: Aleksanteri suurella ei ollut laivastoa, joten saarella ollutta Tyyroksen kaupunkia hän ei voinut tuhota yhtä hyvin kuin mantereella olevaa. Sen takia hän päätti rakennuttaa tien saarella olevalle Tyyroksen kaupungille. 60 metriä leveän tien rakennusaineena käytettiin mantereella olleen Tyyroksen kaupungin raunioita, eli kaupungin kivet, puut ja tomu heitettiin kirjaimellisesti mereen ja se lakaistiin paljaaksi kallioksi.
 +
#Kun saarellekin rakennettu Tyyros oli tuhottu, oli mantereella Tyroksen paikalla pieni kalastajakylä 1900-luvulle asti. Kalastajat siis levittelivät verkkojaan Tyyroksen kallioilla, ja näin tämä osa ennustuksesta toteutui 650 vuoden aikana.
 +
 +
=== Kuinka todennäköistä olisi tällaisen ennustuksen onnistuminen sattumalta? ===
 +
 +
Todennäköisyyttä voidaan tutkia, kun sitä verrataan Hesekielin lausumaan ennustukseen Sidonista. Sidon sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Tyroksesta, ja on myös välimeren rannikolla. Sidonista ennustetaan:
 +
 +
{{sitaatti|Sano: Näin sanoo Herra Jumala: –Sidon, minä käyn sinua vastaan! Siinä, mitä sinulle teen, minäosoitan mahtini. Kaikki saavat tietää, että minä olen Herra, kunpanen täytäntöön tuomiosi, kun tuon pyhyyteni julki. Minälähetän ruton sinun keskellesi ja peitän katusi verellä. Miekkakaataa sinun miehiäsi, joka taholta käydään kimppuusi. Kaikkisaavat tietää, että minä olen Herra.|{{rp|Hes. 28:22-23}}}}
 +
 +
Kaupungille ennustetaan siis sotaa ja hävitystä, muttei lopullista hävitystä, autioitumista tai sen muuttumista pieneksi kalastajakyläksi. Sidon onkin hävitetty useaan otteeseen historiansa aikana, muttei kertaakaan lopullisesti vaan se on vuosisatojen ajan palvellut Damaskosta satamakaupunkina. Mikäli Tyyroksen ja Sidonin nimet olisivat vaihtuneet ennustuksissa, kumpikaan ennustus ei enää olisi totta. Tyrosta koskevatennustukset ovatkin riittävän tämällisiä Raamatun luotettavuudenarviointia ajatellen.<ref>{{Kirjaviite | Tekijä = Tapio Puolimatka | Nimeke = Usko, tiede ja Raamattu | Julkaisija = Uusi Tie | Vuosi = 3.painos, 2008 | Kappale = | Sivu = 408-410 | Selite = | Tunniste = ISBN 978-951-619-467-0}}</ref>
 +
 +
== Viitteet ==
 +
{{viitteet}}

Versio 22. kesäkuuta 2013 kello 12.40

Argumentti: Kristityt ovat huumorintajuttomia


Voi myös esiintyä esim. muodossa: kristinusko on elämävastainen oppi, joka tuhoaa kaiken kivan elämästä.

Hesekielin ennustus Tyyroksesta


Hesekielin kirjan 26. luvusta3 on luettavissa Tyyroksen kaupunkia koskeva ennustus. Se on kirjoitettu vuosina 592-570 eKr.

Ennustuksesta löytyy ainakin viisi selkeää ennustusta:

 1. ”Sinun tyttäresi, mantereen kylät, kaatuvat miekkaan.” (Hes. 26:8) Eli Nebukadnessar (Hes. 26:7) tuhoaa Tyyroksesta sen, mitä maalla on.
 2. ”Minä nostan kansat sinua vastaan, niin kuin meri nostattaa aallot.” (Hes. 26:3) Eli useat kansakunnan nousevat Tyyrosta vastaan.
 3. ”minä pyyhkäisen mullatkin pois – vain paljas kallio jää” (Hes. 26:4) Eli Tyyroksesta jää jäljelle vain paljas kallion laki
 4. ”...heittävät kivet, palkit ja mullan syvälle mereen” (Hes. 26:12)
 5. ”...luoto,jolla kuivataan verkkoja.” (Hes. 26:5) Tyyroksen paikalla kuivataan lopulta verkkoja.

Luvun ennustuksessa on kolme osaa:

 1. Jakeissa 2-6 käsitellään yleisesti Tyyroksen historiaa
 2. Jakeissa 7-11 käsitellään Nebukadnessarin tuottamaa hävitystä, ja hävittäjään viitataan hän-pronominilla.
 3. Jakeissa 12-14 viitataan useisiin Tyyrosta vastaan hyökkääviin kansoihin.

Ennustuksen toteutuminen

 1. Nebukadnessar hyökkäsi hyvin pian ennustuksen jälkeen Tyyrosta vastaan ja piiritti sitä vuodet 585-573 eKr. eli yhteensä kolmetoista vuotta. Tänä aikana suurin osa kaupunkilaisista oli paennut parin kilometrin päässä rannikosta sijainneelle saarelle, jonne heidän rakentamansa kaupunki oli vielä satojen vuosien ajan mahtava kaupunki. Mantereelliset osat tuhottiin 573 eKr.
 2. Nebukadnessarin jälkeen Aleksanteri Suuri tuhosi saarelle linnoitetun Tyyroksen kaupungin vuonna 332 eKr. Tyyros rakennetaan sen jälkeen uudelleen. 18 vuotta tämän jälkeen Antigonus piirittää kaupunkia 15 kuukautta ja valloittaa sen vuonna 314. Kauppareittien siirryttyä kulkemaan Aleksandrian kautta, Tyyros köytyi 200-luvulla eKr. Viimeisen kerran Egyptin mamelukit tuhosivat kaupungin vuonna 1291 jKr.
 3. ja myös neljäs ennustus samalla: Aleksanteri suurella ei ollut laivastoa, joten saarella ollutta Tyyroksen kaupunkia hän ei voinut tuhota yhtä hyvin kuin mantereella olevaa. Sen takia hän päätti rakennuttaa tien saarella olevalle Tyyroksen kaupungille. 60 metriä leveän tien rakennusaineena käytettiin mantereella olleen Tyyroksen kaupungin raunioita, eli kaupungin kivet, puut ja tomu heitettiin kirjaimellisesti mereen ja se lakaistiin paljaaksi kallioksi.
 4. Kun saarellekin rakennettu Tyyros oli tuhottu, oli mantereella Tyroksen paikalla pieni kalastajakylä 1900-luvulle asti. Kalastajat siis levittelivät verkkojaan Tyyroksen kallioilla, ja näin tämä osa ennustuksesta toteutui 650 vuoden aikana.

Kuinka todennäköistä olisi tällaisen ennustuksen onnistuminen sattumalta?

Todennäköisyyttä voidaan tutkia, kun sitä verrataan Hesekielin lausumaan ennustukseen Sidonista. Sidon sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Tyroksesta, ja on myös välimeren rannikolla. Sidonista ennustetaan:

Sano: Näin sanoo Herra Jumala: –Sidon, minä käyn sinua vastaan! Siinä, mitä sinulle teen, minäosoitan mahtini. Kaikki saavat tietää, että minä olen Herra, kunpanen täytäntöön tuomiosi, kun tuon pyhyyteni julki. Minälähetän ruton sinun keskellesi ja peitän katusi verellä. Miekkakaataa sinun miehiäsi, joka taholta käydään kimppuusi. Kaikkisaavat tietää, että minä olen Herra.

Hes. 28:22-23

Kaupungille ennustetaan siis sotaa ja hävitystä, muttei lopullista hävitystä, autioitumista tai sen muuttumista pieneksi kalastajakyläksi. Sidon onkin hävitetty useaan otteeseen historiansa aikana, muttei kertaakaan lopullisesti vaan se on vuosisatojen ajan palvellut Damaskosta satamakaupunkina. Mikäli Tyyroksen ja Sidonin nimet olisivat vaihtuneet ennustuksissa, kumpikaan ennustus ei enää olisi totta. Tyrosta koskevatennustukset ovatkin riittävän tämällisiä Raamatun luotettavuudenarviointia ajatellen.4

Viitteet

 1. ^ Viittaus tänne: http://www.apologetiikkawiki.fi/wiki/Ateismi#Ateismi_ja_metaetiikka
 2. ^ Tämä ei kuitenkaan ole mikään ongelma, sillä sisältöä ei ole plagioitu
 3. ^ Hes. 26
 4. ^ Tapio Puolimatka: Usko, tiede ja Raamattu, s. 408-410. Uusi Tie, 3.painos, 2008. ISBN 978-951-619-467-0.