Ero sivun ”Evoluution määritelmä” versioiden välillä

(listaa evoluutio -sanan merkityksistä)
Rivi 6: Rivi 6:
  
 
Evoluution todisteita arvioitaessa on tärkeätä varoa syyllistymästä [[Virheellinen analogia|virheelliseen analogiaan]]. Jos todisteet puhuvat yhdenlaisen evoluution puolesta, ne voivat kuitenkin puhua samalla jotakin toisenlaista evoluutiota vastaan.
 
Evoluution todisteita arvioitaessa on tärkeätä varoa syyllistymästä [[Virheellinen analogia|virheelliseen analogiaan]]. Jos todisteet puhuvat yhdenlaisen evoluution puolesta, ne voivat kuitenkin puhua samalla jotakin toisenlaista evoluutiota vastaan.
 +
 +
{|style="padding: 0.2em; margin-left:15px; border: 1px solid #B8C7D9; background:#f5faff; font-size: 95%" align="{{{align|left}}}"
 +
|
 +
*Evoluutio #1 ''Muutoksia ajansaatossa; Luonnon historia; mikä tahansa tapahtumasarja luonnossa.'' Luonnon historia ei ole  staattinen. Ne luonnontieteen alat, jotka pyrkivät ymmärtämään luonnon historiaa, käsittelevät evoluutiota #1. merkityksessä - luonnon muuttumisena ajan saatossa. Astronomit tutkivat tähtien elämänkaaria, geologit Maapallon pinnan muutoksia, paleontologit tarkastelevat maakerrostumista lajityyppien muutoksia ajan saatossa, biologit huomioivat ekologista kehittyvistä kirjoitetun historian saatossa, esimerkiksi sellaista, jossa karu saari peittyy rehevään metsikkoon. Vaikka viimeisellä esimerkkillä ei ole paljoakaan tekemistä uusdarwinistien evoluutioteorian kanssa, se kuitenkin sopii #1. määritelmään evoluutiosta tapahatumasarjasta luonnon historiassa.
 +
*Evoluutio #2 Evoluutiolla voidaan tarkoittaa, että nykyiset eliöt ovat erillaisia kuin eliöt kaukaisessa menneisyydessä. Evoluutiolla voidaan myös viitata lyhyessä ajassa tapahtuviin pieniin muutoksiin yksittäisten lajien piirteissä. Jopa darwin skeptikotkin hyväksyvät että tällaisia "muutoksia ajan saatossa" tapahtuu.
 +
*Evoluutio #3 Jotkin tiedemiehet assosioivat sanan "evoluutio" ideaan, jonka mukaan kaikki nykyiset eliöt polveutuvat yhdestä yhteisestä esi-isästä. Väite tunnetaan nykyään polveutumisoppina. Tämä teoria kuvaa elämän historian haarautuva puuna.
 +
*Evoluutio #4 Toiset ihmiset viittaavat ''evoluutio'' -termillä syyhyn tai muutoksen mekanismiin - biologiseen prosessiin, jonka Darwin katsoi johtavan lajiutumiseen. Darwin esitti, että luonnonvalinnalla oli voima luoda uusia elämänmuotoja. Oppi universaalista yhteisestä esi-isästä yhdessä luonnonvalinnan kanssa muodostaa ytimen darwinilaiselle evoluutioteorialle."Uusdarvinistinen" evoluutio yhdistää tietämyksemme DNA:sta ja genetiikasta, ja esittää että mutaatiot DNA:ssa tarjoavat muuntelua, jonka varassa luonnonvalinta toimii.
 +
|}
  
  
 
== Viitteet ==
 
== Viitteet ==
 
{{viitteet}}
 
{{viitteet}}

Versio 15. elokuuta 2009 kello 18.39

Tämä artikkeli käsittelee evoluutiota ilmiönä. Teoriaa lajien kehityksestä käsittelee artikkeli evoluutioteoria.

Määrittelyn sekavuus

Termillä "evoluutio" voidaan viitata biologiassakin ainakin kuuteen eri käsitteeseen1. Monet tunnetut evoluutioskeptikot, kuten Philip Johnson, Paul Nelson ja Jonathan Wells, kiinnittävät huomiota evoluutiokeskusteluissa termin määrittelyn sekavuuteen.

"Evoluutio" on konstikas sana. Jos sillä tarkoitetaan "pieniä muutoksia ajan saatossa", niin luupäisinkin fundamentalisti tietää, että Maapallon historiassa on tapahtunut muutoksia. Mikäli evoluutiolla tarkoitetaan oppia, jonka mukaan "Kaikki eliöt polveutuvat yhteisestä esi-isästä ohjaamattomien mutaatioden ja luonnonvalinnan kautta" (tämä on oppikirjan määritelmä evoluutiolle), niin 1. luokan biologeillakin on rankkoja kysymyksiä.

Paul Nelson, Expelled: No Intelligence Allowed

Evoluution todisteita arvioitaessa on tärkeätä varoa syyllistymästä virheelliseen analogiaan. Jos todisteet puhuvat yhdenlaisen evoluution puolesta, ne voivat kuitenkin puhua samalla jotakin toisenlaista evoluutiota vastaan.

  • Evoluutio #1 Muutoksia ajansaatossa; Luonnon historia; mikä tahansa tapahtumasarja luonnossa. Luonnon historia ei ole staattinen. Ne luonnontieteen alat, jotka pyrkivät ymmärtämään luonnon historiaa, käsittelevät evoluutiota #1. merkityksessä - luonnon muuttumisena ajan saatossa. Astronomit tutkivat tähtien elämänkaaria, geologit Maapallon pinnan muutoksia, paleontologit tarkastelevat maakerrostumista lajityyppien muutoksia ajan saatossa, biologit huomioivat ekologista kehittyvistä kirjoitetun historian saatossa, esimerkiksi sellaista, jossa karu saari peittyy rehevään metsikkoon. Vaikka viimeisellä esimerkkillä ei ole paljoakaan tekemistä uusdarwinistien evoluutioteorian kanssa, se kuitenkin sopii #1. määritelmään evoluutiosta tapahatumasarjasta luonnon historiassa.
  • Evoluutio #2 Evoluutiolla voidaan tarkoittaa, että nykyiset eliöt ovat erillaisia kuin eliöt kaukaisessa menneisyydessä. Evoluutiolla voidaan myös viitata lyhyessä ajassa tapahtuviin pieniin muutoksiin yksittäisten lajien piirteissä. Jopa darwin skeptikotkin hyväksyvät että tällaisia "muutoksia ajan saatossa" tapahtuu.
  • Evoluutio #3 Jotkin tiedemiehet assosioivat sanan "evoluutio" ideaan, jonka mukaan kaikki nykyiset eliöt polveutuvat yhdestä yhteisestä esi-isästä. Väite tunnetaan nykyään polveutumisoppina. Tämä teoria kuvaa elämän historian haarautuva puuna.
  • Evoluutio #4 Toiset ihmiset viittaavat evoluutio -termillä syyhyn tai muutoksen mekanismiin - biologiseen prosessiin, jonka Darwin katsoi johtavan lajiutumiseen. Darwin esitti, että luonnonvalinnalla oli voima luoda uusia elämänmuotoja. Oppi universaalista yhteisestä esi-isästä yhdessä luonnonvalinnan kanssa muodostaa ytimen darwinilaiselle evoluutioteorialle."Uusdarvinistinen" evoluutio yhdistää tietämyksemme DNA:sta ja genetiikasta, ja esittää että mutaatiot DNA:ssa tarjoavat muuntelua, jonka varassa luonnonvalinta toimii.


Viitteet

  1. ^ www.arn.org/docs/meyer/sm_meaningsofevolution.pdf