Sukupuoli
Nykyisin postmoderni sukupuolikäsitys on haastanut kristillisen käsityksen sukupuolesta; puhutaan esimerkiksi "sukupuolen moninaisuudesta1"2 ihannoivaan sävyyn, mutta syitä tälle ihannoinnille ei esitetä. Sen sijaan oletetaan, että kaikenlainen sukupuolisuus on lähtökohtaisesti hyvä asia. Tämän artikkelin tarkoituksena on käsitellä postmodernia sukupuolikäsitystä kriittisesti ja puolustaa kristillistä käsitystä sukupuolesta.
Sukupuolikäsitys
Postmoderni
Postmoderni sukupuolikäsitys luopuu perinteisestä jaottelusta kahteen sukupuoleen, joiden sisällä tosin on liikkumavaraa. Sen sijaan tämän uuden sukupuolikäsityksen mukaan sukupuoli on liukuva käsite; miehen tai naisen lisäksi se voi olla niiden välillä, rajalla tai ulkopuolella.3
Propagandan vaikutus lapsiin ja nuoriin
Viime aikoina media on julistanut postmodernia sukupuolikäsitystä huomattavasti, mikä on alkanut vaikuttaa lasten ja nuorten kehitykseen; Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimessa, chatissa ja kirjepalvelussa yhä useampi yhteydenottaja määrittelee sukupuolensa joksikin muuksi kuin tytöksi tai pojaksi.4, 5 Tällaisissa luottamuksellisissa palveluissa tämä ei selity sillä, että asioista vain puhuttaisiin aiempaa enemmän.
Kristillinen
Raamattu ei puhu "sukupuolen moninaisuudesta" vaan miehistä ja naisista, mikä ei tarkoita sitä, etteikö sukupuolten sisällä olisi liikkumavaraa...
Mutta luomakunnan alusta Jumala 'on luonut heidät mieheksi ja naiseksi. Sentähden mies luopukoon isästänsä ja äidistänsä ja liittyköön vaimoonsa. Ja ne kaksi tulevat yhdeksi lihaksi.' Niin eivät he enää ole kaksi, vaan yksi liha.
– Mark.10:6-8, KR1933/38
...kunhan ne eivät mene päällekkäin tai niiden ulkopuolelle; Raamatun mukaan miehillä ja naisilla on eri tehtävät, mikä myös puhuu "sukupuolen moninaisuutta" vastaan. Erilaiset tehtävät eivät tässä tarkoita epätasa-arvoa; sukupuolet on suunniteltu erilaisiin tehtäviin, jolloin kumpikaan ei ole toista arvottomampi, jos Raamattua noudatetaan täysillä.
Mutta niinkuin seurakunta on Kristukselle alamainen, niin olkoot vaimotkin miehillensä kaikessa alamaiset. Miehet, rakastakaa vaimojanne, niinkuin Kristuskin rakasti seurakuntaa ja antoi itsensä alttiiksi sen edestä,
– Ef. 5:24-25, KR1933/38
Transvestisuus ja transsukupuolisuus
Raamattu tuomitsee transvestiittisen käyttäytymisen, mikä ei tarkoita transvestisen taipumuksen tuomitsemista:
Nainen älköön käyttäkö miehen tamineita, älköönkä mies pukeutuko naisen vaatteisiin; sillä jokainen, joka niin tekee, on kauhistus Herralle, sinun Jumalallesi.
– 5. Moos. 22:5, KR1933/38
Seuraavan raamatunkohdan perusteella sukupuolenvaihdos6leikkaukset ovat syntiä, eli voidaan sanoa, että Raamattu tuomitsee transsukupuolisen käyttäytymisen, muttei taaskaan taipumusta:
"Älköön kukaan, joka on kuohittu musertamalla tai leikkaamalla, pääskö Herran seurakuntaan.
– 5. Moos. 23:1, KR1933/38
Muutenkin nämä vaikuttavat olevan ristiriidassa kristillisen sukupuolikäsityksen kanssa.
Eheytymiskokemuksia
Hollantilaissyntyinen Luisa la Serpe7, 8, yhdysvaltalainen Sy Rogers9 ja CrossOver-järjestön johtaja Jerry Leach10 ovat kertoneet eheytyneensä transsukupuolisuudesta.
Katso myös
ApologetiikkaWiki
Viitteet
- ^ Hlbtiq-sanasto (Sukupuolen moninaisuus) seta.fi. 2013. Viitattu 30.6.2016.
- ^ Sukupuolia on kaksi. Seta hämmentää keskustelua sotkemalla sukupuolen ja sukupuoli-identiteetin keskenään. Sukupuoli-identiteetin moninaisuus -käsite kuvaisi ilmiötä paremmin.
- ^ Hlbtiq-sanasto (Muunsukupuolisuus) seta.fi. 2013. Viitattu 30.6.2016.
- ^ Sukupuoli-identiteetti puhuttaa Lasten ja nuorten puhelimessa mll.fi. 31.3.2016. Mannerheimin Lastensuojeliitto. Viitattu 30.6.2016.
- ^ TS–STT: Sukupuoli-identiteetti puhuttaa nuoria auttavassa puhelimessa ts.fi. 31.3.2016. Turun Sanomat. Viitattu 30.6.2016.
- ^ On kyseenalaista, voidaanko puhua "sukupuolenkorjauksesta", sillä sukupuolenvaihdosleikkaukset eivät vaikuta hyvältä asialta; katso Walt Heyer: Kirurgisen ”sukupuolenvaihdoksen” pimeä historia – Mitä sinun tulisi tietää trans-liikkeestä? aitoavioliitto.fi. 30.12.2015. Viitattu kesäkuussa 2016.
- ^ Sytkäri > Vieraana hollantilainen Luisa La Serpe tv7.fi. Viitattu 30.6.2016.
- ^ Luisa la Serpe: 37 vuotta miehen roolissa – Jumala eheytti identiteettini 22.8.2008. elavatvedet.fi. Viitattu 30.6.2016.
- ^ Jumala, transsukupuolisuus ja transvetismi 9.4.2010. elavatvedet.fi. Viitattu 30.6.2016.
- ^ Jerry Leach: Jennifer vai Jerry? elavatvedet.fi. 5.8.2008. Viitattu 30.6.2016.