Muokataan sivua Eksegetiikka

ApoWikistä
Varoitus: Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näkyy julkisesti kaikille, jos muokkaat. Jos kirjaudut sisään tai luot tunnuksen, muokkauksesi yhdistetään käyttäjänimeesi ja saat paremman käyttökokemuksen.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen julkaise alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 1: Rivi 1:
'''Eksegetiikka''' (muinaiskreikaksi ἐξηγέομαι eksēgeomai ''johdattaa, selittää, kuvata yksityiskohtaisesti'') on [[wp:teolgoia|teologian]] osa-alue, joka tutkii ja tulkitsee (erityisesti uskontojen pyhiä) kirjoituksia kriittisesti. Yleensä sillä viitataan raamatunselitysoppiin, joka tutkii Raamatun alkutekstejä ja muita varhaisia juutalais-kristillisiä kirjoituksia. Nämä kirjoitukset on useimmiten kirjoitettu joko [[wp:heprean kieli|heprean]], [[wp:aramean kieli|aramean]], [[wp:koinee-kreikka|koinee-kreikan]], [[wp:syyrian kieli|syyrian]], [[wp:koptin kieli|koptin]] tai [[wp:latinan kieli|latinan]] kielillä. Eksegetiikka voi tutkia myös muun muassa [[Talmud]]ia, [[Midrash]]ia, [[Koraani]]a, jne.
Eksegetiikka (muinaiskreikaksi ἐξηγέομαι eksēgeomai "johdattaa", "selittää", "kuvata yksityiskohtaisesti") on teologian osa-alue, joka tutkii ja tulkitsee kirjoituksia, erityisesti uskontojen pyhiä kirjoituksia, kriittisesti. Yleensä sillä viitataan raamatunselitysoppiin, joka tutkii Raamatun alkutekstejä ja muita varhaisia juutalais-kristillisiä kirjoituksia. Nämä kirjoitukset on useimmiten kirjoitettu joko heprean, aramean, kreikan, syyrian, koptin tai latinan kielillä. Eksegetiikka voi tutkia myös muun muassa Talmudia, Midrashia, Koraania, jne.
 
Erityisen tärkeässä roolissa eksegetiikassa on erilaisten säilyneiden tekstiversioiden tutkimus sekä pyrkimys löytää kustakin tekstistä sen mahdollisimman alkuperäinen versio. Lisäksi tekstejä pyritään tulkitsemaan niiden historiallista, yhteiskunnallista ja kulttuurista taustaa vasten. Eksegetiikkaan liittyy läheisesti Raamattuun liittyvä arkeologia. Lisäksi eksegetiikassa käytetään muun muassa kielitieteen, yleisen uskontohistorian ja uskontopsykologian metodeja.
 
Termi eksegeesi (muinaiskreikaksi ἐξήγησις eksēgēsis) tarkoittaa tulkintaa, tekstin merkityksen löytämistä. Eksegeesiin kuuluu oleellisesti tekstin tutkiminen objektiivisesti. Eksegeesin vastakohtana voidaan nähdä eisegeesi, (muinaiskreikaksi εἰσήγησις eisēgēsis "sisään tuominen"), joka tarkoittaa subjektiivista oman tulkinnan lukemista mukaan tekstiin. Eksegetiikan harjoittajaa kutsutaan eksegeetiksi.


Erityisen tärkeää roolia eksegetiikassa näyttelee erilaisten säilyneiden tekstiversioiden tutkimus sekä pyrkimys löytää kustakin tekstistä sen mahdollisimman alkuperäinen versio. Lisäksi tekstejä pyritään tulkitsemaan niiden historiallista, yhteiskunnallista ja kulttuurista taustaa vasten. Eksegetiikkaan liittyy läheisesti [[Raamattu]]un liittyvä [[wp:arkeologia|arkeologia]]. Lisäksi eksegetiikassa käytetään muun muassa [[wp:kielitiede|kielitieteen]], yleisen uskontohistorian ja [[wp:uskontopsykologia|uskontopsykologian]] metodeja.


Termi ''eksegeesi'' (muinaiskreikaksi ἐξήγησις eksēgēsis) tarkoittaa kirjaimellisesti tulkintaa, tekstin merkityksen löytämistä. Käytännössä eksegeesi tarkoittaa [[AW:S#teoria|teoriaa]] tekstin merkityksestä, tai laajempaa teosta jonkin tekstikokonaisuuden merkityksestä [[AW:S#syntykonteksti|syntykontekstissaan]]. Eksegeesiin kuuluu oleellisesti tekstin tutkiminen objektiivisesti. Eksegetiikan harjoittajaa kutsutaan ''eksegeetiksi''. Eksegeesin vastakohtana voidaan nähdä ''eisegeesi'', (muinaiskreikaksi εἰσήγησις eisēgēsis "sisään tuominen"), joka tarkoittaa subjektiivista oman tulkinnan lukemista mukaan tekstiin.


== Historiallis-kriittinen raamatuntutkimus ==
== Historiallis-kriittinen raamatuntutkimus ==
Muutoksesi astuvat voimaan välittömästi. Kaikki ApoWikiin tehtävät tuotokset katsotaan julkaistuksi GNU Free Documentation License 1.3 or later -lisenssin mukaisesti (ApoWiki:Tekijänoikeudet). Jos et halua, että kirjoitustasi muokataan armottomasti ja uudelleenkäytetään vapaasti, älä tallenna kirjoitustasi. Tallentamalla muutoksesi lupaat, että kirjoitit tekstisi itse, tai kopioit sen jostain vapaasta lähteestä. ÄLÄ KÄYTÄ TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISTA MATERIAALIA ILMAN LUPAA!
Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)
Noudettu kohteesta ”https://apowiki.fi/wiki/Eksegetiikka