Muokataan sivua Evoluutioteorian vastaiset argumentit

ApoWikistä
Varoitus: Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näkyy julkisesti kaikille, jos muokkaat. Jos kirjaudut sisään tai luot tunnuksen, muokkauksesi yhdistetään käyttäjänimeesi ja saat paremman käyttökokemuksen.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen julkaise alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 11: Rivi 11:
===Ihmiskunnan hengellinen pimeys evoluutioteorian ehtona ja selityksenä===
===Ihmiskunnan hengellinen pimeys evoluutioteorian ehtona ja selityksenä===


Selitysmallien laatua voi arvioida vertaamalla niiden mukaisia ennusteita havaintoihin. Yksi evoluutioteorian kannattajien käyttämä perustelu onkin se, että evoluutioteorian pohjalta voidaan heidän mukaansa luontevasti selittää käytännössä havaittuja ilmiöitä. Näin voidaan pyrkiä selittämään myös kilpailevien todellisuuskäsitysten kuten kristinuskon piirteitä.<ref>Keskenään kilpaileville [[suurkertomukset|suurkertomuksille]] on ylipäänsäkin leimallista, että kukin niistä kykenee omasta näkökulmastaan selittämään kaikki muut eli kuvaamaan kilpailijoidensa perusluonteen ja syntytavan siten, että tämä kuvaus vaikuttaa selittävän suurkertomuksen kannalta johdonmukaiselta ja siksi sen seuraajien näkökulmasta luontevalta. – Tämä artikkeli havainnollistaa asiaa osoittamalla, miltä evoluutiousko puolestaan kristinuskon suunnasta katsoen vaikuttaa.</ref>
Selitysmallien laatua voi arvioida vertaamalla niiden mukaisia ennusteita havaintoihin. Yksi evoluutioteorian kannattajien käyttämä perustelu onkin se, että evoluutioteorian pohjalta voidaan heidän mukaansa luontevasti selittää käytännössä havaittuja ilmiöitä. Näin voidaan pyrkiä selittämään myös kilpailevien todellisuuskäsitysten kuten kristinuskon piirteitä.


Koska evoluutiokritiikki on tämän artikkelin aiheena, on luontevaa aloittaa käsittely tarkastelemalla sitä, missä määrin koko evoluutioteorian olemassaolo on mahdollisesti selitettävissä raamatullisen todellisuuskäsityksen pohjalta. Tällöin käsittelyn lähtökohtana on Raamatun mukainen tilanne:
Koska evoluutiokritiikki on tämän artikkelin aiheena, on luontevaa aloittaa käsittely tarkastelemalla sitä, missä määrin koko evoluutioteorian olemassaolo on mahdollisesti selitettävissä raamatullisen todellisuuskäsityksen pohjalta. Tällöin käsittelyn lähtökohtana on Raamatun mukainen tilanne:
Rivi 77: Rivi 77:
===Entä jos evoluutio olisikin oikea selitys?===
===Entä jos evoluutio olisikin oikea selitys?===


On mahdollista kuvitella sellainen maailma, jossa evoluutioteoria voisi olla tosi. Tämä maailma olisi silloin sellainen, jossa ei olisi mitään liian vaikeasti kokoonpantavaa, niin että kaikki havaittava olisi luontevasti selitettävissä satunnaisten ja kaiken aikaa voimassa olevien tekijöiden yhteisvaikutuksilla. Järjellinen evoluutioteoria myöntyisi aitoon falsifioitavuuteen: se ottaisi huomioon oman selityskykynsä rajallisuuden ja suostuisi olemaan väärässä, mikäli havaitut ilmiöt aivan ilmeisesti ylittävät sen selitysvoiman.<ref>Tieteenhistoriallinen kuriositeetti on, että Darwinin alkuperäinen ajatus ''olikin'' tässä merkityksessä järjellinen: Darwin kirjoitti, että jos voitaisiin osoittaa yksikin sellainen elin, joka ei olisi voinut kehittyä vähitellen, hänen teoriansa olisi kerta kaikkiaan kumottu. ([https://www.newsweek.com/charles-darwin-day-birthday-quotes-1328085 ''"If it could be demonstrated that any complex organ existed, which could not possibly have been formed by numerous, successive, slight modifications, my theory would absolutely break down. But I can find out no such case."''])</ref> Tieteellisen tutkimuksen olisi lähdettävä siitä, että joko kaikki maailman asiat voisivat syntyä tarkoituksettomasti, tai sitten olisi jotakin, mille ei olisi mahdollista löytää uskottavaa tarkoituksetonta selitystä. Tieteellisesti tutkimalla maailmaa on periaatteessa mahdollista selvittää, kumpi näistä vaihtoehdoista pätee. Kuvittelemassamme maailmassa tutkimuksen siis tulisi periaatteessa päätyä siihen, että kaikelle on uskottava tarkoitukseton selitys.
On mahdollista kuvitella sellainen maailma, jossa evoluutioteoria voisi olla tosi. Tämä maailma olisi silloin sellainen, jossa ei olisi mitään liian vaikeasti kokoonpantavaa, niin että kaikki havaittava olisi luontevasti selitettävissä satunnaisten ja kaiken aikaa voimassa olevien tekijöiden yhteisvaikutuksilla. Järjellinen evoluutioteoria myöntyisi aitoon falsifioitavuuteen: se ottaisi huomioon oman selityskykynsä rajallisuuden ja suostuisi olemaan väärässä, mikäli havaitut ilmiöt aivan ilmeisesti ylittävät sen selitysvoiman.<ref>Tieteenhistoriallinen kuriositeetti on, että Darwinin alkuperäinen ajatus ''olikin'' tässä merkityksessä järjellinen: Darwin kirjoitti, että jos voitaisiin osoittaa yksikin sellainen elin, joka ei olisi voinut kehittyä vähitellen, hänen teoriansa olisi kerta kaikkiaan kumottu. ([http://www.darwinismrefuted.com/irreducible_complexity.html#348 ''"If it could be demonstrated that any complex organ existed, which could not possibly have been formed by numerous, successive, slight modifications, my theory would absolutely break down. But I can find out no such case."''])</ref> Tieteellisen tutkimuksen olisi lähdettävä siitä, että joko kaikki maailman asiat voisivat syntyä tarkoituksettomasti, tai sitten olisi jotakin, mille ei olisi mahdollista löytää uskottavaa tarkoituksetonta selitystä. Tieteellisesti tutkimalla maailmaa on periaatteessa mahdollista selvittää, kumpi näistä vaihtoehdoista pätee. Kuvittelemassamme maailmassa tutkimuksen siis tulisi periaatteessa päätyä siihen, että kaikelle on uskottava tarkoitukseton selitys.


Jos sitten maailmaa tutkittaessa ei löytyisi mitään, minkä aikaansaaminen olisi vaatinut tarkoituksettomien prosessien mahdollisuudet ylittäviä kykyjä, niin jonkinlainen evoluutioteoria todellakin olisi järjellinen selitys ja jäljelle jäisi enää se kysymys, millainen evoluutioteoria olisi kaikkein järkevin.<ref>Periaatteessa tässäkin tilanteessa olisi mahdollista pitäytyä luomisnäkemyksessä, eli vaikka evoluutioteoria olisi riittävä selitys, se ei todistaisi, ettei luomista olisi tapahtunut, ainoastaan tekisi tämän "oletuksen tarpeettomaksi".</br>Tällaisessa tapauksessa ja ''vain'' tällaisessa tapauksessa pitäisi paikkansa sellainen aikanamme valitettavan yleinen käsitys, jonka mukaan Jumalaan ja luomiseen vain jääräpäisesti uskotaan, vaikka tiede onkin löytänyt kaikelle luonnollisen selityksen. Nyt sen sijaan pitää paikkansa päinvastainen väittämä: että "kaikelle on luonnollinen selitys" -ajatukseen vain jääräpäisesti uskotaan, vaikkei toimivia luonnollisia selityksiä olekaan löydetty eikä niitä ole näköpiirissäkään.</br>Lisäksi on syytä huomata, että sellainenkin ''maailma'', jonka piirissä havaittavat asiat selittyisivät ohjaamattomien, tarkoituksettomien prosessien aikaansaannoksina, vaatisi ''omalle olemassaololleen'' toisenlaisen selityksen: evoluutio ei pysty periaatteessakaan selittämään, miksi evoluutioprosessin perusedellytykset ovat olemassa. Jos ohjaamattomien, tarkoituksettomien prosessien kykyjä vaikkapa haluttaisiin simuloida tietokoneella, niin vaikka tällaiset prosessit riittäisivätkin selittämään kaiken, mitä simulaatiossa tapahtuu, ne eivät antaisi vastausta siihen, miksi on olemassa se simuloitu maailma, jossa nämä prosessit vaikuttavat &ndash; tai se ohjelmakoodi, jonka avulla kyseinen maailma on rakennettu, se laitteisto, jossa kyseistä koodia ajetaan, tai ne älylliset olennot, jotka ovat suunnitelleet, toteuttaneet ja käynnistäneet (ja voivat halutessaan myös pysäyttää) niin ohjelman kuin laitteistonkin.</ref> Ennen kuin tähän kysymykseen voitaisiin todella käydä käsiksi, olisi kuitenkin oltava hyvät perusteet ajatella, että minkäänlainen evoluutioteoria voisi käydä havaittavan todellisuuden uskottavasta selityksestä. Tarvittaisiin siis tietynlainen naturalististen selitysmallien perustava uskottavuusselvitys.
Jos sitten maailmaa tutkittaessa ei löytyisi mitään, minkä aikaansaaminen olisi vaatinut tarkoituksettomien prosessien mahdollisuudet ylittäviä kykyjä, niin jonkinlainen evoluutioteoria todellakin olisi järjellinen selitys ja jäljelle jäisi enää se kysymys, millainen evoluutioteoria olisi kaikkein järkevin.<ref>Periaatteessa tässäkin tilanteessa olisi mahdollista pitäytyä luomisnäkemyksessä, eli vaikka evoluutioteoria olisi riittävä selitys, se ei todistaisi, ettei luomista olisi tapahtunut, ainoastaan tekisi tämän "oletuksen tarpeettomaksi".</br>Tällaisessa tapauksessa ja ''vain'' tällaisessa tapauksessa pitäisi paikkansa sellainen aikanamme valitettavan yleinen käsitys, jonka mukaan Jumalaan ja luomiseen vain jääräpäisesti uskotaan, vaikka tiede onkin löytänyt kaikelle luonnollisen selityksen. Nyt sen sijaan pitää paikkansa päinvastainen väittämä: että "kaikelle on luonnollinen selitys" -ajatukseen vain jääräpäisesti uskotaan, vaikkei toimivia luonnollisia selityksiä olekaan löydetty eikä niitä ole näköpiirissäkään.</br>Lisäksi on syytä huomata, että sellainenkin ''maailma'', jonka piirissä havaittavat asiat selittyisivät ohjaamattomien, tarkoituksettomien prosessien aikaansaannoksina, vaatisi ''omalle olemassaololleen'' toisenlaisen selityksen: evoluutio ei pysty periaatteessakaan selittämään, miksi evoluutioprosessin perusedellytykset ovat olemassa. Jos ohjaamattomien, tarkoituksettomien prosessien kykyjä vaikkapa haluttaisiin simuloida tietokoneella, niin vaikka tällaiset prosessit riittäisivätkin selittämään kaiken, mitä simulaatiossa tapahtuu, ne eivät antaisi vastausta siihen, miksi on olemassa se simuloitu maailma, jossa nämä prosessit vaikuttavat &ndash; tai se ohjelmakoodi, jonka avulla kyseinen maailma on rakennettu, se laitteisto, jossa kyseistä koodia ajetaan, tai ne älylliset olennot, jotka ovat suunnitelleet, toteuttaneet ja käynnistäneet (ja voivat halutessaan myös pysäyttää) niin ohjelman kuin laitteistonkin.</ref> Ennen kuin tähän kysymykseen voitaisiin todella käydä käsiksi, olisi kuitenkin oltava hyvät perusteet ajatella, että minkäänlainen evoluutioteoria voisi käydä havaittavan todellisuuden uskottavasta selityksestä. Tarvittaisiin siis tietynlainen naturalististen selitysmallien perustava uskottavuusselvitys.
Rivi 83: Rivi 83:
===Suunnitteluteoria ja aposteriorinen evoluutiokritiikki===
===Suunnitteluteoria ja aposteriorinen evoluutiokritiikki===


[[Suunnitteluteoria]]n kantavana ajatuksena on nimenomaan naturalismin uskottavuuden analyyttinen kritiikki: pyritään selvittämään, onko naturalistisilla selityksillä mahdollista yltää kattamaan koko havaittavissa olevien ilmiöiden kenttä. Vastausta ei valmiiksi oleteta ilmoitustekstin perusteella, vaan tulokset on perusteltava yksityiskohtaisesti havainnoista, niin kuin tieteellisessä tutkimuksessa kuuluukin. Naturalistien suunnitteluteoreetikoille kollektiivisesti antaman vastauksen kantavana ajatuksena taas on, että väitetään olevan olemassa sellaiset "tieteen pelisäännöt", joiden mukaan luonnontieteellisten selitysten on '''pakko''' olla naturalistisia, muuten niitä ei oteta edes harkintaan tai hyväksytä mukaan keskusteluun. Tällainen ennakkosensuurilinja, jonka luonnetta prof. '''Phillip Johnson''' on terävästi analysoinut<ref><nowiki>http://www.nic.fi/~shn/tekstit/johnson.htm</nowiki>, sivu poistunut 16.4.2017 mennessä</ref>, hyväksyy toisaalta tietenkin "tieteellisiksi" lähestulkoon miten huonon naturalistisen selityksen hyvänsä, kunnes joku ehkä onnistuisi kehittämään edes hieman vähemmän huonon naturalistisen näkemyksen: "sokeiden maassa silmäpuoli on kuningas". Jos kuitenkaan mitään edes pintapuolisesti tarkastellen hiemankaan järkevän kuuloista ei jossain tapauksessa osata esittää, vastaukseksi riittää vedota siihen, että tiede kehittyy kaiken aikaa ja onnistuu kyllä myöhemmin ratkaisemaan ne kysymykset, joihin ei vielä ole selityksiä. Näin siis naturalistit itse opettavat juuri sitä, mistä ateismin ykkösnimi '''[[Richard Dawkins]]''' julkisesti syyttää uskontokasvatusta: että sokea usko (tässä tapauksessa naturalistisen tieteen tuleviin saavutuksiin) on hyve.
[[Suunnitteluteoria]]n kantavana ajatuksena on nimenomaan naturalismin uskottavuuden analyyttinen kritiikki: pyritään selvittämään, onko naturalistisilla selityksillä mahdollista yltää kattamaan koko havaittavissa olevien ilmiöiden kenttä. Vastausta ei valmiiksi oleteta ilmoitustekstin perusteella, vaan tulokset on perusteltava yksityiskohtaisesti havainnoista, niin kuin tieteellisessä tutkimuksessa kuuluukin. Naturalistien suunnitteluteoreetikoille kollektiivisesti antaman vastauksen kantavana ajatuksena taas on, että väitetään olevan olemassa sellaiset "tieteen pelisäännöt", joiden mukaan luonnontieteellisten selitysten on '''pakko''' olla naturalistisia, muuten niitä ei oteta edes harkintaan tai hyväksytä mukaan keskusteluun. Tällainen ennakkosensuurilinja, jonka luonnetta prof. Phillip Johnson on terävästi analysoinut<ref>[http://www.nic.fi/~shn/tekstit/johnson.htm http://www.nic.fi/~shn/tekstit/johnson.htm]</ref>, hyväksyy toisaalta tietenkin "tieteellisiksi" lähestulkoon miten huonon naturalistisen selityksen hyvänsä, kunnes joku ehkä onnistuisi kehittämään edes hieman vähemmän huonon naturalistisen näkemyksen: "sokeiden maassa silmäpuoli on kuningas". Jos kuitenkaan mitään edes pintapuolisesti tarkastellen hiemankaan järkevän kuuloista ei jossain tapauksessa osata esittää, vastaukseksi riittää vedota siihen, että tiede kehittyy kaiken aikaa ja onnistuu kyllä myöhemmin ratkaisemaan ne kysymykset, joihin ei vielä ole selityksiä. Näin siis naturalistit itse opettavat juuri sitä, mistä ateismin ykkösnimi Richard Dawkins julkisesti syyttää uskontokasvatusta: että sokea usko (tässä tapauksessa naturalistisen tieteen tuleviin saavutuksiin) on hyve.


Tämä linja yhtäältä on julkinen ja toisaalta kuitenkin pyritään peittämään näkyvistä mm. monimerkityksellisten ilmaisujen ja suorastaan valheellisen retoriikan taakse. Viimemainitusta on esimerkkinä väite, että suunnitteluteoreettisen tutkimuksen julkaiseminen muualla kuin vertaisarvioiduissa tiedejulkaisuissa olisi osoitus näiden tutkimusten heikosta laadusta. Ensinnäkin koko väite on jo lähtökohtaisesti pielessä: ei minkään tutkimuksen laatu riipu siitä, missä se on julkaistu, vaan ainoastaan siitä, millainen se itsessään on. Toiseksi tämä väite on myös suoranaisesti vilpillinen, kun naturalistiyhteisö samaan aikaan kivenkovaan vaatii, että yhtäkään ID-myönteistä tutkimusta '''ei saa hyväksyä''' julkaistavaksi vakiintuneissa tieteellisissä julkaisusarjoissa. ID-liikettä sitten syytetään tieteen ja politiikan sekoittamisesta samaan aikaan kun itse on pantu pystyyn räikeä diskriminointipolitiikka tiedeyhteisön sisällä. Tätä politiikkaa myös valvotaan tiukasti ja siitä poikkeamiseen puututaan armottomasti, mikä on ns. julkinen salaisuus<ref>http://www.richardsternberg.org/</ref>.
Tämä linja yhtäältä on julkinen ja toisaalta kuitenkin pyritään peittämään näkyvistä mm. monimerkityksellisten ilmaisujen ja suorastaan valheellisen retoriikan taakse. Viimemainitusta on esimerkkinä väite, että suunnitteluteoreettisen tutkimuksen julkaiseminen muualla kuin vertaisarvioiduissa tiedejulkaisuissa olisi osoitus näiden tutkimusten heikosta laadusta. Ensinnäkin koko väite on jo lähtökohtaisesti pielessä: ei minkään tutkimuksen laatu riipu siitä, missä se on julkaistu, vaan ainoastaan siitä, millainen se itsessään on. Toiseksi tämä väite on myös suoranaisesti vilpillinen, kun naturalistiyhteisö samaan aikaan kivenkovaan vaatii, että yhtäkään ID-myönteistä tutkimusta '''ei saa hyväksyä''' julkaistavaksi vakiintuneissa tieteellisissä julkaisusarjoissa. ID-liikettä sitten syytetään tieteen ja politiikan sekoittamisesta samaan aikaan kun itse on pantu pystyyn räikeä diskriminointipolitiikka tiedeyhteisön sisällä. Tätä politiikkaa myös valvotaan tiukasti ja siitä poikkeamiseen puututaan armottomasti, mikä on ns. julkinen salaisuus<ref>[http://www.expelledthemovie.com http://www.expelledthemovie.com]</ref>.


Lisäksi tämä tieteensosiologinenkin suunnitteluteoriaa vastustava rintama on kaiken aikaa pikku hiljaa murenemaan päin: tiede on oikeasti itseään korjaavaa ja ID-pitoisia artikkeleita ilmestyy vertaisarvioidustikin, vaikka [[AW:S#äärinaturalismi|äärinaturalismi]] kuinka koettaakin heittää kapuloita rattaisiin. Jos tämä tieteen itseäänkorjaavuus otettaisiin vakavasti, olisi menneen Darwin-juhlavuoden yhtenä aiheena voinut pitää näkyvästi esillä kysymystä darvinistisen ideologian viimeisestä tieteellisestä käyttöpäivästä eli missä vaiheessa se olisi aika siirtää aktuaalitieteestä tieteen historiaan.<ref> Uskallan ennustaa, että jos asiaan palataan vielä esim. 50 vuoden päästä, ääni kellossa on jo aivan toisenmoinen kuin nyt. Neuvostoliittokin on jo entinen, vaikka sekin kuulemma perustui "tieteelliselle maailmankatsomukselle".</ref>
Lisäksi tämä tieteensosiologinenkin suunnitteluteoriaa vastustava rintama on kaiken aikaa pikku hiljaa murenemaan päin: tiede on oikeasti itseään korjaavaa ja ID-pitoisia artikkeleita ilmestyy vertaisarvioidustikin, vaikka [[AW:S#äärinaturalismi|äärinaturalismi]] kuinka koettaakin heittää kapuloita rattaisiin. Jos tämä tieteen itseäänkorjaavuus otettaisiin vakavasti, voisi meneillään olevan Darwin-juhlavuoden yhtenä aiheena pitää näkyvästi esillä kysymystä darvinistisen ideologian viimeisestä tieteellisestä käyttöpäivästä eli missä vaiheessa se olisi aika siirtää aktuaalitieteestä tieteen historiaan.<ref> Uskallan ennustaa, että jos asiaan palataan vielä esim. 50 vuoden päästä, ääni kellossa on jo aivan toisenmoinen kuin nyt. Neuvostoliittokin on jo entinen, vaikka sekin kuulemma perustui "tieteelliselle maailmankatsomukselle".</ref>


==Naturalistisen evoluutioselityksen ylipääsemättömiä ongelmia ja niiden näennäisiä ratkaisuja==
==Naturalistisen evoluutioselityksen ylipääsemättömiä ongelmia ja niiden näennäisiä ratkaisuja==
Rivi 96: Rivi 96:


===="Abiogeneesi ei kuulu evoluutioteoriaan"====
===="Abiogeneesi ei kuulu evoluutioteoriaan"====
Elollisen tarkoituksetonta syntyä elottomasta kutsutaan '''abiogeneesi'''ksi. Evoluutioteoria taas on määritelty niin, että se selittää eliölajien kehityksen yhteisestä kantamuodosta, jolloin abiogeneesi jää näin määritellyn evoluutioteorian ulkopuolelle. Kun tiedostetaan se ilmeinen tosiasia, että ensimmäisen elollisen olion tarkoitukseton syntyminen olisi oletetun naturalistisen elämänhistorian epätodennäköisin askel, tämän ongelman rajaaminen evoluutioteorian ulkopuolelle tietenkin keventää evoluutioteorian selitystaakkaa huomattavasti, ja tekee siitä samalla huomattavasti uskottavamman<ref>tai ainakin vähemmän epäuskottavan</ref>. Kuitenkin on selvää, että nimityksistä riippumatta naturalistinen maailmanselitys edellyttäisi myös elämän tarkoituksettoman itsestäänsynnyn mahdollisuuden osoittamista. Abiogeneesi ja evoluutioteoria kuuluvat siinä mielessä yhteen kuin ketjun renkaat.
Elollisen tarkoituksetonta syntyä elottomasta kutsutaan '''abiogeneesi'''ksi. Evoluutioteoria taas on määritelty niin, että se selittää eliölajien kehityksen yhteisestä esi-isästä, jolloin abiogeneesi jää näin määritellyn evoluutionteorian ulkopuolelle. Kun tiedostetaan se ilmeinen tosiasia, että ensimmäisen elollisen olion tarkoitukseton syntyminen olisi oletetun naturalistisen elämänhistorian epätodennäköisin asken, tämän ongelman rajaaminen evoluutioteorian ulkopuolelle tietenkin keventää evoluutioteorian selitystaakkaa huomattavasti, ja tekee siitä samalla huomattavasti uskottavamman<ref>tai ainakin vähemmän epäuskottavan</ref>. Kuitenkin on selvää, että nimityksistä riippumatta naturalistinen maailmanselitys edellyttäisi myös elämän tarkoituksettoman itsestäänsynnyn mahdollisuuden osoittamista. Abiogeneesi ja evoluutioteoria kuuluvat siinä mielessä yhteen kuin ketjun renkaat.


====Darwinin lammikosta "alkuliemeen"====
====Darwinin lammikosta "alkuliemeen"====
Rivi 102: Rivi 102:


====Vallitsevan näkemyksen nykyopetuksen propagandistinen luonne====
====Vallitsevan näkemyksen nykyopetuksen propagandistinen luonne====
Vaikka materialistiset elämänsyntyskenaariot ovat aina vailla todellista<ref>Elämää ei ole saatu syntymään "koeputkessa" eikä tiedetä mitään lupaavaa tapaa, miten se ehkä voisi onnistua.</br>Niinpä sitten spontaanin abiogeneesin yhteydessä tarjolla onkin pelkkiä triviaaleja, epäolennaisia ja/tai tarkemmin katsoen materialistisen selittämisen mahdollisuuksille vahingollisia koetuloksia (esim. <nowiki>http://www.lce.hut.fi/teaching/S-114.500/k2002/luento2/GH10.pdf</nowiki>, F-luku).</ref> kokeellista näyttöä, parhaimmillaankin<ref>tyypillisesti ennen tarkempaa tutkimusta</ref> äärimmäisen epäuskottavia, pahimmillaan<ref>tyypillisesti tarkemman tutkimuksen jälkeen</ref> täysin mahdottomia ja vaikka asiantuntevat tahot myöntävätkin, ettei elämän alkuperää pystytä millään yksityiskohtaisella tavalla<ref>siis edes tarkoituksellisestikaan, kuten [http://en.wikipedia.org/wiki/Panspermia#Directed_panspermia ohjattuun panspermiaan] vetoavan hypoteesin tapauksessa &ndash; kaikilta tunnetuilta selitysyrityksiltä puuttuu [[Monimutkaisten_järjestelmien_synty#Evolutionismin akilleenkantapää: aiheutumismääritysten täydellinen puute|aiheutumismäärittävyys]] eli vastaus kysymykseen sellaisista tarkoista edellytyksistä, joiden täyttyminen riittää synnyttämään elämää muusta kuin jo valmiiksi olemassaolevasta elämästä</ref> selittämään<ref>Tämä myöntäminen on, kuten asian luonteen huomioon ottaen sopi odottaakin, luonteeltaan samaan aikaan sekä täysin avointa että täysin verhottua. Niinpä evolutionistien näkemyksiä tunnetusti edustavan sivuston http://www.talkorigins.org/faqs/abioprob/originoflife.html -artikkeli "puolihuolimattomasti" toteaa seuraavaa: ''"The likely most accurate hypothetical study (Gil et al. 2004), puts the minimal number of genes at 216."'' Kuten kontekstista voi todeta, tämä "oletuksenvarainen tutkimus" on paras kirjoittajan käytössä oleva "tieto" kyseisestä asiasta. Jos siis olisi tiedossa, missä olosuhteissa elämä ainakin syntyy elottomista aineista, kerrottaisiin tietenkin tarkka tieto siitäkin, montako geeniä tuolloin tarvitaan. Lisäksi voitaisiin sitten tietysti mainita jokin hypoteesi siitä, että vähempikin määrä saattaisi ehkä riittää. Tällaisenaan kyseinen evolutionistinen arvioteksti osoittaa syntyneensä nimenomaan sellaisessa tilanteessa, jossa ''mitään elämänsyntyolosuhteita ei osata yksityiskohtaisesti kuvata'' &ndash; ja tätä vielä pidetään niin itsestäänselvänä, että asiaan ''ei'' edes tarvitse &ndash; tai kenties niin nolona, että siihen ei kannata &ndash; kiinnittää ''minkäänlaista erityishuomiota''.</ref>, kouluopetuksessa ikäluokka toisensa jälkeen altistetaan materialistista maailmankuvaa pönkittäville elämänsyntytarinoille. Jos Suomen perustuslaissa olisi erikseen oikeutettu<ref>entisen [[wp:Uskonto Neuvostoliitossa|Neuvostoliiton perustuslain]] tavoin</ref> ateistisen propagandan levittäminen, asiaintilalla olisi edes ymmärrettävä juridinen tausta; nykyisellään se on sekä järjen että oikeuden ja kohtuuden näkökulmasta täysin käsittämätön<ref>joskin siis klassisen kristinuskon näkökulmasta täysin odotettu ja ymmärrettävä (esim. {{rp|Kol. 2:8}} ja {{rp|2Tim. 4:3-4}})</ref>.
Vaikka materialistiset elämänsyntyskenaariot ovat aina vailla todellista<ref>Elämää ei ole saatu syntymään "koeputkessa" eikä tiedetä mitään lupaavaa tapaa, miten se ehkä voisi onnistua.</br>Niinpä sitten spontaanin abiogeneesin yhteydessä tarjolla onkin pelkkiä triviaaleja, epäolennaisia ja/tai tarkemmin katsoen materialistisen selittämisen mahdollisuuksille vahingollisia koetuloksia (esim. http://www.lce.hut.fi/teaching/S-114.500/k2002/luento2/GH10.pdf, F-luku).</ref> kokeellista näyttöä, parhaimmillaankin<ref>tyypillisesti ennen tarkempaa tutkimusta</ref> äärimmäisen epäuskottavia, pahimmillaan<ref>tyypillisesti tarkemman tutkimuksen jälkeen</ref> täysin mahdottomia ja vaikka asiantuntevat tahot myöntävätkin, ettei elämän alkuperää pystytä millään yksityiskohtaisella tavalla<ref>siis edes tarkoituksellisestikaan, kuten [http://en.wikipedia.org/wiki/Panspermia#Directed_panspermia ohjattuun panspermiaan] vetoavan hypoteesin tapauksessa &ndash; kaikilta tunnetuilta selitysyrityksiltä puuttuu [[Monimutkaisten_järjestelmien_synty#Evolutionismin akilleenkantapää: aiheutumismääritysten täydellinen puute|aiheutumismäärittävyys]] eli vastaus kysymykseen sellaisista tarkoista edellytyksistä, joiden täyttyminen riittää synnyttämään elämää muusta kuin jo valmiiksi olemassaolevasta elämästä</ref> selittämään<ref>Tämä myöntäminen on, kuten asian luonteen huomioon ottaen sopi odottaakin, luonteeltaan samaan aikaan sekä täysin avointa että täysin verhottua. Niinpä evolutionistien näkemyksiä tunnetusti edustavan sivuston http://www.talkorigins.org/faqs/abioprob/originoflife.html -artikkeli "puolihuolimattomasti" toteaa seuraavaa: ''"The likely most accurate hypothetical study (Gil et al. 2004), puts the minimal number of genes at 216."'' Kuten kontekstista voi todeta, tämä "oletuksenvarainen tutkimus" on paras kirjoittajan käytössä oleva "tieto" kyseisestä asiasta. Jos siis olisi tiedossa, missä olosuhteissa elämä ainakin syntyy elottomista aineista, kerrottaisiin tietenkin tarkka tieto siitäkin, montako geeniä tuolloin tarvitaan. Lisäksi voitaisiin sitten tietysti mainita jokin hypoteesi siitä, että vähempikin määrä saattaisi ehkä riittää. Tällaisenaan kyseinen evolutionistinen arvioteksti osoittaa syntyneensä nimenomaan sellaisessa tilanteessa, jossa ''mitään elämänsyntyolosuhteita ei osata yksityiskohtaisesti kuvata'' &ndash; ja tätä vielä pidetään niin itsestäänselvänä, että asiaan ''ei'' edes tarvitse &ndash; tai kenties niin nolona, että siihen ei kannata &ndash; kiinnittää ''minkäänlaista erityishuomiota''.</ref>, kouluopetuksessa ikäluokka toisensa jälkeen altistetaan materialistista maailmankuvaa pönkittäville elämänsyntytarinoille. Jos Suomen perustuslaissa olisi erikseen oikeutettu<ref>entisen [[wp:Uskonto Neuvostoliitossa|Neuvostoliiton perustuslain]] tavoin</ref> ateistisen propagandan levittäminen, asiaintilalla olisi edes ymmärrettävä juridinen tausta; nykyisellään se on sekä järjen että oikeuden ja kohtuuden näkökulmasta täysin käsittämätön<ref>joskin siis klassisen kristinuskon näkökulmasta täysin odotettu ja ymmärrettävä (esim. {{rp|Kol. 2:8}} ja {{rp|2Tim. 4:3-4}})</ref>.


===Mielikuvat, tulkinnat ja väittämät===
===Käsitteet, mielikuvat, tulkinnat ja väittämät===


====Sopeutumismuuntelu ja "Darwinin harha"====
====Sekava "[[evoluutio]]"====
Itse asiassa perinnöllinen muuntelu eli lajin (tai perusryhmän) puitteissa tapahtuvan kulloiseenkin elinympäristöön sopeutumisen '''heilahteleva kulku''' on empiirinen tosiasia. Esimerkiksi Galapagossaarilla Darwinin esimerkkiä seuraten tehdyt lintututkimukset ovat osoittaneet, että kuivina vuosina nokkien keskimääräinen jykevyys lisääntyy, kun taas rehevämpinä vuosina palataan hennompaan nokkamallistoon.<ref><nowiki>http://www.truthinscience.org.uk/site/content/view/53/65/</nowiki>, linkki hajonnut 16.4.2017 mennessä</ref> Eliöt voivat siis nopeastikin sopeutua ympäristön muutoksiin, mutta tämä ei vielä synnytä mitään jatkuvasti ylöspäin kasvavia oksia "elämän puuhun".
Sen lisäksi, että abiogeneesi on eristetty evoluutioteorian ulkopuolelle, myös keskeinen käsite '''evoluutio''' on määritelty sekavasti. Yleisimmän määritelmän mukaan mikä hyvänsä muutos populaation geenipoolissa on evoluutiota. Niinpä sitten joka kerran, kun yksilö kuolee tai uusi syntyy ja populaation geneettinen jakauma samalla väistämättä hieman muuttuu, tämä "määritelmän mukaan todistaa" evoluution empiiriseksi tosiasiaksi! Tämän määritelmän heikkoutena voidaan pitää sitä, ettei se vastaa yleistä mielikuvaa, jonka mukaan evoluutio tarkoittaa eliöiden monimutkaistumiseen johtavaa kehitystä. Määritelmä on kuitenkin biologisessa kirjallisuudessa vakiintunut, joten sen käyttö on perusteltua.  


Darwinin '''havainnot''' ja '''niiden''' tulkinnat olivat kyllä pätevää työtä: esimerkiksi Etelä-Amerikan mantereelta peräisin oleva sirkkulintukanta oli todellakin muuntautunut täyttämään Galapagossaarten vapaat [[wp:ekologinen lokero|ekologiset lokerot]], ja tämän Darwin dokumentoi huolellisesti osoittaen samalla pätevästi aiemman lajikäsitteen liian ahtaaksi.<ref>No jaa, edellisviitteen mukaan siis tarkempi työ tältä osin itse asiassa tehtiinkin vasta 1900-luvun puolella, vaikka se yleensä evolutionismia propagoitaessa pannaankin Darwinin nimiin; joka tapauksessa Darwin siis keräsi saarilta sirkkunäytteitä ja julkaisi niistä edes jotain, mistä toiset sitten saivat aiheen tarkempiin jatkotutkimuksiin, joten hänen voi sanoa ainakin kiinnittäneen näiden sirkkujen erilaistumissopeutumiin ensinnä huomiota ja esittäneen siitä oikeansuuntaisia arvioita. – Vaikuttaisi joka tapauksessa siltä, että Darwinin tutkimussaavutuksia on retorisista syistä yksityiskohdissakin haluttu jälkikäteen mainostaa yli sen, mihin lähteet tosiasiassa riittäisivät.</ref> Tämä kaikki oli sinänsä merkittävää, uraauurtavaa luonnontieteellistä perustutkimusta, jolla Darwin ansaitsikin itselleen merkittävän paikan biologian historiassa. Valitettavasti kuitenkin jo suvunperintönä saadut<!--{{lähde}}: ks. seuraava viite--> ja muutenkin siihen aikaan "ilmassa olleet" kehitysopilliset ideat<ref>[http://www.evolutionnews.org/2010/09/mohler_giberson_and_the_genesi037791.html]</ref> sekä oma mielikuvitus ja kunnianhimo saivat Darwinin vetämään johtopäätökset liian pitkälle, niin että hän kuvitteli saman tien nähneensä koko biodiversiteetin syntyselityksen, vaikka kyse itse asiassa olikin vain palautuvasta muuntelusta olemassaolevien rakennetuntomerkkien sisällä.
Tässä ei vielä olisi mitään ongelmaa, mutta kun evoluutiolla tunnutaan viittaavan erittäin harhaanjohtavasti milloin mihinkin evoluutioteorian osa-alueeseen. Välillä evoluutio viittaa koko [[evoluutioteoria]]an, välillä taas [[polveutumisoppi]]in, välillä se viittaa eliöryhmän "kehittymiseen"<ref>Kehittymisellä tarkoitetaan tässä monimutkaisten toiminnallisten rakenteiden syntymistä ja kehittymistä</ref>. Tämän jälkeen tämän "evoluution" todisteeksi esitetään ensinmainittua evoluutiota, eli [[Perinnöllisen muuntelun mekanismit|muuntelua.]]


Tämä "Darwinin harha" vaivaa yhä vielä monia kokeellisen biologian tutkijoita: he tekevät kyllä sinänsä kurinalaista luonnontieteellistä tutkimusta ja saavat periaatteessa toistettavia tuloksia sekä löytävät niille mahdollisesti oikeita selityksiäkin ymmärtämättä kuitenkaan, millaisia heidän tutkimansa ilmiöt perimmältään ovat eli millaiseen kokonaisuuteen ne tosiasiassa kuuluvat. Tieteenhistoriallisen ironian huippuna voi pitää sitä, että edelläkuvatun onnettoman tilanteen välitön syykin on lähestulkoon sama kuin Darwinia edeltäneen luonnontieteellisen koulutuksen osalta: lajikäsite on nytkin liian ahdas. Silloista käsiteahtautta vain käytettiin perustelemaan virheellistä väitettä siitä, ettei '''mikään''' aiemmat lajikuvaukset ylittävä, olosuhteisiin sopeutumista edistävä biologinen uudistuminen olisi mahdollista ("kerran kuvattu laji pysyy aina sellaisenaan eikä uusia synny"), tätä nykyistä taas siitä, että '''mikä hyvänsä''' muutos olisi riittävässä ajassa mahdollinen ("koska uusia lajeja syntyy yhä vielä itsestään, ne kaikki ovat viime kädessä syntyneet ohjaamattomasti yhdestä alkeellisesta kantamuodosta").<ref>Näillä biologisilla ajatusvirheillä voi nähdä yhtymäkohtia tiettyihin optiikan alan virheellisiin intuitioihin: Jos kysytään, kuinka suuri kokovartalopeilin on vähintään oltava, kysymykseen voi antaa kaksikin äkkiseltään järkevän kuuloista mutta keskenään ristiriitaista vastausta, jotka molemmat ovat sitä paitsi virheellisiä:
====Mikro, makro ja määritelmät====
Evoluutioteorian kritiikissä on monesti tehty käsitteellinen jako mikro- ja markoevoluutioon. Erilaisten käsitteiden tuominen keskusteluun koetaan kuitenkin ongelmalliseksi, ja sikäli kuin ylipäänsä suostutaan puhumaan erikseen mikro- ja '''makroevoluutio'''sta, jälkimmäinen "on määritelty" niin, että jo lajiutuminenkin kuuluu sen piiriin. Tällä tavalla siis saadaan "makroevoluutiokin" havaituksi tosiasiaksi: kun jonkun käsitteen sisälle rajataan 10 asiaa, joita ei ole havaittu, käsitteen rajausta muutetaankin niin, että sen piiriin kuuluukin myös 11. asia, jota onkin havaittu. Tällä päättelyllä luodaan hämmentävän helposti illuusio siitä, että makroevoluutio onkin todistettu ilmiö. Kun siis jokin eliöpopulaatio vaikkapa uudelle alueelle siirryttyään vain muuttaa elintapojaan niin, että pariutumista kantapopulaation kanssa ei luonnossa enää tapahdu, se julistetaan uudeksi biologiseksi "lajiksi" &ndash; ja tämän sitten pitäisi todistaa kaikkien lajien evoluutioalkuperä.
 
Tähän termivyyhteen siis liittyy myös varsin mielivaltainen '''laji'''n käsite, joka [[perusryhmäbiologia]]ssa väljennetäänkin vastaamaan paremmin järjen ja empirian vaatimuksia.  &ndash; Ylipäänsäkin voi todeta, että joka hallitsee määritelmiä, se hallitsee koko niiden puitteissa tapahtuvaa ajattelua.
 
====Entäpä lajitason yläpuolinen evoluutio?====
Lajitason yläpuolisen oletetun evoluution uskottavuudesta taas on vaikeaa päästä puhumaan, sitä tarkoittamaan kun ei evoluutiobiologeilla jostain syystä ole mitään termiä. Miten olisi esim. '''megaevoluutio'''? Eräiden [[kreationismi|kreationistien]] käyttämä käsite '''vertikaalinen evoluutio''' tarkoittaa sellaista "megaevoluutiota", johon erityisesti liittyy uusien toiminnallisten rakenteiden synty, siis laadullisesti uuden elämänmuodon ensiesiintymä. Evolutionistit eivät selvästikään pidä tästä käsitteestä vaan haluavat lakaista koko evoluutiokysymyksen kannalta olennaisen kysymyksenasettelun äskenmainitun, empiirisestikin havaitun "makroevoluution" maton alle.
 
On niin sanoakseni yksinkertaisesti julistettu, että koko makroevoluutio ensimmäisestä "alkeellisesta" elämästä kaikkiin koko maapallon historiassa ja nykyisyydessä esiintyneisiin elämänmuotoihin asti joka tapauksessa '''on samaa''' kuin mikroevoluutiokin, siis pelkkää pienten mikroevolutiivisten muutosten vähittäistä kasautumista pitkien aikajaksojen kuluessa. Tämän kun uskoo, niin onkin helppo nähdä, ettei lajitason yläpuoliselle evoluutiolle tarvita omia käsitteitä: sehän "on" vain aikain saatossa kasautunutta "mikro- ja makroevoluutiota": lajinsisäistä muutosta, lajiutumista ja syntyneiden eriytyneiden lajien sisäisiä muutoksia ja taas uusia lajiutumisia.
 
====Puumielikuvat ja todellisuus====
Tätä ajattelutapaa edistää mielikuva "evolutionistisen elämän puun" kasvusta: jokainen nykyään nähtävä jykevä haarauma on alkanut jonkun pikkuruisen  silmun hennosta versosta. Kun haarauma syntyi, se oli aivan huomaamaton; vasta aikain saatossa se vähitellen saavutti nykyiset mittasuhteensa ja kasvaa ja haarautuu yhä, mutta vain hitaan huomaamattomasti, kuten aina ennenkin.  &ndash; Tällainen kuvailu on kyllä osuva havainnollistus evolutionistisen ajattelutavan luonteesta muttei mikään todiste sen totuudesta. Sitä kuitenkin käytetään "todisteena" seuraavan "logiikan" mukaan: "Osaatko kuvitella tällaisen 'elämän puun' kasvutavan? Jos osaat, se osoittaa, että pelkkä mikroevoluutio ja lajiutuminen riittää tuottamaan kaikki havaitut elämänmuodot; jos et, se osoittaa tyhmyytesi."
 
Mielikuvitusleikkinä tämä pyörittely siis sujuu ihan jouhevasti, mutta lähempää tarkastelua se ei kestä: eihän havaitusta vähäisestä muuntelusta millään tavoin seuraa, että sillä ensinnäkään olisi taipumusta johtaa johonkin tiettyyn suuntaan sen sijaan, että se etupäässä vain sahailisi edestakaisin; vielä kauempaa haettua on ajatus, että vähäisten variaatioiden kasautuminen voisi ilman muuta tuottaa mitä hyvänsä! Tällainen väite siis tarvitsisi todella vakuuttavia uskottavuusperusteluja käydäkseen edes järjellisestä mielipiteestä. Nyt kuitenkin kysymys on pelkistä taikasanoista, joiden on määrä tehdä mahdoton mahdolliseksi &ndash; ja tätä vähittäiskasautumisoppia tahdotaan opettaa kaikille muka tieteen vastaansanomattomana tuloksena! Parasta vain vastata kokeessa niin kuin kirjassa lukee, ettet saisi huonoa arvosanaa!
 
====Sopeutumismuuntelu ja "Darwinin deluusio"====
Itse asiassa "mikroevoluution" (jo pelkkä termi "propagoi" evoluutioteorian mukaista katsomusta, siksi tässä sitaattimerkit) eli lajin (tai perusryhmän) puitteissa tapahtuvan kulloiseenkin elinympäristöön sopeutumisen '''heilahteleva kulku''' on empiirinen tosiasia. Mm. Galapagoksella Darwinia seuraten tehdyt lintututkimukset ovat osoittaneet, että kuivina vuosina nokkien keskimääräinen jykevyys lisääntyy, kun taas rehevämpinä vuosina palataan hennompaan nokkamallistoon. Elämä siis pystyy kyllä nopeastikin sopeutumaan ympäristön muutoksiin, mutta mitään "yhä ylös yrittävää", maailmaasyleilevää puuta siitä ei kasva.
 
Darwinin '''havainnot''' ja '''niiden''' tulkinnat olivat kyllä pätevää työtä: esim. Etelä-Amerikan mantereelta peräisin oleva sirkkulintukanta oli todellakin muuntautunut täyttämään Galapagos-saariston vapaat ekologiset lokerot, ja tämän Darwin dokumentoi huolellisesti osoittaen samalla pätevästi aiemman lajikäsitteen liian ahtaaksi. Tämä kaikki oli sinänsä merkittävää, uraauurtavaa luonnontieteellistä perustutkimusta, jolla Darwin olisi ansainnut (ja ansaitsikin) itselleen merkittävän paikan biologian historiassa. Valitettavasti kuitenkin jo suvunperintönä saadut ja muutenkin siihen aikaan "ilmassa olleet" kehitysopilliset ideat sekä oma mielikuvitus ja kunnianhimo tekivät sitten Darwin-paralle tepposet, niin että hän kuvitteli saman tien nähneensä koko biodiversiteetin syntyselityksen, vaikka kyse itse asiassa olikin vain (ainakin periaatteessa) palautuvasta muuntelusta.
 
Tämä "Darwinin deluusio" vaivaa yhä vielä monia kokeellisen biologian tutkijoita: he tekevät kyllä sinänsä kurinalaista luonnontieteellistä tutkimusta ja saavat periaatteessa toistettavia tuloksia sekä löytävät niille mahdollisesti oikeita selityksiäkin ymmärtämättä kuitenkaan, millaisia heidän tutkimansa ilmiöt perimmältään ovat eli millaiseen kokonaisuuteen ne tosiasiassa kuuluvat. Tieteenhistoriallisen ironian huippuna voi pitää sitä, että edelläkuvatun onnettoman tilanteen välitön syykin on lähestulkoon sama kuin Darwinia edeltäneen luonnontieteellisen koulutuksen osalta: lajikäsite on nytkin liian ahdas. Silloista käsiteahtautta vain käytettiin perustelemaan virheellistä väitettä siitä, ettei '''mikään''' aiemmat lajikuvaukset ylittävä, olosuhteisiin sopeutumista edistävä biologinen uudistuminen olisi mahdollista ("kerran kuvattu laji pysyy aina sellaisenaan eikä uusia synny"), tätä nykyistä taas siitä, että '''mikä hyvänsä''' muutos olisi riittävässä ajassa mahdollinen ("koska uusia lajeja syntyy yhä vielä itsestään, ne kaikki ovat viime kädessä syntyneet ohjaamattomasti yhdestä alkeellisesta kantamuodosta").<ref>Näillä biologisilla ajatusvirheillä voi nähdä yhtymäkohtia tiettyihin optiikan alan virheellisiin intuitioihin: Jos kysytään, kuinka suuri kokovartalopeilin on vähintään oltava, kysymykseen voi antaa kaksikin äkkiseltään järkevän kuuloista mutta keskenään ristiriitaista vastausta, jotka molemmat ovat sitä paitsi virheellisiä:
# "Peilin on oltava vähintään peilattavan henkilön pituinen." (Tämä muistuttaa tietyssä mielessä esidarvinistista käsitystä muuttumattomista lajeista.)
# "Peilin on oltava vähintään peilattavan henkilön pituinen." (Tämä muistuttaa tietyssä mielessä esidarvinistista käsitystä muuttumattomista lajeista.)
# "Peili voi olla periaatteessa miten pieni tahansa, jos se vain viedään tarpeeksi kauas peilattavasta kohteesta." (Tämä muistuttaa [uus]darvinistista uskoa käsittämättömän pitkien ajanjaksojen tarjoamiin rajattomiin muuntelumahdollisuuksiin.)
# "Peili voi olla periaatteessa miten pieni tahansa, jos se vain viedään tarpeeksi kauas peilattavasta kohteesta." (Tämä muistuttaa [uus]darvinistista uskoa käsittämättömän pitkien ajanjaksojen tarjoamiin rajattomiin muuntelumahdollisuuksiin.)
Vaikka jälkimmäinen ehdotus onkin kekseliäämpi, niin ykkösvaihtoehto on silti lähempänä totuutta: tarvittavan peilin vähimmäiskoko riippuu todellakin peilattavan henkilön pituudesta. Peilin ei kuitenkaan tarvitse olla henkilön pituinen, vaan tasan puolet tästä pituudesta riittää. Tulos on periaatteessa riippumaton siitä, kuinka kauas peili viedään peilattavasta, mutta käytännössä kuvaa tietysti ei voi liian suuren etäisyyden takaa lainkaan nähdä. (Samoin biologisia muuntelumahdollisuuksia on tosin olemassa, mutta ne eivät ole rajattomia, vaan perusryhmän yhden edustajan ominaisuuksia tarkastelemalla saa varsin hyvän kuvan koko perusryhmän ominaisuuksista, ja tämä tulos on periaatteessa riippumaton siitä, kuinka pitkiä ajanjaksoja tarkastellaan. Toisaalta kuitenkin viime kädessä aika sinänsä on nimenomaan kaikille elämänmuodoille tuhoisa [[evoluutioteorian vastaiset argumentit#Ajan suunta|"kosminen pyöveli"]] &ndash; ja oikein ymmärrettyinä tähänastiset lukuisat sukupuutot ovat kiistämätön muistutus juuri tästä seikasta.)</ref>
Vaikka jälkimmäinen ehdotus onkin kekseliäämpi, niin ykkösvaihtoehto on silti lähempänä totuutta: tarvittavan peilin vähimmäiskoko riippuu todellakin peilattavan henkilön pituudesta. Peilin ei kuitenkaan tarvitse olla henkilön pituinen, vaan tasan puolet tästä pituudesta riittää. Tulos on periaatteessa riippumaton siitä, kuinka kauas peili viedään peilattavasta, mutta käytännössä kuvaa tietysti ei voi liian suuren etäisyyden takaa lainkaan nähdä. (Samoin biologisia muuntelumahdollisuuksia on tosin olemassa, mutta ne eivät ole rajattomia, vaan perusryhmän yhden edustajan ominaisuuksia tarkastelemalla saa varsin hyvän kuvan koko perusryhmän ominaisuuksista, ja tämä tulos on periaatteessa riippumaton siitä, kuinka pitkiä ajanjaksoja tarkastellaan. Toisaalta kuitenkin viime kädessä aika sinänsä on nimenomaan kaikille elämänmuodoille tuhoisa [[evoluutioteorian vastaiset argumentit#Ajan suunta|"kosminen pyöveli"]] &ndash; ja oikein ymmärrettyinä tähänastiset lukuisat sukupuutot ovat kiistämätön muistutus juuri tästä seikasta.)</ref>


====Uusptolemaiolainen tähtitiede verrattuna uusdarvinistiseen biotieteeseen====
====Perusryhmäbiologian haaste====
Kopernikaanista käännettä edeltänyt uusptolemaiolainen tähtitiede perustui tarkkoihin mittauksiin ja ympyräliikkeen geometriaan. Riittävä taito ja mielikuvitus riittivät sovittamaan ympyrämalleihin millaiset havainnot hyvänsä, entistä tarkemmat mittaustulokset tuottivat entistä kehittyneempiä "ympyröitä ympyröissä -malleja", ja aitoa tieteellistä keskustelua eri ympyrämallien paremmuudesta kunkin taivaankappaleen liikkeen mallittamisessa voitiin käydä ilman sokeaa auktoriteettiuskoa jo esitettyjen mallien yksityiskohtien lopulliseen totuuteen. Tutkimuksen lähtökohdat saattoi aikaansa seuraava maallikkokin helposti ymmärtää ja hyväksyä: kaikkihan perustui havaintoihin ja järkeen, mittauksiin ja sovellettuun matematiikkaan.
Perusryhmäbiologian mukaan asianlaita sen sijaan on sellainen, että tämän ahtaan lajikäsitteen mukaisia "uusia lajeja" tosin on syntynyt ja yhä syntyy, "lajiutumista" ja siihen "määritelmän mukaan" sisältyvää "makroevoluutiota" siis tämän ahtaan lajikäsitteen mielessä todella tapahtuu. Tämä ei kuitenkaan riitä antamaan mitään asiallista uskottavuutta väitteelle '''kaikkien lajien''' yhteisestä evolutiivisesta alkuperästä, sillä biosfääri on luontevasti jaettavissa (taksonomisiin) perusryhmiin, joiden välillä ei ole empiirisiä lajiutumisyhteyksiä tai edes epäsuoria, edes ''in vitro'' (koeputki-) -ehtoisia, edes tilastollisesti harvinaisia, edes steriilien jälkeläisten syntyyn johtavia keskinäishedelmöitysmahdollisuuksia.
 
Näin tarkastellen koko edelläesitelty "pikkuversosta vähitellen mahtihaaraksi" -tyyppinen biosfäärin kasvutarina menettää todistusvoimansa eikä havaittu "lajiutuminen" riitä evoluutioskenaarioiden käyttövoimaksi. Tarvittaisiin vakuuttavaa todistusaineistoa nykyisten perusryhmien yhteisestä kehityshistoriasta &ndash; ja kunnollista fakkiterminologiaa näistä asioista tehokkaan ymmärrettävästi puhumisen mahdollistamiseksi.
 
====(Uus)ptolemaiolainen tähtitiede (uus)darvinistiseen biotieteeseen verrattuna====
Kopernikaanista käännettä edeltänyt (uus)ptolemaiolainen tähtitiede perustui tarkkoihin mittauksiin ja ympyräliikkeen geometriaan. Riittävä taito ja mielikuvitus riitti sovittamaan ympyrämalleihin millaiset havainnot hyvänsä, entistä tarkemmat mittaustulokset tuottivat entistä kehittyneempiä "ympyröitä ympyröissä -malleja", ja aitoa tieteellistä keskustelua eri ympyrämallien paremmuudesta kunkin taivaankappaleen liikkeen mallittamisessa voitiin käydä ilman sokeaa auktoriteettiuskoa jo esitettyjen mallien yksityiskohtien lopulliseen totuuteen. Tutkimuksen lähtökohdat saattoi aikaansa seuraava maallikkokin helposti ymmärtää ja hyväksyä: kaikkihan perustui havaintoihin ja järkeen, mittauksiin ja sovellettuun matematiikkaan.


Aivan perustellusti voitiin siis sanoa, että ptolemaiolaisen perusteorian totuus oli aivan ilmeinen, että asiantuntijat kävivät keskustelua enää vain yksityiskohdista, että niiden suhteen oli montakin tapaa ratkaista ongelmat perusteorian puitteissa ja että asiantuntijoiden teksteissä mahdollisesti esiintyvät kriittisiksi tulkittavat toteamukset mallien monimutkaistumisen ongelmallisuudesta olivat pelkkää normaalia tieteellistä keskustelua, jota ei millään muotoa pitänyt väittää osoitukseksi siitä, että uusptolemaiolaisuus, siis tähti'''tiede''', olisi ollut minkäänlaisessa kriisissä. Kaikki tieteellinen keskustelu käytiin Ptolemaioksen antamista lähtökohdista, ja kaikki keskustelijat olivat saaneet ptolemaiolaisen koulutuksen, johon heidän tieteellinen uskottavuutensa nimenomaan perustui. Kukaan pätevä, mieleltään tasapainoinen ja henkilökohtaisesti hyvämaineinen tiedemies ei voinut vakavissaan epäillä itse perusteoriaa, eikä mitään perin pohjin erilaista selitysmallia tosiaankaan tarvittu eikä kaivattu.
Aivan perustellusti voitiin siis sanoa, että ptolemaiolaisen perusteorian totuus oli aivan ilmeinen, että asiantuntijat kävivät keskustelua enää vain yksityiskohdista, että niiden suhteen oli montakin tapaa ratkaista ongelmat perusteorian puitteissa ja että asiantuntijoiden teksteissä mahdollisesti esiintyvät kriittisiksi tulkittavat toteamukset mallien monimutkaistumisen ongelmallisuudesta olivat pelkkää normaalia tieteellistä keskustelua, jota ei millään muotoa pitänyt väittää osoitukseksi siitä, että uusptolemaiolaisuus, siis tähti'''tiede''', olisi ollut minkäänlaisessa kriisissä. Kaikki tieteellinen keskustelu käytiin Ptolemaioksen antamista lähtökohdista, kaikki keskustelijat olivat saaneet ptolemaiolaisen koulutuksen, johon heidän tieteellinen uskottavuutensa nimenomaan perustui, kukaan pätevä, mieleltään tasapainoinen ja henkilökohtaisesti hyvämaineinen tiedemies ei voinut vakavissaan epäillä itse perusteoriaa, eikä mitään perin pohjin erilaista selitysmallia näin ollen tosiaankaan tarvittu eikä kaivattu.


Kun eliöissä havaittu muuntelu nykyään tulkitaan "selkäydintasolle" asti sisäistetyn evoluutioteoreettisen tulkintakehikon puitteissa, päästään samoin aivan vilpittömässäkin mielessä väittämään uusdarvinistista evoluutioteoriaa varmuusasteeltaan painovoimaan vertautuvaksi tieteelliseksi tosiasiaksi. Jos ptolemaiolaisuus olisi yhä vallitseva tieteellinen näkemys, sanottaisiin ehkä evoluution olevan yhtä ilmeistä kuin auringon kiertoliike maapallon ympäri!
Kun eliöissä havaittu muuntelu nykyään tulkitaan "selkäydintasolle" asti sisäistetyn evolutionistisen tulkintakehikon puitteissa, päästään samoin aivan vilpittömässäkin mielessä väittämään uusdarvinistista evoluutiota varmuusasteeltaan painovoimaan vertautuvaksi tieteelliseksi tosiasiaksi. Jos ptolemaiolaisuus olisi yhä vallitseva tieteellinen näkemys, sanottaisiin ehkä evoluution olevan yhtä ilmeistä kuin auringon kiertoliike maapallon ympäri!


===Fossiiliaineisto===
===Fossiiliaineiston selittely===


====Fossiiliaineisto evoluution todisteena====
====Fossiiliaineisto "evoluution todisteena"====
Fossiiliaineistosta väitetään saatavan ratkaisevaa tukea evoluutioteorialle. Tietyssä merkityksessä tämä väite pitääkin paikkansa: evoluutioteoria edellyttää elämän historian aikana tapahtuneen paljon suuria muutoksia, ja fossiiliaineistosta paljastuva nykybiosfääristä puuttuvien elämänmuotojen runsaus tuntuu antavan tälle väitteelle olennaisen tärkeää empiiristä tukea. Fossiiliaineiston valossa on täysin ilmeistä, että elävä luonto on joskus menneisyydessä ollut kovin erilainen kuin nykyään, juuri niin kuin evoluutioteoria edellyttää.
'''Fossiiliaineisto'''sta väitetään saatavan ratkaisevaa tukea evoluutioajatukselle. Tietyssä merkityksessä tämä väite pitääkin paikkansa: evolutionismi edellyttää elämän historian aikana tapahtuneen paljon suuria muutoksia, ja fossiiliaineistosta paljastuva nykybiosfääristä puuttuvien elämänmuotojen runsaus tuntuu antavan tälle väitteelle olennaisen tärkeää empiiristä tukea. Fossiiliaineiston valossa on täysin ilmeistä, että elävä luonto on joskus menneisyydessä ollut kovin erilainen kuin nykyään, juuri niin kuin evolutionismi edellyttää ja (jälkikäteen) "ennustaa".


Tällaisia eroja voidaan kuitenkin odottaa muutenkin kuin evoluutioteorian pohjalta. Toisaalta fossiiliaineisto ei lähemmässä tarkastelussa juurikaan tue evoluutioteorian ennustetta, sillä tilanne on kuluneen 150 vuoden aikana käynyt evoluutioteorialle pikemminkin entistä tukalammaksi kuin helpommaksi.
Tällaisia eroja voidaan kuitenkin "ennustaa" muultakin kuin evolutionistiselta pohjalta. Toisaalta evolutionistiset ennusteet saavat tarkemmassa katsannossa fossiiliaineistolta iskun toisensa jälkeen, ja tilanne on evolutionismin valta-aikana käynyt sille pikemminkin entistä tukalammaksi kuin helpommaksi.


===="Todistaja valehtelee"====
===="Todistaja valehtelee"====
Tutustuminen fossiiliaineiston antamaan todistukseen paljastaa siinä olevan evolutionismin kannalta huutavia ongelmia. Yleensä nämä anomaliat tyydytään ohittamaan olankohautuksella, viittaamalla vain edellämainittuun fossiiliaineiston evoluutioteorialle antamaan yleisluontoiseen tukeen sekä tarkastelemalla jotain tiettyä fossiilia tai fossiilityyppiä kerrallaan jo valmiiksi evoluutioteoreettisen selityskehikon puitteissa, jolloin fossiiliaineiston kokonaisluonteen selityshaaste ei tietenkään tule esille.  
Tutustuminen fossiiliaineiston antamaan todistukseen paljastaa siinä olevan evolutionismin kannalta huutavia ongelmia. Yleensä kuitenkin tyypillisen "aristoteliseen" tapaan tyydytään ohittamaan nämä anomaliat olankohautuksella (Aristoteleen mukaan "aistit ovat huonoja todistajia"), viittaamaan vain edellämainittuun fossiiliaineiston evolutionismille antamaan yleisluontoiseen tukeen sekä tarkastelemaan jotain tiettyä fossiilia tai fossiilityyppiä kerrallaan jo valmiiksi evolutionistisen selityskehikon puitteissa, jolloin fossiiliaineiston kokonaisluonteen selityshaaste ei tietenkään tule esille.  


On ironista, että jo Darwin itse tiesi fossiiliaineiston olevan teoriansa kannalta suuri ongelma eikä suinkaan mikään mainio tukipilari. Hän joutuikin väittämään aineistoa kovin puutteelliseksi ja ennustamaan, että teorian ennusteiden mukaiset todisteet löytyisivät jatkokaivauksissa. Ennusteelle ei saatu tukea, mutta evoluutioteoria oli jo vallannut asemansa vallitsevana [[AW:S#paradigma|paradigmana]], eikä tätä puutetta nähty heikkoutena. Sen sijaan fossiiliaineiston puuttumiselle keksittiin [[wp:ad hoc|ad hoc]] -selityksenä niin sanottu jaksoittaisten tasapainojen malli, eli [[wp:punktualismi|punktualismi]].
Huvittavaa sinänsä, että jo Darwin itse tiesi fossiiliaineiston olevan teoriansa kannalta suuri ongelma eikä suinkaan mikään mainio tukipilari. Hän joutuikin väittämään aineistoa kovin puutteelliseksi ja ennustamaan, että teorian ennusteiden mukaiset todisteet löytyisivät jatkokaivauksissa. Toisin kävi, mutta siinä vaiheessa evolutionismi oli jo vallannut "akateemiset markkinat", eikä "yleisesti hyväksytyn tieteellisen selitysmallin" ongelmista toki oppikirjoissa eikä "tiededokumenteissa" tarvitse sentään "kansalle" kertoa. "Poissa silmistä, poissa mielestä!"


====Fossiiliaineiston syntytapa====
====Fossiiliaineiston syntytapa====
Ilman inhimillisesti katsoen erittäin pitkiä menneisyyden aikajaksoja evoluutioteoria ei ole kenenkään mielestä mahdollinen, saati uskottava selitys nykyisen [[wp:biodiversiteetti|biodiversiteetin]] synnylle. Evoluutioteorian tueksi tulee tässä kohden geologinen uniformitarianismi, jonka mukaan nykyään havaittavat geologiset ilmiöt ovat avain menneisyydenkin tapahtumahistorian selittämiseen. Niinpä esimerkiksi geologisten kerrostumien syntyselitystä haetaan nykyäänkin havaittavista hitaista ilmiöistä, joissa maa-aines kerrostuu esimerkiksi veden, tuulen tai jäätikön vaikutuksesta. Nykytahdilla tällainen kasautuminen olisikin ilman muuta vaatinut "tähtitieteellisen pitkiä" aikajaksoja: kerrostumat ovat enimmillään kilometrien paksuisia.
Ilman oletusta inhimillisesti katsoen erittäin pitkistä menneisyyden aikajaksoista evolutionismi ei ole kenenkään mielestä mahdollinen, saati uskottava selitys "lajien synnylle". Evolutionismin avuksi tulee tässä kohden geologinen uniformitarianismi, jonka mukaan nykyään havaittavat geologiset ilmiöt ovat avain menneisyydenkin tapahtumahistorian selittämiseen. Niinpä esim. geologisten kerrostumien syntyselitystä haetaan nykyäänkin havaittavista hitaista ilmiöistä kuten tulivuorenpurkauksissa ilmakehään sinkoutuneen aineksen tai avaruuspölyn vähittäisestä kasautumisesta maan pinnalle (eihän aine tyhjästä synny). Nykytahdilla tällainen kasautuminen olisikin ilman muuta vaatinut "tähtitieteellisen pitkiä" aikajaksoja: kerrostumat ovat enimmillään kilometrien paksuisia.


Näin ei kuitenkaan voi järkevästi selittää fossiiliaineiston syntyä. Kun jokin eliö nykyään kuolee, se ei suinkaan jää odottelemaan vähittäistä syvälle maan alle hautautumistaan vaan päätyy saman tien muiden organismien ravinnoksi. Fossiilien synty ja säilyminen vaatii selvästikin poikkeusolosuhteita; näissä tilanteissa taas kerrostumisnopeutta ei voi uniformitarianistisesti määrittää. Tämä seikka kuitenkin otetaan esille vain hyvin harvoin.<ref>http://www.uncommondescent.com/creationism/cocktail-falsifying-darwinism-via-falsifying-the-geological-column/</ref>
Näin ei kuitenkaan voi järkevästi selittää fossiiliaineiston syntyä. Kun jokin eliö (maalla tai vedessä) nykyään kuolee, se ei suinkaan jää odottelemaan vähittäistä syvälle maan alle hautautumistaan vaan päätyy saman tien muiden (makro- ja mikro-)organismien ravinnoksi. Fossiilien synty ja säilyminen vaatii selvästikin poikkeusolosuhteita; tällöin taas kerrostumisnopeutta ei voi uniformitarianistisesti määrittää. Tämä seikka kuitenkin otetaan esille vain hyvin harvoin ja ponnettomasti.


===="Kambrikauden räjähdys"====
===="Kambrikauden räjähdys"====
{{Pääartikkeli|[[Kambrikauden räjähdys]]}}
Fossiilien evolutionistisen tulkinnan lähtökohtana on ajatus, että yleensä alimmalle tasolle (syvimmälle maan alle) jääneet fossiilit ovat ajallisesti kaikkein vanhimpia, uudemmat kerrostumat kun ovat teorian mukaan sitten vähin erin satojen vuosimiljoonien kuluessa kerääntyneet niiden peitoksi. Evolutionistisen ennusteen mukaan tämän pitäisi ilmetä myös siten, että alimmat fossiilit olisivat suhteellisen harvalukuisia, yksinkertaisia, keskenään melko samanlaisia ja lisäksi sellaisia, joista ylempien kerrosten fossiilien voisi luontevasti katsoa vähitellen kehittyneen. "Elämän puu" siis ikään kuin kasvaisi maakerrostumien läpi niin, että alimpana olisi "yhteinen runko" ja sen päällä yhä useammat, runkoa kehittyneemmät "haarat", "oksat" ja "lehvät".
Uniformitarianismin puitteissa fossiilien tulkinnan lähtökohtana on ajatus, että yleensä syvimmälle maan alle jääneet fossiilit ovat ajallisesti kaikkein vanhimpia, kun taas uudemmat kerrostumat ovat hiljalleen vähin erin satojen vuosimiljoonien kuluessa kerääntyneet niiden peitoksi. Evoluutioteorian ennusteen mukaan tämän pitäisi ilmetä myös siten, että alimmat fossiilit olisivat suhteellisen harvalukuisia, yksinkertaisia, keskenään melko samanlaisia ja lisäksi sellaisia, joista ylempien kerrosten fossiilien voisi luontevasti katsoa vähitellen kehittyneen. "Elämän puu" siis ikään kuin kasvaisi maakerrostumien läpi niin, että alimpana olisi "yhteinen runko" ja sen päällä yhä useammat, runkoa kehittyneemmät "haarat" ja "oksat".


Empiirinen havainnointi on räikeästi ristiriidassa tämän oletuksen kanssa. '''Kambrikauden räjähdys''' -ilmaisu heijastaa fossiiliaineiston todellisuutta: keskenään ratkaisevan erilaiset elämänmuodot tulevat vastaan jo alimmissa monisoluisia fossiileja sisältävissä kerrostumissa. Elämän puun mukaista yhteistä runkoa ei kerta kaikkiaan löydy.<ref>Fossiiliaineiston ongelmallisuus evoluutioteorian näkökulmasta on niin ilmeinen, että sen on julkisesti joutunut myöntämään jopa [[Richard Dawkins]]; tosin tyypillisellä retorisella kikkailulinjallaan hän on nyttemmin pyrkinyt kääntämään asetelmaa päälaelleen [[Maailman_hienoin_esitys_(kirja)#Fossiiliaineisto|selittelemällä]], että "aito uusdarvinismi" jotenkin antaisi aihetta olettaakin, että ''jos se on totta, fossiiliaineisto ei näytä tukevan sitä''.</ref>
Empiirinen havainnointi "vetää maton" tämän oletuksen alta. '''Kambrikauden räjähdys''' -ilmaisu heijastaa fossiilitodellisuutta: keskenään ratkaisevan erilaiset elämänmuodot tulevat vastaan jo alimmissa fossiileja sisältävissä kerrostumissa. Yhteisiä esimuotoja ei niille kerta kaikkiaan löydy.


====Lajien pysyvyys ja välimuotojen tarve====
====Fossiiliaineiston selvä lajittuneisuus ja "välimuotojen" tarve====
'''Lajien pysyvyys fossiiliaineistossa''' pienin muutoksin samanlaisina on aineiston silmiinpistävimpiä piirteitä: vähittäisiä muutoksia lajista toisiksi lajeiksi ei löydy, vaan lajit säilyvät tunnistettavina kaikkialla, missä niiden yksilöitä ylipäänsä esiintyy &ndash; ja eräiden lajien fossiileja on löytynyt todella paljon. Fossiiliaineisto ei siis noudata Darwinin ennustamaa "elämän puun" mukaista jatkuvuutta, ja väitetyt välimuotofossiilit<ref>esim. ''Tiktaalik'' : [http://creationwiki.org/Tiktaalik].</ref> ovat sekä harvinaisia että spekulatiivisia &ndash; jos evoluutioteoria on väärässä, niin vähistä jäänteistä on helpompi [[AW:S#rekonstruoida|"re"konstruoida]] toivotunlaisia tuloksia kuin paljoista olisi ollut. Valaan evoluution rekonstruktioyritykset ovat hyvä esimerkki tästä ilmiöstä.<ref>http://www.taustaa.fi/taustaa2/25.htm: Taustaa 2, luku 25</ref>
'''Lajien pysyvyys fossiiliaineistossa''' pienin muutoksin samanlaisina on aineiston silmiinpistävimpiä piirteitä: vähittäisiä muutoksia lajista toisiksi lajeiksi ei löydy, vaan lajit säilyvät tunnistettavina kaikkialla, missä niiden yksilöitä ylipäänsä esiintyy &ndash; ja eräiden lajien fossiileja on löytynyt todella paljon. Fossiiliaineiston "elämän puu" -rakenteeksi kokoava Darwinin ennustama aineisto siis kokonaisuutena katsoen loistaa poissaolollaan, ja väitetyt välimuotofossiilit ovat sekä harvinaisia että spekulatiivisia &ndash; vähistä jäänteistä on helpompi "re"konstruoida toivotunlaisia tuloksia kuin paljoista olisi ollut. ''Tiktaalik'' on esimerkki tästä ilmiöstä.


Toisenlainen esimerkki välimuotojen metsästyksestä on ''Archaeopteryx'': fossiloitunut lintu, jolla [[wp:mosaiikkimuoto|mosaiikkimuotojen]] (esim. nokkasiili, vesinokkaeläin) tapaan on joitain matelijamaisia piirteitä. Se ei ominaisuuksiensa tai ajoituksensakaan puolesta sovi "evolutionistiseen elämän puuhun" nykylintujen esimuodoksi<ref>[http://creationwiki.org/Transition_from_diapsid_reptiles_to_birds_(Talk.Origins)],[http://creationwiki.org/Archaeopteryx]</ref>, mutta popularisointivaikutelman optimoinnin markkinahenkisillä ehdoilla toimittaessa on saatu syntymään yleinen mielikuva ylimenomuodosta, eli "puuttuvasta renkaasta" joka todistaa evoluutioteorian oikeaksi.<ref>Tämä perusteluhan menee yleensä seuraavaan tapaan: "Evoluutioteoria ennusti, että välimuoto löytyisi; sitten se löytyikin; siis teoria osoittautui paikkansapitäväksi." Tarkemmin ajatellen tällaiset ennustukset ovat kuitenkin helposti "itseään toteuttavia" seuraavaan tapaan: "Evoluutioteorian uskottavuus edellyttää välimuotoja; löytyi mosaiikkimuoto; sitä kannattaa markkinoida 'välimuotona', sillä teorian mukaan se saattoi hyvin ollakin sellainen, eikä parempiakaan esimerkkejä ole saatavilla." Kriittisesti ajatellen uskottavien välimuotojen olisi muodostettava jatkuva sarja tietynlaisesta elämänmuodosta toisenlaiseksi; mosaiikkimuoto sen sijaan on aivan oma irrallinen muotonsa, joka ei todista evoluutioteorian puolesta, ellei se sovi yhteen muiden löytöjen kanssa palapelin palasten tavoin. Darwinhan ennusti, että lisälöydösten myötä ''fossiiliaineisto kokonaisuutena'' kertoisi puumaisesta vähittäisestä kehityksestä ja eriytymisestä, mitä se siis ei todellakaan tee.</ref>
Toisenlainen esimerkki on ''Archaeopteryx'', fossiloitunut lintu, jolla mosaiikkimuotojen (esim. nokkasiili, vesinokkaeläin) tapaan on joitain matelijamaisia piirteitä. Se ei ominaisuuksiensa tai ajoituksensakaan puolesta sovi nykylintujen esimuodoksi, mutta popularisointivaikutelman optimoinnin markkinahenkisillä ehdoilla toimittaessa on saatu syntymään yleinen mielikuva "puuttuvasta renkaasta", joka "todistaa evoluution".


Näiden väitettyjen välimuotojen käyttäminen "evoluutioteorian todisteina" perustuu olennaisesti suureen kysyntään eikä tarjontaan: oppimateriaali on päätetty kirjoittaa tietyn yhden paradigman ehdoilla ja fossiiliaineistoakin on tulkittu väkisin tästä näkökulmasta. Näin syntyneen tekstin tarkoituksena on "evoluutioteorian totuudellisuuden perusteleminen", siis '''ei''' fossiiliaineiston kokonaisluonteen kuvaaminen niin, että oppilaat voisivat '''itse''' päätellä, mihin johtopäätöksiin ja näkemyksiin tämä aineisto vaikuttaisi johtavan.
Näiden väitettyjen välimuotojen käyttäminen "evoluution todisteina" perustuu olennaisesti suureen kysyntään eikä tarjontaan: oppimateriaali on päätetty kirjoitettaa tietyn yhden paradigman ehdoilla ja fossiiliaineistoakin tulkittu väkisin tästä näkökulmasta. Näin syntyneen tekstin tarkoituksena on "evoluution tosiasian perusteleminen", siis '''ei''' fossiiliaineiston kokonaisluonteen kuvaaminen niin, että oppilaat voisivat '''itse''' harkita, mihin näkemykseen tämä aineisto kuinkakin hyvin vaikuttaisi sopivan.


====Sukupuutot====
====Sukupuutot====
'''Sukupuuttoon kuolleiden lajien''' määrä on fossiiliaineiston perusteella suunnaton. Tämä siis toisaalta sopii evoluutioteorian yleiskuvaan: menneisyydessä oli toisenlaisia elämänmuotoja kuin nyt. Tarkemmin ajatellen asiaan kuitenkin liittyy iso ongelma: jokaisen esiintyneen elämänmuodon tarkoitukseton synty olisi pystyttävä selittämään erikseen – mitä enemmän eri eliölajeja maa on historiansa aikana päällään kantanut, sitä työläämpää on järkevästi ajatellen uskotella, että tarkoituksettomat prosessit olisivat kyenneet tuottamaan ne kaikki.
'''Sukupuuttoon kuolleiden lajien''' määrä on fossiiliaineiston perusteella suunnaton. Tämä siis toisaalta, kuten sanottu, sopii evolutionismin yleiskuvaan: menneisyydessä oli toisenlaisia elämänmuotoja kuin nyt. Tarkemmin ajatellen asiaan kuitenkin liittyy iso ongelma: jokaisen esiintyneen elämänmuodon tarkoitukseton synty olisi pystyttävä selittämään erikseen – mitä enemmän eri eliölajeja maa on historiansa aikana päällään kantanut, sitä työläämpää on järkevästi ajatellen uskotella, että tarkoituksettomat prosessit olisivat kyenneet tuottamaan ne kaikki.


Tämä selityspohjan riittävyysongelma ei käytännössä ole heikentänyt evoluutioteoriaa niin kauan, kun näiden selitystarpeiden arvioimiseen ei ole ollut käytettävissä mitään [[AW:S#kvantitatiivinen|kvantitatiivisia]] menetelmiä. Esimerkiksi kosmologian ja toisaalta tietotekniikan kehitys kuitenkin antaa tällaisellekin tutkimukselle uusia välineitä, ja ainakin [[William Dembski]] on osoittanut, että satunnaisten<ref>ohjaamattomassa mielessä</ref> prosessien reaalisella selitysvoimalla on selvästi määrittyvät luonteenomaiset ylärajansa. Yhden maailmankaikkeuden mallissa perinnäiset tarkoituksettomuuteen vetoavat selitykset eivät siksi enää oikein toimi, ja [[Multiversumi|multiversumimallissa]] taas ei oikeastaan voi sanoa mitään varmaa juuri tästä "meidän universumistamme" &ndash; [[wp:Occamin partaveitsi|Occamin partaveitsen]] hukkaamisesta nyt puhumattakaan.
Tämä selityspohjan riittävyysongelma ei käytännössä ole haitannut evolutionismia niin kauan, kun näiden selitystarpeiden arvioimiseen ei ole ollut käytettävissä mitään kvantitatiivisia menetelmiä. Mm. kosmologian ja toisaalta tietotekniikan kehitys kuitenkin antaa tällaisellekin tutkimukselle uusia välineitä, ja ainakin William Dembski on osoittanut, että (ohjaamattomassa mielessä) satunnaisten prosessien reaalisella selitysvoimalla on selvästi määrittyvät luonteenomaiset ylärajansa. Yhden maailmankaikkeuden mallissa perinnäiset tarkoituksettomuuteen vetoavat selitykset eivät siksi enää oikein toimi, ja multiversumimallissa taas ei oikeastaan voi sanoa mitään varmaa juuri tästä "meidän versumistamme" &ndash; "Occamin partaveitsen" hukkaamisesta nyt puhumattakaan.


===="Elävät fossiilit"====
===="Elävät fossiilit"====
Sukupuuttojen "vastapainoksi" tunnetaan myös päinvastaisia yllätyksiä: ensin vain fossiloituneina tunnettuja lajeja on sittemmin löydetty myös ilmielävinä.<ref>Uusia tällaisia löytöjä on tehty aivan viime aikonakin: <nowiki>http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Tyynelt%C3%A4+merelt%C3%A4+l%C3%B6ytyi+el%C3%A4v%C3%A4+fossiiliankerias/1135268591879</nowiki>, linkki todettu toimimattomaksi 15.7.2020</ref> Tunnettuja esimerkkejä tästä ovat [[wp:tuatara|tuatara]]-lisko ja [[wp:varsieväkala|varsieväkala]]. Evoluutioteorian ongelmana on se, että nämä lajit ovat todella säilyneet miljoonien vuosien myrskyisen historiansa läpi tunnistettavasti samoina kuin millaisia ovat olleetkin. Tilanne on epäsuhtainen, eivätkä "se nyt vain sattui sopimaan eri aikakausien elinympäristöihinsä ilman valintapaineita" -tyyppiset rutiiniselitykset luo mitään valoa näihin havaintoihin.
Sukupuuttojen "vastapainoksi" tunnetaan myös päinvastaisia yllätyksiä: ensin vain fossiloituneina tunnettuja lajeja on sittemmin löydetty myös ilmielävinä (tunnettuja esimerkkejä tästä ovat tuatara-lisko ja varsieväkala). Evolutionismin ongelmana on nyt se, että nämä lajit ovat todella säilyneet oletetun miljoonien vuosien myrskyisen historiansa läpi tunnistettavasti samoina kuin millaisia ovat olleetkin. Tilanne on epäsuhtainen, eivätkä "se nyt vain sattui sopimaan eri aikakausien elinympäristöihinsä ilman valintapaineita" -tyyppiset rutiiniselitykset luo mitään valoa näihin havaintoihin &ndash; sitäkin enemmän tosin selittäjien ajattelutapaan: ''"No problem, anything goes."


====Fossiloitumattomat "fossiilit"====
====Fossiloitumattomat "fossiilit"====
Eräiden evoluutioteorian mukaisen aikaskaalan mukaan kymmeniä miljoonia vuosia sitten sukupuuttoon kuolleiksi ajoitettujen eliöiden jäänteistä on viime vuosina tehdyssä tutkimuksessa paljastunut ehjää pehmytkudosta, jopa verisoluja; tunnetuin esimerkki tällaisesta eliöstä lienee ''Tyrannosaurus rex''. Havainnot ovat varmistettuja ja tutkimustulokset vertaisarvioidusti julkaistuja, joskin evoluutioteoreettisen paradigman puitteissa täysin käsittämättömiä. Miten mikään pehmytkudos voisi säilyä missään kanjonissa kymmeniä miljoonia vuosia?  &ndash; Uskottavuuspaineet kasautuvat kasautumistaan evoluutioteorian tieteellisen ja kulttuurisen uskottavuuden alla kuin maankuoren jännitteet ennen todella suurta järistystä.
Eräiden evolutionistisen aikaskaalan mukaan kymmeniä miljoonia vuosia sitten sukupuuttoon kuolleiksi ajoitettujen eliöiden jäänteistä on viime vuosina tehdyssä tutkimuksessa paljastunut ehjää pehmytkudosta, jopa verisoluja; tunnetuin esimerkki tällaisesta eliöstä lienee ''Tyrannosaurus rex''. Havainnot ovat varmistettuja ja tutkimustulokset vertaisarvioidusti julkaistuja, joskin evolutionistisen maailmankuvan puitteissa täysin käsittämättömiä. Miten mikään pehmytkudos voisi säilyä missään kanjonissa kymmeniä miljoonia vuosia?  &ndash; Uskottavuuspaineet kasautuvat kasautumistaan evolutionismin tieteellisen ja kulttuurisen uskottavuuden alla kuin maankuoren jännitteet ennen todella suurta järistystä.


===Molekyylivertailujen merkityksestä===
===Molekyylivertailujen merkityksestä===
Rivi 169: Rivi 193:
Evolutionismille on tyypillistä ajattelun kapeus: ei saa kysyä, '''onko''' evoluutio havaintojen valossa ylipäänsä toimiva hypoteesi, saati niistä paras, vaan on muitta mutkitta rynnättävä etsimään vastauksia kysymykseen, '''millaisia''' evolutiivisia yhteyksiä kulloinkin tutkittavien elämänmuotojen väliltä kulloisellakin tarkastelutasolla voi väittää löytyvän. Näin toimittaessa "jokainen uusi löytö vahvistaa evoluution", nimittäin siinä mielessä, että sitäkin tutkitaan evoluution "tosiasian" jo valmiiksi olettaen ja että tämä uskomuspohja heijastuu tutkimusjulkaisuihin. "Mitä ei ole asiakirjoissa, ei ole todellisuudessa."
Evolutionismille on tyypillistä ajattelun kapeus: ei saa kysyä, '''onko''' evoluutio havaintojen valossa ylipäänsä toimiva hypoteesi, saati niistä paras, vaan on muitta mutkitta rynnättävä etsimään vastauksia kysymykseen, '''millaisia''' evolutiivisia yhteyksiä kulloinkin tutkittavien elämänmuotojen väliltä kulloisellakin tarkastelutasolla voi väittää löytyvän. Näin toimittaessa "jokainen uusi löytö vahvistaa evoluution", nimittäin siinä mielessä, että sitäkin tutkitaan evoluution "tosiasian" jo valmiiksi olettaen ja että tämä uskomuspohja heijastuu tutkimusjulkaisuihin. "Mitä ei ole asiakirjoissa, ei ole todellisuudessa."


Erityisen selvänä tämä ajatuskehä ilmenee '''biomolekyylitason vertailujen''' logiikassa: molekyylien samankaltaisuus muka "osoittaa suoraan" eliöiden sukulaisuussuhteet ja siten evoluution, vaikka on matemaattinen tosiasia, että mitkä hyvänsä yhteisen aakkoston merkkijonot (jollaisiksi molekyylit koodataan) ovat syntytavastaan riippumatta keskenään vertailtavissa ja että vertailun tulokset riippuvat merkkijonojen lisäksi myös käytetystä vertailutavasta, joten pelkät (esim. ihmisen ja simpanssin väliset) "prosentuaaliset samanlaisuusväittämät" ovat ilman käytetyn vertailutavan kuvausta (mitä vertailtiin ja miten, mikä siis toimi prosenttilaskujen lähtökohtana) lievästi sanoen epämääräisiä.<ref>Genomivertailujen taustaselvitystä, mittausongelman kuvausta ja täsmällisesti selitetyn, itse toteutetun tilastollisen vertailun mielenkiintoiset tulokset: http://www.uncommondescent.com/intelligent-design/a-simple-statistical-test-for-the-alleged-99-genetic-identity-between-humans-and-chimps</ref> Prosenttivertailuissa on sekin ongelma, että niitä käytettäessä (väitetty) suhteellisen eron pienuus peittää näkyvistä absoluuttisen eron valtavuuden. Näitä prosenttipäättelyitä voi verrata seuraavaan: "Helsingistä on helppo uida Tallinnaan, eihän etäisyys ole kuin n. 0,25 % maan ympärysmitasta &ndash; nämä kaupungit siis ovat 99,75 %:sti samassa paikassa."
Erityisen selvänä tämä ajatuskehä ilmenee '''biomolekyylitason vertailujen''' logiikassa: molekyylien samankaltaisuus muka "osoittaa suoraan" eliöiden sukulaisuussuhteet ja siten evoluution, vaikka on matemaattinen tosiasia, että mitkä hyvänsä yhteisen aakkoston merkkijonot (jollaisiksi molekyylit koodataan) ovat syntytavastaan riippumatta keskenään vertailtavissa ja että vertailun tulokset riippuvat merkkijonojen lisäksi myös käytetystä vertailutavasta, joten pelkät (esim. ihmisen ja simpanssin väliset) "prosentuaaliset samanlaisuusväittämät" ovat ilman käytetyn vertailutavan kuvausta (mitä vertailtiin ja miten, mikä siis toimi prosenttilaskujen lähtökohtana) lievästi sanoen epämääräisiä. Prosenttivertailuissa on sekin ongelma, että niitä käytettäessä (väitetty) suhteellisen eron pienuus peittää näkyvistä absoluuttisen eron valtavuuden. Näitä prosenttipäättelyitä voi verrata seuraavaan: "Helsingistä on helppo uida Tallinnaan, eihän etäisyys ole kuin n. 0,25 % maan ympärysmitasta &ndash; nämä kaupungit siis ovat 99,75 %:sti samassa paikassa."


Lisäksi on tietynlainen materialistinen haksahdus tulkita väitettyjä molekyyliprosentteja siten, että ne todistaisivat ihmisten jollain arkikokemusta perustavammalla tasolla olevan pelkkiä "päivitettyjä simpansseja": '''atomitasollahan''' ero ihmisen, simpanssin ja vaikkapa graniitin välillä on joka tapauksessa pyöreät 0 % (ts. saman alkuaineen atomit ovat esiintymispaikastaan riippumatta samanlaisia), eikä tästä kukaan kuitenkaan päätelle ihmisen olevan "pelkkää 100-prosenttista graniittia", vaan koko juttu on vain jokseenkin mielenkiinnoton truismi. Myös ihmisen ja simpanssin olennaiset erot ovat atomi- ja molekyylitasoja paljon ylempänä.
Lisäksi on tietynlainen materialistinen haksahdus tulkita väitettyjä molekyyliprosentteja siten, että ne todistaisivat ihmisten jollain arkikokemusta perustavammalla tasolla olevan pelkkiä "päivitettyjä simpansseja": '''atomitasollahan''' ero ihmisen, simpanssin ja vaikkapa graniitin välillä on joka tapauksessa pyöreät 0 % (ts. saman alkuaineen atomit ovat esiintymispaikastaan riippumatta samanlaisia), eikä tästä kukaan kuitenkaan päätelle ihmisen olevan "pelkkää 100-prosenttista graniittia", vaan koko juttu on vain jokseenkin mielenkiinnoton truismi. Myös ihmisen ja simpanssin olennaiset erot ovat atomi- ja molekyylitasoja paljon ylempänä.
Rivi 180: Rivi 204:
'''Elämän alkuperä'''än liittyy ratkeamaton "muna vai kana -ongelma": Perimämolekyylejä ei synny elävien solujen ulkopuolella; oli siis oltava olemassa soluja ennen tällaisten molekyylien syntyä. Toisaalta kuitenkaan solukaan ei voi edes pysyä hengissä saati kopioitua ilman sen rakenneinformaatiota kantavia perimämolekyylejä: perimämolekyylejä oli siis oltava ennen ensimmäisen solun syntyä.
'''Elämän alkuperä'''än liittyy ratkeamaton "muna vai kana -ongelma": Perimämolekyylejä ei synny elävien solujen ulkopuolella; oli siis oltava olemassa soluja ennen tällaisten molekyylien syntyä. Toisaalta kuitenkaan solukaan ei voi edes pysyä hengissä saati kopioitua ilman sen rakenneinformaatiota kantavia perimämolekyylejä: perimämolekyylejä oli siis oltava ennen ensimmäisen solun syntyä.


Miten evolutionismi sitten yrittää ratkaista tämän ongelman? "Maton alle lakaisemisen" (ongelman "unohtamisen" tai vähättelyn) lisäksi keinona on lähinnä sellaisen väitteen esittäminen, että ennen nykyisenlaista elämää on täytynyt olla toisenlaista elämää, joka jotenkin on mahdollistanut nykyisenlaisen elämän synnyn. Tämä on kuitenkin täysin hypoteettista spekulointia, sillä tällaisesta "esielämästä" ei ole löytynyt jälkeäkään eikä liioin osata sanoa, millaista se olisi voinut olla. On kyllä esitetty "[[RNA-maailma]]n" tapaisia hypoteeseja, mutta ne eivät toimi periaatteessa eivätkä käytännössä. Umpikujaan johtaneita ehdotuksia siis riittää, mutta varsinainen vastaus tähän ongelmaan on jälleen kerran "tieteen pelisääntöjä noudattavan tulevan tutkimuksen tuloksiin" vetoaminen &ndash; viime kädessä tyydytään siis toistelemaan väitettä, että sokea naturalistinen usko on perustava tieteellinen hyve, jonka noudattaminen vielä kerran palkitaan; parempaakaan argumenttia ei näet kerta kaikkiaan ole käytettävissä.<ref>Evoargumentaation taso on tarkemmassa katsannossa ylipäänsäkin katastrofaalisen kehno. Tieteenfilosofisessa keskustelussa tämä on jo käynytkin niin ilmeiseksi, että yhä useammat ateistisetkin ammattifilosofit ovat myöntäneet asian julkisesti:
Miten evolutionismi sitten yrittää ratkaista tämän ongelman? "Maton alle lakaisemisen" (ongelman "unohtamisen" tai vähättelyn) lisäksi keinona on lähinnä sellaisen väitteen esittäminen, että ennen nykyisenlaista elämää on täytynyt olla toisenlaista elämää, joka jotenkin on mahdollistanut nykyisenlaisen elämän synnyn. Tämä on kuitenkin täysin hypoteettista spekulointia, sillä tällaisesta "esielämästä" ei ole löytynyt jälkeäkään eikä liioin osata sanoa, millaista se olisi voinut olla. On kyllä esitetty "RNA-maailman" tapaisia hypoteeseja, mutta ne eivät toimi periaatteessa eivätkä käytännössä. Umpikujaan johtaneita ehdotuksia siis riittää, mutta varsinainen vastaus tähän ongelmaan on jälleen kerran "tieteen pelisääntöjä noudattavan tulevan tutkimuksen tuloksiin" vetoaminen &ndash; viime kädessä näin ollen toistellaan väitettä, että sokea naturalistinen usko on tieteellinen hyve, jonka noudattaminen vielä kerran palkitaan.
* '''[[Bradley Monton]]''' argumentoi [[Seeking God in Science: An Atheist Defends Intelligent Design (kirja)|kirjakaupalla]] [[suunnitteluteoria]]n tieteellisen hyväksyttävyyden puolesta,
* '''[[wp:Thomas Nagel|Thomas Nagel]]''' on [http://www.tapiopuolimatka.net/17 tuonut esiin], että rehellisyyden nimissä olisi kouluopetuksessakin myönnettävä, ettei biologisten havaintojen (uus)darvinistinen tulkinta suinkaan ole ainoa mahdollinen eikä liioin johdu "valtavasta todistusaineistosta" vaan systemaattisen ateistisesta – mutta itse asiassa kurinalaiseen ajatteluun harjaantuneelle ateistillekin epätyydyttävästä – tavasta tulkita havaintoja, ja
* '''[[Antony Flew]]''', [[wp:Antony Flew|entinen ateismin filosofinen esitaistelija]], on edennyt tähän suuntaan vielä pitemmälle: suunnitteluteoreettiseen argumentaatioon perehdyttyään hän sen vaikutuksesta julkisestikin [http://www.amazon.de/There-God-Notorious-Atheist-Changed/dp/0061335304/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books-intl-de&qid=1284293477&sr=8-1 tykkänään hylkäsi] siihenastisen ateisminsa ja [[There is a God: How the World's Most Notorious Atheist Changed His Mind (kirja)|kääntyi]] vielä vanhoilla päivillään [[AW:S#deismi|deistiksi]].</ref>


====DNA, informaatio ja proteiinisynteesikoneisto kuin tietokonemuisti, ohjelma ja kääntäjä====
====DNA, informaatio ja proteiinisynteesikoneisto kuin tietokonemuisti, ohjelma ja kääntäjä====
Rivi 197: Rivi 218:
Geneettinen koodikieli ei periaatteessa kehity vaan pysyy kaiken aikaa samana. Evolutionismin mukaan se on pysynyt sellaisenaan biologisen elämän historian alusta asti: samaa koodia tottelevat niin bakteerit kuin valaatkin. Miten tällainen koodi sitten olisi voinut alun perin syntyä suunnittelemattomasti ja tarkoituksettomasti? Evoluutioselityshän ei periaatteessakaan voi toimia, ellei ole jatkuvaa pientä muuntelua antamassa luonnonvalinnalle ylipäänsä joitain vaihtoehtoja valittaviksi. Ainakaan evoluutio ei siis voi mitenkään selittää geneettisen koodin syntyä, koodin kun piti jo olla olemassa ennen kuin oletettu evoluutio pääsi edes alkamaan.
Geneettinen koodikieli ei periaatteessa kehity vaan pysyy kaiken aikaa samana. Evolutionismin mukaan se on pysynyt sellaisenaan biologisen elämän historian alusta asti: samaa koodia tottelevat niin bakteerit kuin valaatkin. Miten tällainen koodi sitten olisi voinut alun perin syntyä suunnittelemattomasti ja tarkoituksettomasti? Evoluutioselityshän ei periaatteessakaan voi toimia, ellei ole jatkuvaa pientä muuntelua antamassa luonnonvalinnalle ylipäänsä joitain vaihtoehtoja valittaviksi. Ainakaan evoluutio ei siis voi mitenkään selittää geneettisen koodin syntyä, koodin kun piti jo olla olemassa ennen kuin oletettu evoluutio pääsi edes alkamaan.


Miten evolutionistit sitten tulevat toimeen tämän ongelman kanssa? Tyypilliseen tapaansa he ovat tässäkin kohden "siivilöineet hyttysen mutta nielleet kamelin" olettamalla geneettisen koodin alun perin vain jotenkin itsestään ilmaantuneen ja käyttämällä sen (oletettua) eliökunnanlaajuista universaalisuutta sitten [[polveutumisoppi|polveutumisopin]] perusteluna. Ideana siis on keskittyä siihen näkökohtaan, että geneettisen koodin universaalisuus sopii hyvin yhteen polveutumisopin kanssa, ja unohtaa sen syntyyn liittyvä kolossaalinen selittämättömyys. "Jotenkinhan sen täytyi tapahtua, emmekä vielä kaikkea tiedä, mutta evoluutio on joka tapauksessa ainoa tieteellinen ajattelutapa" jne.
Miten evolutionistit sitten tulevat toimeen tämän ongelman kanssa? Tyypilliseen tapaansa he ovat tässäkin kohden "siivilöineet hyttysen mutta nielleet kamelin" olettamalla geneettisen koodin alun perin vain jotenkin itsestään ilmaantuneen ja käyttämällä sen (oletettua) eliökunnanlaajuista universaalisuutta sitten polveutumisopin perusteluna. Ideana siis on keskittyä siihen näkökohtaan, että geneettisen koodin universaalisuus sopii hyvin yhteen polveutumisopin kanssa, ja unohtaa sen syntyyn liittyvä kolossaalinen selittämättömyys. "Jotenkinhan sen täytyi tapahtua, emmekä vielä kaikkea tiedä, mutta evoluutio on joka tapauksessa ainoa tieteellinen ajattelutapa" jne.


====Kariutunut universaalisuusennuste====
====Kariutunut universaalisuusennuste====
Rivi 209: Rivi 230:
Näiden (oletettujen) reittien kulkemiseen olisi lisäksi oltava ajan ja ympäristöolosuhteiden tarjoamat edes minimaalisen uskottavat '''ulkoiset puitteet'''. Olisi siis voitava hahmottaa, miten kaikki tarvittava olisi ehtinyt ja muutenkin voinut tapahtua. Tämä ei tarkoita (ilmeisen mahdotonta) vaatimusta, että kaikki yksityiskohdatkin olisi pystyttävä esittämään, mutta kylläkin sitä, että asiaan olisi kiinnitettävä huomiota ja tuotava esiin evolutionismin mukaisen skenaarion uskottavuutta puoltavia perusteita. Koko kysymyksenasettelun kuittaaminen vaikenemalla herättää kriittistä ajattelua harjoitettaessa vain evolutionismin uskottavuutta koskevia lisäepäilyksiä &ndash; ja tieteellisen ajattelunhan olisi määrä olla kriittistä.
Näiden (oletettujen) reittien kulkemiseen olisi lisäksi oltava ajan ja ympäristöolosuhteiden tarjoamat edes minimaalisen uskottavat '''ulkoiset puitteet'''. Olisi siis voitava hahmottaa, miten kaikki tarvittava olisi ehtinyt ja muutenkin voinut tapahtua. Tämä ei tarkoita (ilmeisen mahdotonta) vaatimusta, että kaikki yksityiskohdatkin olisi pystyttävä esittämään, mutta kylläkin sitä, että asiaan olisi kiinnitettävä huomiota ja tuotava esiin evolutionismin mukaisen skenaarion uskottavuutta puoltavia perusteita. Koko kysymyksenasettelun kuittaaminen vaikenemalla herättää kriittistä ajattelua harjoitettaessa vain evolutionismin uskottavuutta koskevia lisäepäilyksiä &ndash; ja tieteellisen ajattelunhan olisi määrä olla kriittistä.


Evolutionistisen ajattelutavan mukaan tällaisten kulkukelpoisten reittien olisi välttämättä oltava olemassa, suunnitteluhypoteesi taas ei sellaisia tarvitse eikä ennusta, joten siirtymäreittiselvitys tarjoaisi tilaisuuden evoluutioajatuksen todelliseen testaamiseen. Ennustan, että se saa reput tässäkin, samoin kun fossiilitestissä.<ref>Tämä ennuste on nyttemmin jo ehtinytkin saada kokeellista [http://bio-complexity.org/ojs/index.php/main/article/view/BIO-C.2011.1/BIO-C.2011.1 vahvistusta].</ref> Molekyyliyhtäläisyyksien olemassaolo sopii sinänsä myös suunnitteluhypoteesiin &ndash; yhden suunnittelijan hypoteesi nimenomaan ennustaakin sitä &ndash; eikä hypoteesien suhteellista paremmuutta voi testata tilanteessa, jossa niiden antamat ennusteet ovat samankaltaisia. Siksi nämä kysymykset ovat olennaisia.
Evolutionistisen ajattelutavan mukaan tällaisten kulkukelpoisten reittien olisi välttämättä oltava olemassa, suunnitteluhypoteesi taas ei sellaisia tarvitse eikä ennusta, joten siirtymäreittiselvitys tarjoaisi tilaisuuden evoluutioajatuksen todelliseen testaamiseen. Ennustan, että se saa reput tässäkin, samoin kun fossiilitestissä. Molekyyliyhtäläisyyksien olemassaolo sopii sinänsä myös suunnitteluhypoteesiin &ndash; yhden suunnittelijan hypoteesi nimenomaan ennustaakin sitä &ndash; eikä hypoteesien suhteellista paremmuutta voi testata tilanteessa, jossa niiden antamat ennusteet ovat samankaltaisia. Siksi nämä kysymykset ovat olennaisia.


====Lisää yllätyksiä====
====Lisää yllätyksiä====
Molekyylilöydöksissä on myös paljonkin '''yllätyksiä''', niin että eliökunnan oletettu evolutiivinen sukupuu saa erilaisia muotoja sen mukaan, mitä johtolankoja halutaan seurata. Evolutionismin popularisoinnissa näistä kuitenkin tyypillisesti vaietaan &ndash; tarkoitushan nimenomaan on saada yleisö uskomaan evolutionismiin eikä sitä epäilemään. Nämä "molekyyliyllätykset" ovat joka tapauksessa niin systemaattisia, että ne näyttävät pilkkovan koko "elämän puun" jonkinlaiseksi pensaikoksi: kaikki ei millään näytä sopivan yhteen kokonaisrakenteeseen.<ref>Yksi esimerkki on ihmisen oletettu sukupuu: tuoreiden tutkimusten mukaan peräti 23% ihmisen DNA:sta [http://www.evolutionnews.org/2011/06/study_reports_a_whopping_23_of047041.html ei] viittaa siihen, että simpanssi olisi "lähin sukulaisemme".</ref>
Molekyylilöydöksissä on myös paljonkin '''yllätyksiä''', niin että eliökunnan oletettu evolutiivinen sukupuu saa erilaisia muotoja sen mukaan, mitä johtolankoja halutaan seurata. Evolutionismin popularisoinnissa näistä kuitenkin tyypillisesti vaietaan &ndash; tarkoitushan nimenomaan on saada yleisö uskomaan evolutionismiin eikä sitä epäilemään. Nämä "molekyyliyllätykset" ovat joka tapauksessa niin systemaattisia, että ne näyttävät pilkkovan koko "elämän puun" jonkinlaiseksi pensaikoksi: kaikki ei millään näytä sopivan yhteen kokonaisrakenteeseen.


Näitä tietoja siis koululaisilta ja "suurelta yleisöltä" toistaiseksi "pantataan". Ajan mittaan pimittämispyrkimykset eivät kuitenkaan voi olla menestyksellisiä, joten evolutionistienkin luulisi tajuavan, että kannattaisi olla varovainen ja myöntää ongelmat jo ennen kuin on pakko, ettei uskottavuus jossain vaiheessa täysin romahtaisi. (No, sen romahtamista ei ehkä voi millään estää, joten nykyinen "täysillä katkeraan loppuun asti -tiedotuspolitiikka" voi tavallaan ollakin paras vaihtoehto: mahdollisimman moni evolutionismin jatkuvaan menestykseen oman urakehityksensä ankkuroineista voi näin ehtiä eläkkeelle ennen romahdusta.)
Näitä tietoja siis koululaisilta ja "suurelta yleisöltä" toistaiseksi "pantataan". Ajan mittaan pimittämispyrkimykset eivät kuitenkaan voi olla menestyksellisiä, joten evolutionistienkin luulisi tajuavan, että kannattaisi olla varovainen ja myöntää ongelmat jo ennen kuin on pakko, ettei uskottavuus jossain vaiheessa täysin romahtaisi. (No, sen romahtamista ei ehkä voi millään estää, joten nykyinen "täysillä katkeraan loppuun asti -tiedotuspolitiikka" voi tavallaan ollakin paras vaihtoehto: mahdollisimman moni evolutionismin jatkuvaan menestykseen oman urakehityksensä ankkuroineista voi näin ehtiä eläkkeelle ennen romahdusta.)
Rivi 219: Rivi 240:


===="Ohjaamaton tarkoituksettomuus tuotti määrättömästi ylivertaista nanotekniikkaa"??====
===="Ohjaamaton tarkoituksettomuus tuotti määrättömästi ylivertaista nanotekniikkaa"??====
Edelläkuvatut solun ja perimämolekyylien sekä perimämolekyylien, informaation ja sen tulkintakoneiston väliset keskinäisriippuvuudet ovat vain jäävuoren huippu. Vastaavat keskinäisriippuvuudet ovat elämän biokemiallisella perustasolla pikemminkin sääntö kuin poikkeus.<ref>Biologisten "muna ja kana -ilmiöiden" suunnatonta määrää valaisee [http://www.evolutionnews.org/2011/06/life_purpose_mind_where_the_ma046991.html tämä] artikkeli, jonka on kirjoittanut biologian alan ammattitutkija (engl. ''Biologic research scientist''), PhD Ann Gauger.</ref> Soluissa tapahtuva toiminta on toteutettu nanotekniikalla, joka saa ihmiskunnan saavutukset kalpenemaan: molekyylejä rakennetaan kokoamisohjeiden perusteella, hajotetaan tilanteen vaatimusten mukaan osien kierrättämiseksi uusiin tarkoituksiin sekä siirretään solun sisällä ja solukalvon läpi kumpaankin suuntaan. Kaikki tämä tapahtuu käsittämättömän tarkoituksenmukaisesti, ja juuri tämä tarkoituksenmukaisuus viime kädessä mahdollistaa kaiken biologisen toiminnan: solut pystyvät sekä ylläpitämään aineenvaihduntaansa ja muita peruselintoimintojaan että sopeutumaan ympäristöönsä ja kulloiseenkin tilanteeseen, korjaamaan vaurioitaan, lisääntymään jakautumalla &ndash; ja kaiken tämän '''lisäksi''' toteuttamaan vielä joko yksisoluisuutensa mukaiset "eloonjäämistoiminnot" (esim. aktiivisen etsiytymisen suotuisimpaan suuntaan) tai monisoluisen elämän mukaisen erikoistuneisuutensa mukaisen toiminnallisuuden, kuten lihassolun supistumisen, hermosolun informaationvälityksen tai erilaisten verisolujen toiminnot.
Edelläkuvatut solun ja perimämolekyylien sekä perimämolekyylien, informaation ja sen tulkintakoneiston väliset keskinäisriippuvuudet ovat vain jäävuoren huippu. Vastaavat keskinäisriippuvuudet ovat elämän biokemiallisella perustasolla pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Soluissa tapahtuva toiminta on toteutettu nanotekniikalla, joka saa ihmiskunnan saavutukset kalpenemaan: molekyylejä rakennetaan kokoamisohjeiden perusteella, hajotetaan tilanteen vaatimusten mukaan osien kierrättämiseksi uusiin tarkoituksiin sekä siirretään solun sisällä ja solukalvon läpi kumpaankin suuntaan. Kaikki tämä tapahtuu käsittämättömän tarkoituksenmukaisesti, ja juuri tämä tarkoituksenmukaisuus viime kädessä mahdollistaa kaiken biologisen toiminnan: solut pystyvät sekä ylläpitämään aineenvaihduntaansa ja muita peruselintoimintojaan että sopeutumaan ympäristöönsä ja kulloiseenkin tilanteeseen, korjaamaan vaurioitaan, lisääntymään jakautumalla &ndash; ja kaiken tämän '''lisäksi''' toteuttamaan vielä joko yksisoluisuutensa mukaiset "eloonjäämistoiminnot" (esim. aktiivisen etsiytymisen suotuisimpaan suuntaan) tai monisoluisen elämän mukaisen erikoistuneisuutensa mukaisen toiminnallisuuden, kuten lihassolun supistumisen, hermosolun informaationvälityksen tai erilaisten verisolujen toiminnot.


====Pelkistymätön monimutkaisuus====
====Pelkistymätön monimutkaisuus====
Rivi 236: Rivi 257:
Naturalistiseen selittelyyn on "omilla aivoillaan ajattelevan" ihmisen vaikea uskoa. Viime kädessähän siinä on kaikki nurin perin: yleensä hengenvaaralliset salamaniskut "ehkä synnyttivät elämän", yleensä vahingolliset mutaatiot "synnyttivät geneettisen informaation", täysin erilaisetkin elämänmuodot "ovat kaikki sukua toisilleen", vaikka elämää nykyään syntyy vain elämästä, alun perin "elämä syntyi itsestään elottomasta aineesta" jne. Yleensähän luonnontieteessä on määrä nojautua järkeen ja havaintoihin, mutta evolutionismia omaksuttaessa pitäisi käytännössä itse asiassa vain yrittää uskoa esitettyihin kehitysskenaarioihin suorastaan '''vastoin''' järkeä ja havaintoja, vain sokeasti auktoriteetteihin luottaen. "Kymmenentuhatta biologian professoria ei voi olla väärässä."
Naturalistiseen selittelyyn on "omilla aivoillaan ajattelevan" ihmisen vaikea uskoa. Viime kädessähän siinä on kaikki nurin perin: yleensä hengenvaaralliset salamaniskut "ehkä synnyttivät elämän", yleensä vahingolliset mutaatiot "synnyttivät geneettisen informaation", täysin erilaisetkin elämänmuodot "ovat kaikki sukua toisilleen", vaikka elämää nykyään syntyy vain elämästä, alun perin "elämä syntyi itsestään elottomasta aineesta" jne. Yleensähän luonnontieteessä on määrä nojautua järkeen ja havaintoihin, mutta evolutionismia omaksuttaessa pitäisi käytännössä itse asiassa vain yrittää uskoa esitettyihin kehitysskenaarioihin suorastaan '''vastoin''' järkeä ja havaintoja, vain sokeasti auktoriteetteihin luottaen. "Kymmenentuhatta biologian professoria ei voi olla väärässä."


Pahoja uskottavuusongelmia kohdatessaan evolutionistit vetoavat säännönmukaisesti siihen, että evoluutiolla on ollut '''miljardeja vuosia aikaa''', minkä sitten ajatellaan tekevän minkä tahansa itsessään epätodennäköisen asian jo hyvinkin mahdolliseksi. Inhimillisen kuvittelukyvyn riittämättömyys hahmottamaan väitettyjen vuosimiljardien pituutta ei sekään kuitenkaan ole mikään järkiperuste tarkoituksettomien prosessien kaikkivoipaisuuden puolesta.
Pahoja uskottavuusongelmia kohdatessaan evolutionistit vetoavat säännönmukaisesti siihen, että evoluutiolla on ollut '''miljardeja vuosia aikaa''', minkä sitten ajatellaan tekevän minkä tahansa itsessään epätodennäköisen asian jo hyvinkin mahdolliseksi. Inhimilisen kuvittelukyvyn riittämättömyys hahmottamaan väitettyjen vuosimiljardien pituutta ei sekään kuitenkaan ole mikään järkiperuste tarkoituksettomien prosessien kaikkivoipaisuuden puolesta.


====Universumin resurssien rajallisuus====
====Universumin resurssien rajallisuus====
Rivi 246: Rivi 267:


====Onko aikaa ollut paljon vai vähän?====
====Onko aikaa ollut paljon vai vähän?====
Kysymys käytettävissä olleesta ajasta on sitä paitsi kiistanalainen: on olemassa luonnontieteellisiä perusteita väittää, että aikaa onkin ollut '''olennaisesti vähemmän''' kuin ''big bang'' -kosmologian mukaiset viitisentoista miljardia vuotta (joista vajaa kolmasosa maapallon olemassaoloaikaa). Tämä seikka ei kuitenkaan edes ole evoluution vastaisen argumentoinnin kannalta olennainen: evoluutiomalli ei toimi "jymypaukkuresurssoitunakaan".
Kysymys käytettävissä olleesta ajasta on sitä paitsi kiistanalainen: on olemassa luonnontieteellisiä perusteita väittää, että aikaa onkin ollut '''olennaisesti vähemmän''' kuin ''big bang'' -kosmologian mukaiset viitisentoista miljardia vuotta (joista vajaa kolmasosa maan olemassaoloa). Tämä seikka ei kuitenkaan edes ole evoluution vastaisen argumentoinnin kannalta olennainen: evoluutiomalli ei toimi "jymypaukkuresurssoitunakaan".


====Ajan suunta====
====Ajan suunta====
Muutoksesi astuvat voimaan välittömästi. Kaikki ApoWikiin tehtävät tuotokset katsotaan julkaistuksi GNU Free Documentation License 1.3 or later -lisenssin mukaisesti (ApoWiki:Tekijänoikeudet). Jos et halua, että kirjoitustasi muokataan armottomasti ja uudelleenkäytetään vapaasti, älä tallenna kirjoitustasi. Tallentamalla muutoksesi lupaat, että kirjoitit tekstisi itse, tai kopioit sen jostain vapaasta lähteestä. ÄLÄ KÄYTÄ TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISTA MATERIAALIA ILMAN LUPAA!
Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)